Ο Πούτιν βγαίνει στην ανατολική Μεσόγειο για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου – Γιατί η Ρωσία «χοντραίνει» το γεωπολιτικό παιχνίδι

Ρωσία πετρέλαιο

Η είδηση έρχεται ταυτόχρονα από το CNNTurk και το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, την επομένη της μεγάλης ρήξης ΗΠΑ-Ρωσίας και της δήλωσης Μπάιντεν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «δολοφόνος»:

Ρωσικές εταιρείες θα ξεκινήσουν έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, όπως μετέδωσε το CNN Turk επικαλούμενο την συριακή εφημερίδα Al Savra που πρόσκειται στον Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Ρωσικές έρευνες για πετρέλαιο και αέριο ανοιχτά της Συρίας

Σύμφωνα με την Al Savra έχουν ήδη υπογραφεί συμφωνίες με κοινοπραξία των ρωσικών εταιριών Capital Limited και East Med Amrit και οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν σε μια περιοχή 2.250 τ. χιλιομέτρων ανοικτά των ακτών της Συρίας, στην Ταρτούς.

Η συμφωνία εκμετάλλευσης είναι για 25 +5 χρόνια, οι έρευνες θα έχουν, σε πρώτη φάση, διάρκεια για 48 μήνες, και μπορούν να παραταθούν αναλόγως.

Τα κέρδη θα μοιραστούν ανάλογα με τις ποσότητες των υδρογονανθράκων που θα εντοπιστούν.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε επίσης ότι το πρώτο ερευνητικό πλοίο της κοινοπραξίας θα αναχωρήσει σύντομα,  συνοδεία ρωσικού στόλου, για έρευνες ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο.

Το timing και ο νέος “Ψυχρός Πόλεμος”

Διπλωματικοί παρατηρητές επισημαίνουν τόσο το timing της κίνησης Πούτιν – την ώρα δηλαδή που η σύγκρουση Κρεμλίνου-Λευκού Οίκου εγείρει προβλέψεις ακόμη και για νέο «Ψυχρό Πόλεμο» – όσο και την ιστορική επιδίωξη της Μόσχας να «βάλει πόδι» στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Η επιθυμία «να κατέβει στις ζεστές θάλασσες», ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ρωσία εισήλθε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, και είναι μια πολιτική που παραμένει σε πλήρη ισχύ και σήμερα.

Ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας, που ξεκίνησε το 2011, αποτέλεσε την μεγάλη ευκαιρία για την νέα άσκηση επιρροής της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο – την άσκηση, ακριβώς, που επιχειρεί να ανακόψει τώρα ο Τζο Μπάιντεν.

Ειδικά μετά την φθίνουσα πορεία της επιρροής των ΗΠΑ στην περιοχή, η Ρωσία εκμεταλλεύτηκε το «κενό ισχύος» και με την εμπλοκή της στον εμφύλιο πόλεμο στην Συρία ενίσχυσε τον ρόλο της.

Ο Πούτιν “χοντραίνει” το παιχνίδι στην Μεσόγειο

Η «σφήνα» της Μόσχας επιχειρείται την ώρα που η ενεργειακή πολιτική της ΕΕ στην περιοχή έχει ακριβώς αντίθετη στόχευση – την ελαχιστοποίηση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία.
Η πολιτική των ΗΠΑ κινείται επίσης στην κατεύθυνση της μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ από τη Ρωσία και παρέχει άνευ όρων βοήθεια στο Ισραήλ.
Αναζητώντας αντίβαρα σ’ αυτές τις στρατηγικές, ο Πούτιν «παίζει» με τις περιφερειακές συμμαχίες στην Μεσόγειο: Εγγυάται την ασφάλεια των συνόρων στην Τουρκία, επεξεργάζεται τα αποθέματα πετρελαίου στη Συρία, και αφήνει να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει και σε ενεργειακή συνεργασία, π.χ. με κοινοπραξία στην περιοχή.

Η κάθοδος των ρωσικών ερευνητικών και του ρωσικού στόλου ανοιχτά της Συρίας «χοντραίνει» τώρα ακριβώς αυτό γεωπολιτικό παιχνίδι.

Καμία δημοσίευση για προβολή