Τα ελληνοτουρκικά, ο πόλεμος στην Ουκρανία, και ο δύσκολος χειμώνας μπαίνουν στη ζυγαριά των αποφάσεων για πρόωρες εκλογές παρά τις πεποιθήσεις του πρωθυπουργού

Τρεις μεταβλητές, ο πόλεμος στην Ουκρανία ,τα ελληνοτουρκικά και ο δύσκολος χειμώνας θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό περιβάλλον των επόμενων εβδομάδων, έως τα μέσα Αυγούστου, οπότε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα αποφασίσει – παρά τις πεποιθήσεις του και τις διαβεβαιώσεις του – αν θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές ή θα εξαντλήσει την τετραετία.

Το ορατό ενδεχόμενο ενός “δύσκολου” χειμώνα 

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές, ιδιαίτερα καθοριστική θα είναι η εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία και το ορατό ενδεχόμενο ενός “δύσκολου” χειμώνα.

“Αν, όπως όλα δείχνουν, η κατάσταση στο ενεργειακό πεδίο μπορεί να είναι τόσο δύσκολη, που θα μπορεί να τη διαχειριστεί μόνο μία ισχυρή κυβέρνηση”, σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, προσθέτοντας ότι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι μία μακρά, άκρως τοξική προεκλογική περίοδος.

Η ελληνική αποστολή επέστρεψε ιδιαίτερα ανήσυχη από τη Μαδρίτη για τις εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο, καθώς μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν διαφαίνεται καμία χαραμάδα συμβιβασμού μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ενώ ούτε η Ουάσιγκτον φαίνεται να βιάζεται για τον τερματισμό του πολέμου σύντομα.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ιδιαίτερα στην περίπτωση που ο Ρώσος Πρόεδρος κάνει πράξη την απειλή του και κλείσει εντελώς τη στρόφιγγα της παροχής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, τότε η κατάσταση που θα διαμορφωθεί, θα είναι πολύ δύσκολη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το οικονομικό επιτελείο ανησυχεί για το ορατό ενδεχόμενο, τα υπερέσοδα από τον τουρισμό, τα οποία αναμένεται να υπερβούν ακόμα και τα 3 δις ευρώ, να εξανεμιστούν από την έκρηξη του ενεργειακού κόστους.

Κομβική η εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Εξίσου κομβική θα είναι και η εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η Αθήνα ευελπιστεί ότι μετά τη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάιντεν, η πιθανότητα για “ήρεμα νερά” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ενισχύεται.

Κάτι τέτοιο, αν επιβεβαιωθεί φυσικά από τις κινήσεις του Τούρκου Προέδρου, ενισχύει την πιθανότητα της πρόωρης κάλπης το φθινόπωρο. Και αυτό, διότι είναι προφανές ότι ουδείς στην κυβέρνηση, με πρώτον τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη δεν επιθυμεί η χώρα να οδηγηθεί στις κάλπες και να βρίσκεται με υπηρεσιακή κυβέρνηση μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής, και να υπάρξει οποιαδήποτε τουρκική πρόκληση εκείνη την περίοδο στο πεδίο.

Η ελληνική αποστολή επέστρεψε από την ισπανική πρωτεύουσα με την εκτίμηση ότι η Ουάσιγκτον – και το διεμήνυσε στην Άγκυρα – δεν δέχεται την παραμικρή ρωγμή στη Συμμαχία, περιλαμβανομένου και του μετώπου των ελληνοτουρκικών.

Μικρότερες οι πιθανότητες να προκαλέσει επεισόδιο ο Ερντογάν 

Αν και η Αθήνα θα παραμείνει σε «κόκκινο συναγερμό» στα ελληνοτουρκικά, εκτιμάται πως, παρά τις ρητορικές του εξάρσεις, οι πιθανότητες ο Ερντογάν να προκαλέσει ένταση στο πεδίο έχουν υποχωρήσει σημαντικά και το φετινό καλοκαίρι δεν πρόκειται να είναι μια επανάληψη του 2020.

Αντίστοιχη είναι η κυρίαρχη άποψη και στην Τουρκία, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Σκάι  στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης.

Συγκεκριμένα αναφέρει: Οι συστάσεις του Τζο Μπάιντεν προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για «σταθερότητα στο Αιγαίο» και η υπόσχεσή του για πιθανή παραχώρηση των F-16, μαζί με την άρση του βέτο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, φέρνουν την Τουρκία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ.

Ένα ήρεμο καλοκαίρι 

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, αυτό πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα να επικρατήσει πιο ήρεμο καλοκαίρι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ηδη η τουρκική ηγεσία έχει σταματήσει τις δηλώσεις αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών σε περίπτωση στρατιωτικοποίησής τους.

«Η στρατιωτικοποίηση των νησιών και των νησίδων παραβιάζει τις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων. Ας διαβάσουν αυτές τις Συνθήκες κι ας κάνουν τα ανάλογα βήματα», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Ερντογάν λίγα λεπτά πριν από την αναχώρησή του από τη Μαδρίτη, για να προσθέσει ότι «αν η Ελλάδα δεν κλιμακώσει την ένταση, δεν έχουμε κι εμείς ενδιαφέρον να προκαλούμε ένταση».

Αξιωματούχοι και αναλυτές εκτιμούν πως τα πρώτα βήματα αποκλιμάκωσης μπορούν να γίνουν σε επίπεδο υπουργείων Αμυνας, για να τηρηθεί το μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ το καλοκαίρι στο Αιγαίο.

Ο κ. Ερντογάν έχει αποκλείσει πολλές φορές το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όμως αναλυτές δεν το αποκλείουν, καθώς δίνουν ως παράδειγμα την απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο του NBC για τις παλιές αντιδράσεις του για τον κ. Μπάιντεν.

«Στην πολιτική το χθες είναι στο χθες και το σήμερα είναι στο σήμερα. Γι’ αυτό και στην πολιτική πολλά αλλάζουν μέσα σε 24 ώρες και με αυτή τη λογική θα προχωράμε την πολιτική, όμως και θα σταθούμε όρθιοι», δήλωσε ο κ. Ερντογάν.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή