Ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τα αμυντικά δεδομένα στην Ευρώπη: Χωρίς δημοψήφισμα προχωρεί στην αγορά F-35 η Ελβετία

F-35: Γιατί υπάρχουν νέες καθυστερήσεις στις παραδόσεις του μαχητικού και γιατί «καίγονται» οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ

Πριν από σχεδόν ένα χρόνο, η κυβέρνηση της Ελβετίας ολοκλήρωσε τον διεθνή διαγωνισμό που είχε προκηρύξει για νέα μαχητικά αεροπλάνα, με τα οποία θα προχωρούσε στην ανανέωση του γερασμένου στόλου της των Northrop F-5 και των F/A-18 Hornet, και αποφάσισε να στραφεί στα F-35 της αμερικανικής Lockheed Martin.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή συνάντησε την αντίδραση της αντιπολίτευσης που δήλωσε ότι θα διασφαλίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να ανατραπεί αυτό που αποκαλούσαν μια περιττή επιλογή. Σημειώνεται ότι με δημοψήφισμα το 2014 είχε απορριφθεί το σουηδικό αεροσκάφος τύπου Gripen της κατασκευάστριας εταιρείας Saab, ως νέο μαχητικό για την αεροπορία της χώρα.

Επιτάχυνση διαδικασιών

Η κυβέρνηση αρχικά σχεδίαζε να περιμένει το αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας πριν κλείσει τη συμφωνία. Ωστόσο, με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και τις κινήσεις άλλων χωρών για επανεξοπλισμό, αποφάσισε να επιταχύνει τη διαδικασία και να υπογράψει τη σύμβαση πριν λήξει τον επόμενο χρόνο «χωρίς να περιμένει ένα πιθανό δημοψήφισμα».

Η κυβέρνηση είπε ότι δεν ήταν σαφές εάν η αγορά θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί υπό τους ίδιους όρους, εάν η συμφωνία έπρεπε να τεθεί εκ νέου σε διαπραγμάτευση, μόλις λήξει η προσφορά το επόμενο έτος. Πολλές χώρες έχουν αυξήσει τις δαπάνες για εξοπλισμούς, ανέφερε, λέγοντας ότι η Φινλανδία αποφάσισε να αγοράσει 64 F-35A, η Γερμανία ήθελε να αγοράσει έως και 35 και ο Καναδάς θα αγόραζε 88 μαχητικά αυτού του τύπου.

Κίνδυνος καθυστέρησης

«Σε αυτό το πλαίσιο, ο κίνδυνος καθυστέρησης στην παράδοση έχει αυξηθεί σημαντικά. Ωστόσο, το αεροσκάφος πρέπει να παραδοθεί όπως έχει προγραμματιστεί από το 2027 για να διασφαλιστεί ότι ο πληθυσμός προστατεύεται από απειλές από τον αέρα μετά το 2030», ανέφερε η ανακοίνωση της ελβετικής κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι στον διαγωνισμό οι άλλες επιλογές ήταν το Eurofighter Typhoon, το F/A-18 «Super Hornet» της Boeing και το Rafale της Dassault.

Μάλιστα, η Γαλλία εμφανίστηκε «χολωμένη» από την απόφαση για τα F-35, με το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας να σημειώνει δηκτικά ότι τα Rafale αποδεικνύουν καθημερινά την αξιοπιστία και τις ικανότητές τους στο πεδίο επιχειρήσεων, προσθέτοντας μάλιστα ότι «κρατάμε και σημειώνουμε την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ελβετικής Συνομοσπονδίας σχετικά με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού Air 2030, η οποία αντικατοπτρίζει μια επιλογή υπέρ του μη ευρωπαϊκού εξοπλισμού».

Καμία δημοσίευση για προβολή