Ο Πούτιν κόβει κάθε σχέση με τη Δυσή, η Ρωσία αποχωρεί από τη συνθήκη για τις συμβατικές δυνάμεις στην Ευρώπη

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε τον νόμο για την καταγγελία της Συνθήκης για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE). Το σχετικό έγγραφο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης στις 29 Μαΐου.

Εκτός μετά από 30 χρόνια

Η Συνθήκη είχε υπογραφεί στις 19 Νοεμβρίου του 1990 από τις χώρες του ΝΑΤΟ και τα κράτη-μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Η συνθήκη έθετε περιορισμούς στον αριθμό των συμβατικών εξοπλισμών και πολεμικού οπλισμού για τις χώρες που την υπέγραψαν. Περιορισμοί είχαν ορισθεί για τα άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα, το πυροβολικό, τα μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Η Ρωσία επικύρωσε τη Συνθήκη CFE τον Ιούλιο του 1992. Τον Ιούλιο του 2007 η Ρωσία ανέστειλε την ισχύ της, ενώ τον Μάρτιο του 2015 ανακοίνωσε ότι σταματάει να συμμετέχει στις συνεδριάσεις της Κοινής Συμβουλευτικής ομάδας για τη Συνθήκη CFE. Στις 10 Μαΐου ο Πούτιν κατέθεσε στη Δούμα νομοσχέδιο για την καταγγελία της Συνθήκης. Την περασμένη εβδομάδα η Δούμα ψήφισε «υπέρ» της εξόδου από τη Συνθήκη CFE, ενώ στις 24 Μαΐου τον νόμο ενέκρινε το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας( άνω βουλή).

Αποκοπή από τη Δύση

Σύμφωνα με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξόδου από τη συνθήκη «σύμφωνα με τις διατάξεις της» θα απαιτηθεί διάστημα έξι μηνών. Στην ουσία, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η κίνηση του Πούτιν έχει περισσότερο συμβολικό παρά ουσιαστικό χαρακτήρα, καθώς μεγάλο μέρος των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας είναι… απασχολημένο με την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία και προφανώς δεν μπορεί να εμπλακεί και αλλού.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι η Ρωσία σταδιακά κόβει κάθε δεσμό με τη Δύση (έχει ήδη αποχωρήσει από τη σύμβαση Open Skies καθώς και από τη συνθήκη START για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων, έχοντας ήδη διακόψει την ανταλλαγή πληροφοριών για το πυρηνικό της οπλοστάσιο με τις ΗΠΑ). Θεωρείται, δε, ότι σταδιακά θα διακόπτει κι άλλες πιθανές σχέσεις με δυτικές χώρες που συμμετέχουν στη συμμαχία υπέρ της Ουκρανία, καθώς δεν διαφαίνεται λήξη των εχθροπραξιών στον ορίζοντα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή