Ο πληθωρισμός σαρώνει τον πλανήτη: «Εκρηξη» με ρεκόρ 30ετίας στις ΗΠΑ, εκτίναξη των τιμών στην Κίνα, νέο άλμα στην Γερμανία – Ποια εισοδήματα απειλούνται

Ο πληθωρισμός σαρώνει τον πλανήτη: Ρεκόρ 30ετίας στις ΗΠΑ

Ο μετα-πανδημικός πληθωρισμός βάζει φωτιά στον πλανήτη, απειλεί καίρια πια την παγκόσμια ανάκαμψη και θέτει υπό σοβαρή αίρεση τις προβλέψεις των κεντρικών τραπεζών για προσωρινό και ήπιο κύκλο ανατιμήσεων.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε τον Οκτώβριο σε ρεκόρ 30ετίας, στην Κίνα, την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, οι τιμές παραγωγού έκαναν άλμα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών, ενώ πρόγευση για το τι έπεται στην Ευρώπη δίνουν οι τιμές καταναλωτή στην Γερμανία που τον περασμένο μήνα έφθασαν σε υψηλό 28 ετών.

Παγκόσμιος τροφοδότης των ανατιμήσεων παραμένει η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους με πολλαπλασιαστή την παράλληλη, εφοδιαστική κρίση, ενώ μεγάλες διεθνείς τράπεζες όπως η Goldman Sachs προειδοποιούν πως το πληθωριστικό κύμα θα διαρκέσει περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν με τις τιμές να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα για αρκετό διάστημα και το 2022. Την ίδια ώρα η Oxford Economics επισημαίνει πως το ισχυρότερο πλήγμα θα το δεχθούν τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα, τα οποία δεν είχαν την δυνατότητα αποταμιεύσεων στην διάρκεια της πανδημίας.

Στο 6,2% ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ η έκρηξη των τιμών τον Οκτώβριο ξεπέρασε ακόμη και τις πιο προωθημένες προβλέψεις των αναλυτών. Ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση έφθασε στο 6,2% που είναι και το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών. Σε μηνιαία βάση, η άνοδος ήταν της τάξης του 0,9% έναντι 0,6% που έδινε η μέση πρόβλεψη των αναλυτών στο Reuters.

Ενέργεια, καύσιμα και τρόφιμα πρωταγωνίστησαν, όπως ήταν αναμενόμενο, στο κύμα ανατιμήσεων. Οι τιμές των καυσίμων εκτοξεύτηκαν κατά 12,3% μέσα σε έναν μήνα, ενώ οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 4,8% τον Οκτώβριο και πάνω από 30% στο δωδεκάμηνο. Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα ήταν της τάξης του 0,9% τον Οκτώβριο και 5,4% σε ετήσια βάση, ενώ αύξηση 2,5% σε μηνιαία βάση και 26,4% σε σχέση με πέρσι καταγράφηκε και στις τιμές των αυτοκινήτων.

Κρίσιμο στοιχείο, με βάση την ανάλυση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, είναι πως εντός αυτού του πληθωριστικού κύματος τον Οκτώβριο υπήρξε και πραγματική, τελική μείωση των μισθών στις ΗΠΑ. Και τούτο διότι οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν μεν κατά 0,4% αλλά ο πληθωρισμός απορρόφησε το σύνολο της αύξησης και μείωσε τους πραγματικούς μισθούς.

Κίνα: Σε ρεκόρ 25ετίας οι τιμές παραγωγού

Ο πληθωρισμός δείχνει απειλητική ένταση και στην Κίνα, όπου τον Οκτώβριο οι τιμές παραγωγού κατέγραψαν την μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 25 ετών, με βασικό μοχλό την αύξηση των τιμών του άνθρακα.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο 13,5% σε ετήσια βάση, μετά από άλμα 10,7% και τον Σεπτέμβριο. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 2,5% τον Οκτώβριο.

Οι τιμές άνθρακα ήταν εκείνες που οδήγησαν την άνοδο καθώς το κόστος εξόρυξης εκτινάχθηκε κατά 103,7%.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή την Κίνα έφθασε τον Οκτώβριο στο 1,5% – ποσοστό διπλάσιο από το 0,7% του Σεπτεμβρίου και κατάτι υψηλότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Γερμανία: Σε ρεκορ 28 ετών ο πληθωρισμός

Σε ρεκόρ 28 ετών έφθασε τον περασμένο μήνα ο πληθωρισμός και στην Γερμανία, την μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανέβηκε στο 4,5% σε ετήσια βάση – επίπεδο, που είναι και το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 1993. Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανέβηκε κατά 0,5%.

Και στην Γερμανία η μεγάλη έκρηξη ήρθε από τις τιμές των ενεργειακών προϊόντων οι οποίες αυξήθηκαν κατά 18,6% σε σχέση με πέρσι. Η ετήσια άνοδος στις τιμές συνολικά των αγαθών ήταν της τάξης του 7%.

Goldman Sachs: Η πληθωριστική πίεση θα παραταθεί

Τόσο η ΕΚΤ όσο και η αμερικανική Fed επιμένουν στις εκτιμήσεις τους ότι ο κύκλος του υψηλού πληθωρισμού θα είναι, σε σχετικούς έστω όρους, προσωρινός και πως οι τιμές θα μπουν σε πορεία αποκλιμάκωσης το 2022.

Ωστόσο, η Goldman Sachs προειδοποίησε σε χθεσινό της report πως η πληθωριστική πίεση «θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, έως ότου αποκατασταθούν οι ανισορροπίες προσφοράς-ζήτησης».

«Η τάση του πληθωρισμού πιθανότατα θα επιδεινωθεί πριν βελτιωθεί», επεσήμανε, προσθέτοντας: «Λόγω των παρατεταμένων ανισορροπιών στο ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης, των αυξανόμενων μισθών και της ανόδου των ενοικίων εν μέσω της έκρηξης της αγοράς ακινήτων, οι τιμές θα παραμείνουν αρκετά υψηλές για μεγάλο μέρος του επόμενου έτους».

Η Goldman Sachs προβλέπει ότι ο δομικός πληθωρισμός θα ανέβει αυξηθεί από το τρέχον υψηλό 30 ετών του 3,6% στο 4,4% μέχρι το τέλος του 2021, πριν υποχωρήσει στο 2,3% στο τέλος του 2022 και στο 2,1 % στο τέλος του 2023.

Oxford Economics: Πλήγμα για τα χαμηλότερα εισοδήματα

Σε επίσης χθεσινή της ανάλυση, η Oxford Economics βλέπει μεν την πληθωριστική απειλή ως διαχειρίσιμη, προειδοποιεί ωστόσο ότι εκείνοι που θα δεχθούν το ισχυρότερο πλήγμα θα είναι τα νοικοκυριά με τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Κατά τον βρετανικό οίκο, η άνοδος του πληθωρισμού θα επηρεάσει την τελική κατανάλωση μόνον κατά 0,3% τόσο φέτος όσο και τον επόμενο χρόνο. Και τούτο, διότι τα υψηλότερα εισοδήματα θα λειτουργήσουν ως «μαξιλάρι» καθώς εμφανίζουν πλεονάζουσες αποταμιεύσεις μετά την πανδημία και είναι σε θέση να δώσουν ώθηση, μέσω της κατανάλωσης, στην ανάπτυξη.

Αντιθέτως, ο υψηλός πληθωρισμός θα πλήξει τους καταναλωτές των χαμηλότερων εισοδηματικών τάξεων που έχουν ελάχιστες αποταμιεύσεις και δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους σε βασικά αγαθά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή