Ο Πούτιν ανεβάζει στροφές στον νέο Ψυχρό Πόλεμο: Απειλεί τις ΗΠΑ με τον νέο υπερηχητικό πύραυλο της Ρωσίας – «Κόκκινη γραμμή» η επέκταση των νατοϊκών βάσεων στην Ουκρανία

Βλαντιμίρ Πούτιν

O Βλαντιμίρ Πούτιν παίρνει το «όπλο» του και ανεβάζει ένα ακόμη επίπεδο την ένταση του νέου Ψυχρού Πολέμου: Απειλεί την Δύση και τις ΗΠΑ με τον νέο υπερηχητικό πύραυλο που, όπως είπε, ήδη έχει αναπτύξει η Ρωσία, και προειδοποιεί ότι η απόλυτη «κόκκινη γραμμή» για την Μόσχα θα είναι η επέκταση των βάσεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος διαμήνυσε σήμερα ότι η επέκταση των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ στη Ουκρανία είναι μια «κόκκινη γραμμή» η οποία ελπίζει ότι δεν θα ξεπεραστεί, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τις στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγονται κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.

«Η δημιουργία τέτοιων απειλών είναι κόκκινες γραμμές. Όμως ελπίζω ότι δεν θα φθάσουν τα πράγματα μέχρι εκεί. Ελπίζω ότι το αίσθημα της κοινής λογικής, της υπευθυνότητας και για τις χώρες τους και τη διεθνή κοινότητα θα υπερισχύσει» δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μιλώντας στο επενδυτικό φόρουμ  της τράπεζας VTB capital- «Η Ρωσία καλεί!», ο Πούτιν είπε ότι παρά της παρακλήσεις και τις προειδοποιήσεις της Μόσχας, οι υποδομές του ΝΑΤΟ έφθασαν στα ρωσικά σύνορα. «Ως απάντηση ήμασταν αναγκασμένοι να αρχίσουμε την κατασκευή ενός υπερηχητικού όπλου. Αυτή είναι η απάντησή μας», υπογράμμισε ο Πούτιν.

“Στο οπλοστάσιό μας ένας νέος υπερηχητικός πύραυλος”

Αναφερόμενος στον νέο υπερηχητικό πύραυλο είπε ότι η Ρωσία τον έχει ήδη αναπτύξει και σύντομα θα βρίσκεται στο οπλοστάσιό της. «Δοκιμάσαμε τώρα, και μάλιστα με επιτυχία, και από τις αρχές του έτους θα έχουμε ήδη στο οπλοστάσιό μας έναν νέο υπερηχητικό πύραυλο με ταχύτητα 9 Mach» δήλωσε ο Πούτιν.

Νωρίτερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία είχαν προειδοποιήσει τη Ρωσία για οποιαδήποτε νέα στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας, καθώς το ΝΑΤΟ συνεδρίασε για να συζητήσει τις προθέσεις της Μόσχας σχετικά με τη συγκέντρωση στρατευμάτων της στα σύνορα με την πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Λαβρόφ: “Υστερία στα ρωσικά σύνορα”

Μήνυμα προς τις ΗΠΑ έστειλε παράλληλα με τον Πούτιν και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δηλώνοντας ότι οι αμερικανοί έχουν περικυκλώσει τη Ρωσία με στρατιωτικές βάσεις τους και μονίμως προκαλούν υστερία στα ρωσικά σύνορα.

«Το ότι μας κατηγορούν για ασκήσεις, τις οποίες διεξάγουν οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας στο δικό τους κυρίαρχο έδαφος, εκείνες οι χώρες, οι οποίες συγκεντρώνουν στα σύνορά μας μεταξύ άλλων στρατεύματα και πολεμικά μέσα σε τεράστιους αριθμούς από την άλλη πλευρά του ωκεανού και το ότι οι ΗΠΑ μας περικύκλωσαν από όλες τις πλευρές με στρατιωτικές τους βάσεις, είναι ήδη γεγονότα, που μάλλον κάθε μαθητής τα γνωρίζει. Και παρ’ όλ’ αυτά μονίμως αναπτύσσεται αυτή η υστερία», είπε ο Ρώσος υπουργός μιλώντας σε συνέδριο και απαντώντας στις επικρίσεις κατά της Ρωσίας για τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα.

“Επιθετικό σχήμα η AUCUS”

«Η προσπάθεια της Δύσης να διατηρήσει την ηγεμονία της με κάθε μέσο έρχεται σε αντίθεση με την αντικειμενική πορεία της ιστορίας, διότι υπάρχουν η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, υπάρχουν κέντρα ανάπτυξης και στην Αφρική και στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας. Διαμορφώνεται μια πολυπολική παγκόσμια τάξη, όπου θα υπάρχουν αρκετά κέντρα οικονομικής ανάπτυξης, πολιτικής επιρροής», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, συμπληρώνοντας ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ τις αναζήτησης συμφωνιών και συμβιβαστικών αποφάσεων.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών άσκησε κριτική και στη νέα συμφωνία AUKUS μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας, λέγοντας ότι στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού «όπου έως πρόσφατα κυριαρχούσαν οι θετικές, εποικοδομητικές, ενοποιητικές τάσεις, οι τάσεις αναζήτησης συναίνεσης και συμβιβασμού, εισάγονται πλέον ανοιχτά επιθετικά σχήματα για την ανάσχεση κάποιων χωρών από άλλες χώρες».

Στο πλαίσιο αυτό ο Λαβρόφ τόνισε και ις συμμαχίες της Ρωσίας με χώρες της Ασίας, πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες, στο πλαίσιο των BRICS, αλλά και την «τρόικα» Ρωσία, Ινδία, Κίνα (ΡΙΚ), η οποία όπως είπε «διατηρεί τη σημασία της» και σε πρόσφατη τριμερή συνάντηση υιοθέτησε εκτενές κοινό ανακοινωθέν, με το οποίο οι τρεις χώρες τάσσονται «υπέρ του εκδημοκρατισμού των διεθνών σχέσεων».

Καμία δημοσίευση για προβολή