Ο Πούτιν μίλησε: Η πρώτη αντίδραση του Ρώσου προέδρου μετά την εντυπωσιακή ουκρανική αντεπίθεση υποκρύπτει απειλή

Με μια υπόρρητη, αλλά σαφή απειλή για κλιμάκωση των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία σχολίασε ο Ρώσος πρόεδρος την άτακτη υποχώρηση των στρατευμάτων του από τα νότια και ανατολικά της χώρας.

Από το Ουζμπεκιστάν, όπου συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε για πρώτη φορά, μετά τις δραματικές εξελίξεις στα μέτωπα της Χερσώνας και του Χάρκοβου, και τα όσα είπε και, κυρίως, όσα υπονόησε, έρχονται σε πλήρη αντίθεση (ή μήπως όχι;…) με το σχόλιό του προς τον Ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι, ότι «γνωρίζω τη θέση σας σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία και γνωρίζω τις ανησυχίες σας. Θέλουμε όλα αυτά να τελειώσουν το συντομότερο δυνατό».

Δεν βιάζεται η Ρωσία

Μετά το τέλος της συνόδου κορυφής, ο Πούτιν δήλώσε ότι η Μόσχα δεν βιάζεται όσον αφορά στην Ουκρανία και ότι οι στόχοι της ρωσικής «ειδικής επιχείρησης» παραμένουν οι ίδιοι, λέγοντας με χαμόγελο ότι «οι αρχές του Κιέβου ανακοίνωσαν ότι έχουν αρχίσει και βρίσκεται σε εξέλιξη μια επιχείρηση αντεπίθεσης. Λοιπόν, ας δούμε πώς θα εξελιχθεί, πώς θα καταλήξει», παρότι ήδη οι ουκρανικές επιτυχίες έχουν αυξήσει δραματικά την πίεση στην στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας να δώσει εξηγήσεις για τα όσα συμβαίνουν στο πεδίο και την αμφισβήτηση στο πρόσωπο του ίδιου του Ρώσου προέδρου.

Κατηγορίες για τρομοκρατία

Σε πιο έντονο ύφος, πάντως, ο Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία για… τρομοκρατικές μεθόδους, λέγοντας ότι «η απάντησή μας θα δοθεί, αν δεν καταλάβουν ότι τέτοιες μέθοδοι είναι απαράδεκτες. Στην πραγματικότητα, δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις μεθόδους της τρομοκρατίας. Το βλέπουμε αυτό στις δολοφονίες αξιωματούχων στα απελευθερωμένα εδάφη. Το βλέπουμε αυτό ακόμη και στις απόπειρες πραγματοποίησης τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Συμπεριλαμβανομένων ακόμη και προσπαθειών πραγματοποίησης τρομοκρατικών επιθέσεων, αν όχι στις ίδιες τις εγκαταστάσεις, τότε γύρω από τις πυρηνικές μας εγκαταστάσεις, τα πυρηνικά εργοστάσια… Για να μην αναφέρω το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια».

Η «απάντηση» της Μόσχας

Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος – αναφερόμενος στην «απάντηση» της Ρωσίας, δηλαδή, τα χτυπήματα σε υποδομές στην Ουκρανία – ουσιαστικά σκιαγράφησε και πώς θα κινηθεί βραχυπρόθεσμα και ενδεχομένως και μεσοπρόθεσμα η Μόσχα, καθώς σημείωσε ότι «πρόσφατα, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν ένα-δύο χτυπήματα σε “ευαίσθητους” στόχους. Ας τα αντιμετωπίσουμε ως προειδοποίηση. Αν η κατάσταση συνεχίσει να εξελίσσεται κατ’ αυτό τον τρόπο, τότε η απάντηση θα είναι πιο σοβαρή», αφήνοντας εν ολίγοις ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέας κλιμάκωσης των επιχειρήσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Το σχέδιο δεν υπόκειται σε προσαρμογές»

Από την άλλη, ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία σταδιακά αποκτά τον έλεγχο νέων περιοχών της Ουκρανίας, λέγοντας ότι «σταδιακά, ο ρωσικός στρατός καταλαμβάνει όλο και περισσότερα εδάφη. Εφιστώ την προσοχή σας στο γεγονός ότι δεν πολεμάμε με πλήρη στρατό, πολεμάμε μόνο με μέρος του ρωσικού στρατού, μόνο με μια μονάδα συμβασιούχων. Ως εκ τούτου, ας μην βιαστούμε σε αυτό το κομμάτι». Ενώ όταν ρωτήθηκε αν το σχέδιο της «ειδικής επιχείρησης» χρειάζεται διόρθωση, ξεκαθάρισε παγερά ότι «το σχέδιο δεν υπόκειται σε προσαρμογές. […] Το Γενικό Επιτελείο θεωρεί κάποια πράγματα σημαντικά, κάποια άλλα λιγότερο σημαντικά, αλλά ο βασικός στόχος παραμένει απαράλλαχτος και υλοποιείται. Ο στόχος αυτός είναι η πλήρης απελευθέρωση του Ντονμπάς», όπου, όπως είναι γνωστό, Ντόνετσκ και Λουχάνσκ έχουν αυτοανακηρυχθεί ανεξάρτητες δημοκρατίες.

«Δεν θέλει ο Ζελένσκι»

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και σε ενδεχόμενη συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, λέγοντας ότι «ο Ερντογάν μου προτείνει διαρκώς μια συνάντηση με τον πρόεδρο Ζελένσκι, πιστεύοντας ότι μπορεί να οδηγήσει σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Η πρώτη προϋπόθεση (για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση) είναι να συμφωνήσουν οι αρχές του Κιέβου. Αλλά αρνούνται! Ο Ζελένσκι το ανακοίνωσε. Είπε δημοσίως – δεν ξέρω πού, αλλά δημοσίως – ότι δεν είναι έτοιμος και δεν θέλει να μιλήσει με τη Ρωσία», ενώ σχετικά με την πρόταση του Κιέβου για «εγγυήσεις ασφαλείας», σημείωσε ότι «η Ρωσία γενικά συμφώνησε πως η ασφάλεια της Ουκρανίας θα πρέπει να εγγυηθεί από τις μεγάλες δυνάμεις… αλλά στη συνέχεια το ζήτημα αυτό τέθηκε σε δεύτερη μοίρα».

Το 1/5 της Ουκρανίας υπό κατοχή

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, είναι ότι υπό την κατοχή της Ρωσίας σήμερα βρίσκεται περίπου το ένα πέμπτο των εδαφών της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων της Κριμαίας που αποσχίσθηκε το 2014 και πλέον θεωρείται από τη Μόσχα ρωσικό έδαφος, αλλά και μεγάλο μέρος των περιφερειών της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, όπου βρίσκεται και το επίμαχο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας. Ενδιαφέρον, πάντως, έχει ότι ο Πούτιν πλέον δεν μιλά για «αποναζιστοποίηση» της Ουκρανίας, έκφραση που είχε χρησιμοποιήσει το βράδυ της 24ης Φεβρουαρίου, όταν και ανακοίνωνε την έναρξη της εισβολής στη χώρα.

Αναλύοντας τον Πούτιν

Δυτικοί αναλυτές επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν τις προθέσεις του Πούτιν, ο οποίος, μετά την παταγώδη αποτυχία του να καταλάβει μέσα στο πρώτο διάστημα της εισβολής το Κίεβο, έχει επικεντρώσει την στρατιωτική επιχείρηση στα ανατολικά και νότια της Ουκρανίας, με στόχο να ενώσει την Κριμαία με το Ντονμπάς και ενδεχομένως να αποκλείσει πλήρως από τη Μαύρη Θάλασσα την Ουκρανία. Ωστόσο, η επιχείρηση βαίνει με πολύ αργούς ρυθμούς και με μεγάλες απώλειες για τη Ρωσία, δημιουργώντας ερωτηματικά για τα όρια των αντοχών των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή