Ο πόλεμος στην Ουκρανία “ηρεμεί τα νερά” στο Αιγαίο. Μήνυμα στον Ερντογάν μέσω Ακάρ και Καλίν: το ΝΑΤΟ δεν θα ανεχτεί αποσταθεροποίηση της Συμμαχίας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η διεθνής κρίση που πυροδοτεί “ηρεμεί τα νερά στο Αιγαίο”. Αυτό σημειώνουν έγκυροι αναλυτές από τους οποίους το economico ζήτησε να σχολιάσουν τις χθεσινές επισημάνσεις μας ότι “κάτι ξέρει ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Δένδιας – αλλά και ο κ. Ακάρ – που ομνύουν σε “ήρεμα νερά”, ανεξάρτητα από τις ιαχές πολέμου της Άγκυρας”

Οι ίδιες πηγές μας θεωρούν ότι η Ουάσιγκτον και οι ισχυροί παράγοντες της ΕΕ το τελευταίο που θα ήθελαν τη στιγμή αυτή – που η Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη της αστάθειας – να δημιουργηθεί μια νέα εστία έντασης στο Νοτιοανατολικό υπογάστριό της.

Θεωρούν μάλιστα την μεγαλοπρεπή “κωλοτούμπα” Ακάρ – που από τις άναρθρες “πολεμικές” κραυγές κατά της Ελλάδας, εμφανίστηκε στο Βερολίνο ως υπέρμαχος της συνεννόησης με την Αθήνα – ως αποτέλεσμα ισχυρών πιέσεων του ΝΑΤΟ προς την Άγκυρα.

Το ΝΑΤΟ δεν θα ανεχτεί αποσταθεροποίηση της Ατλαντικής Συμμαχίας

Ενώ ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να απειλεί την Ελλάδα και παράλληλα να εμφανίζεται ότι ασκεί βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, στο παρασκήνιο οι ΗΠΑ, η Γερμανία, το Ηνωμένο βασίλειο και η Γαλλία κατέστησαν σαφές στην Άγκυρα ότι δεν θα ανεχτούν αποσταθεροποίηση της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλούσι Ακάρ και ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν επιφορτίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο (στη συνάντηση του ΝΑΤΟ) να ενημερώσουν τον τούρκο πρόεδρο ότι δεν θα ανεχθούν άλλα τερτίπια του σε ότι αφορά τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και επίσης ότι δεν είναι αποδεκτές οι απειλές του κατά της κυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά της. Οι Ατλαντικές προειδοποιήσεις φαίνεται πως είχαν αποφασιστικό χαρακτήρα, για να οδηγήσουν τον Ακάρ στις δηλώσεις μετανοίας που έκανε αναφορικά με την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο.

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά,οι ΗΠΑ δεν αρκέστηκαν στις παρασκηνιακές ενέργειες: Σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος τόνισε μεταξύ άλλων την «ανάγκη για διάλογο και διπλωματία για την επίλυση των διαφωνιών στο Αιγαίο» (αυτό που δήλωσε “καρμπόν” και ο Ακάρ) ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να προστατεύεται».

Οι πηγές μας εκτιμούν ότι στο διάστημα που μεσολαβεί ως τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη (29 και 30 Ιουνίου) πολλά μπορούν να αλλάξουν στη δημόσια στάση της Άγκυρας που, εκτός των άλλων, “καίγεται” για μια συνάντηση “εφ΄όλης της ύλης” Μπάϊντεν – Ερντογάν.

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή