Ο πόλεμος των εμβολίων και του τουρισμού: Το υπόγειο «παιχνίδι» της Μέρκελ κατά της Ρωσίας , της Κίνας και της Βρετανίας – Το τίμημα για την Ελλάδα – Οι βολές Πούτιν

Μέρκελ εμβόλια

Η Ανγκελα Μέρκελ, με την στήριξη Μακρόν, πρώτα επέπληξε την Ελλάδα για «χαλαρότητα» στην υποδοχή τουριστών εν μέσω πανδημίας . Η γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε ότι δεν πρέπει να γίνονται δεκτοί σε χώρες της Ε.Ε, τουρίστες που δεν είναι εμβολιασμένοι με τα τέσσερα εγκεκριμένα από τον ΕΜΑ εμβόλια – κοινώς, έδειξε «πόρτα» για τους ρώσους και τους κινέζους τουρίστες.

Ακολούθησε η μερική αναδίπλωση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία ανακοίνωσε ότι πλέον οι ρώσοι τουρίστες, ακόμη κι εάν είναι εμβολιασμένοι με Sputnik, θα πρέπει να υποβάλλονται σε μοριακό ή rapid test για να μπουν στην χώρα μας.

Mέρκελ κατά Βρετανίας

Στην συνέχεια ήρθε το δεύτερο «χτύπημα» Μέρκελ. Σύμφωνα με τους Times, η γερμανίδα καγκελάριος ασκεί πίεση για απαγορευτικούς περιορισμούς στα ταξίδια βρετανών στην Ευρώπη, επικαλούμενη την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα. Παραπλεύρως, η κυβέρνηση του Βερολίνου συστήνει εμμέσως πλην σαφώς στους γερμανούς να προτιμήσουν φέτος το καλοκαίρι τον εγχώριο τουρισμό.

Στο Λονδίνο βλέπουν πίσω από την στάση Μέρκελ πολιτικό και οικονομικό παιχνίδι του Βερολίνου – και σε μεγάλο βαθμό και της Γαλλίας – λόγω των ανοιχτών εκκρεμοτήτων του Brexit. Στην Ρωσία επίσης ο Βλαντιμίρ Πούτιν βλέπει εμπορικό και οικονομικό παρασκήνιο πίσω από την εμβολιαστικής ευαισθησία της Ευρώπης.

Οι αιχμές Πούτιν για την Ευρώπη και την Ελλάδα

Χθες, ο ρώσος πρόεδρος έδειξε πολιτικές αποφάσεις πίσω από τις κινήσεις της Ευρώπης και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην περίπτωση της Ελλάδας:

«Οι πολίτες φοβούνται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό – και κάνουν το σωστό, επειδή οι κανόνες αλλάζουν κάθε μέρα», δήλωσε και αναφέρθηκε ειδικότερα στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα, για παράδειγμα», είπε ο Πούτιν: «Στην αρχή χρειάζονταν το πιστοποιητικό εμβολιασμού, σήμερα θέλουν PCR test, την επόμενη ημέρα θα υπάρχουν άλλες απαιτήσεις ακριβώς επειδή επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Το βέβαιο είναι πως πίσω από τις αλλεπάλληλες αλλαγές αποφάσεων και κατευθύνσεων κρύβονται δύο πόλεμοι: Ο ένας είναι ο οικονομικός και εμπορικός πόλεμος της Ευρώπης και των ΗΠΑ με την Ρωσία και την Κϊνα, που αφήνει επώδυνο αποτύπωμα σε χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό όπως η Ελλάδα.

Ο πόλεμος των εμβολίων

Ο δεύτερος είναι ο πόλεμος των εμβολίων: Ευρωπαίοι και αμερικανοί – ανεξαρτήτως των δικαιολογημένων ή μη επιστημονικών επιφυλάξεων – προωθούν τα δικής τους παραγωγής εμβόλια κόντρα στο ρωσικό και το κινεζικό.

Σ’ αυτό το δεύτερο σκέλος μπαίνει σφήνα και ο παράλληλος πόλεμος για την «διπλωματία των εμβολίων». Επ’ αυτού ήταν εξόχως αποκαλυπτικός, με μια νέα επίθεση προς την Ρωσία και την Κίνα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας χθες, από το περιθώριο της συνόδου της G20

«Πρέπει να γίνει σαφές», είπε ο  Μάας, «τόσο στην Κίνα όσο και στη Ρωσία ότι οι άλλες χώρες δεν βλέπουν με καλό μάτι τη ‘διπλωματία των εμβολίων’ τους».

Την πανδημία πρέπει να την καταπολεμήσουν όλες οι χώρες μαζί,

Η Δύση κατηγορεί τις δύο χώρες ότι ασκούν «διπλωματία των εμβολίων», επειδή άρχισαν να διανέμουν σκευάσματα στον αναπτυσσόμενο κόσμο από πολύ νωρίς. Η G7, η ομάδα των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου, στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της στην Αγγλία αποφάσισε να αντιδράσει αρκετά αργότερα υποσχόμενη κι εκείνη να μοιράσει κάπου 1 δισ. δόσεις εμβολίων σε φτωχότερα κράτη.

Μέχρι σήμερα, η Κίνα έχει παραδώσει πάνω από 350 εκατ. δόσεις των εμβολίων για την Covid-19 που παράγει σε πάνω από 80 χώρες. Πόσες δωρίστηκαν, πόσες πωλήθηκαν σε τιμές της αγοράς ή με έκπτωση δεν είναι ξεκάθαρο. Για τη Ρωσία, που έχει παραδώσει μικρότερες ποσότητες, δεν υπάρχουν επίσημοι αριθμοί.

Πλήγμα στον παγκόσμιο τουρισμό

Το δια ταύτα είναι πως αυτό τον διπλό πόλεμο των ισχυρών τον πληρώνουν μέχρι στιγμής οι πιο αδύναμοι: Οι αναπτυσσόμενες χώρες που ζητούν απεγνωσμένα εμβόλια και οι χώρες εκείνες που οι οικονομίες τους είναι εξαρτημένες από τον τουρισμό.

Πρεμπιπτόντως δε, ειδικά για τις τελευταίες, μόλις χθες ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού προειδοποίησαν ότι η κατάρρευση του παγκόσμιου τουρισμού λόγω της πανδημίας είναι πιθανό προκαλέσει απώλειες μεγαλύτερες των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο παγκόσμιο ΑΕΠ το 2020 και το 2021.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή