Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Ιατρικής κ. Δημόπουλος, το πάρτι του και οι συμβουλές του για τον κοροναϊό

Το economico.gr δημοσίευσε χθες ένα διασταυρωμένο ρεπορτάζ για γνωστό καθηγητή Ιατρικής που παρέθεσε δείπνο σε επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και συναδέλφους του, στο τέλος του πρώτου δεκαήμερου του Μαρτίου, στο Blue pine της Κηφισιάς,  με συνέπεια να εξαπλωθεί ο κοροναϊός σε πολλούς επώνυμους πολίτες της Αθήνας.

Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι από τους καλεσμένους στο “πάρτι” του καθηγητή, ( οι άνθρωποι πήγαν εκεί θεωρώντας ότι ο καθηγητής της Ιατρικής που τους καλεί θεωρεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού) ένας γνωστός ηλικιωμένος εφοπλιστής βρίσκεται διασωληνομένος σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση και τουλάχιστον τρεις ακόμα νοσούν σοβαρά. Δεν γνωρίζουμε τον αριθμό των συνδαιτημόνων που νοσούν ή είναι πλέον φορείς. Το βέβαιο είναι ότι νοσεί και στέλεχος του εστιατορίου.

Δεν αποκαλύψαμε το όνομα του καθηγητή γιατί θα περιμέναμε από τον ίδιο , να είχε την ευθιξία, με ανακοίνωσή του, να μας δώσει τα πραγματικά περιστατικά της εκδήλωσης που έκανε, τι μέτρα προφύλαξης πήρε και να μας ενημερώσει για τους συνανθρώπους μας που τώρα νοσούν – κάποιοι σοβαρά – εξαιτίας του δείπνου που τους παρέθεσε, αγνοώντας προφανώς τους κινδύνους, τους οποίους, ως καθ’ύλην αρμόδιος επιστήμων, γνώριζε. Αν όχι για ηθικούς λόγους, τουλάχιστον για λόγους στοιχειώδους δεοντολογίας και ευθύνης για το λειτούργημα που ασκεί.

Ο καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος

  • Πολύ περισσότερο αφού πρόκειται για τον καθηγητή Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Μελέτιο – Αθανάσιο Δημόπουλο, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντή της πανεπιστημιακής Θεραπευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου «ΠΓΝΑ Αλεξάνδρα» που ανήκει στην Ιατρική Σχολή. Και επειδή, επιπλέον, ο κ. Δημόπουλος, με δεκάδες δημοσιεύσεις του και εμφανίσεις του στη δημόσια και ιδιωτική τηλεόραση, μας “συμβουλεύει εγκύρως”, σε τακτική βάση, για… τα αυστηρά μέτρα που πρέπει να λάβουμε για την προστασία των δικών μας, του κοινωνικού  και του επαγγελματικού μας περίγυρου.

Αποτελεί τραγική ειρωνία ότι ο κ. Δημόπουλος, εμφανίζεται σήμερα Κυριακή “πρωτοσέλιδος” στην καλή εφημερίδα της οποίας ο αγαπητός συνάδελφος διευθυντής της Αλέξης Παπαχελάς νοσεί από τον καταραμένο ιό. Και μας δίνει νέες συμβουλές για το πως θα αποφύγουμε το συνωστισμό. Ο κ. Δημόπουλος, ο οποίος ελέγχεται ότι αγνόησε το “συνωστισμό” που οδήγησε στο δραματικό αποτέλεσμα της κοινωνικής του εκδήλωσης, στην οποία έβαλε σε κίνδυνο πολλούς ευπαθείς καλεσμένους του, μη εφαρμόζοντας αυτά που μας συμβουλεύει. Όχι μόνο δεν απολογείται, κρυπτόμενος, αλλά ακολουθεί και περιφέρει δημόσια τις “έγκριτες” απόψεις του.

Τρία είναι τα σημεία προσοχής:

Πρώτον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από τις αρχές του Μαρτίου έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση του ιού και καλούσε τα κράτη μέλη του να πάρουν μέτρα προστασίας.

Δεύτερον, όπως είχε ανακοινώσει και ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας,  την εποχή εκείνη ολόκληρη η Ευρώπη βρισκόταν σε μια επιδημική φάση πολλαπλών εισαγωγών, με επακόλουθο μετάδοσης στην κοινότητα. Σε όλο τον κόσμο, είχαμε τις μέρες εκείνες περισσότερα από 106.000 κρούσματα σε περισσότερες από 100 χώρες και περισσότερους από 3.000 νεκρούς.

Τρίτον, σε αυτή τη φάση (που συνέπεσε και το περίφημο “πάρτι” στην Κηφισιά) τα μέτρα της χώρας είχαν ως επίκεντρο “την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού από πιθανή εξάπλωση της νόσου“. Ανακοινώνονταν “περαιτέρω προληπτικά ειδικά μέτρα”, που αφορούσαν “δράσεις για τον περιορισμό της πιθανότητας της εξάπλωσης της επιδημίας κοροναϊού στην πατρίδα μας και είχαν ως κύριο στόχο, την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού”.

  • Αυτά τα ήξερε με βεβαιότητα, ως εκ της θέσης του, ο κ. Δημόπουλος, όταν καλούσε πολλούς ηλικιωμένους στο “πάρτι” του.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Αθήνας, καθηγητής της Ιατρικής ελέγχεται για περισσότερα του ενός σφάλματα. Κυρίως ελέγχεται ότι αγνόησε την προστασία του πολυτιμότερου αγαθού, που είναι η υγεία, προκρίνοντας την κοινωνική του συναναστροφή με τον κύκλο του, σε συνθήκες επικίνδυνης επιδημίας που ευνοείται από το συνωστισμό.

Αλλά ελέγχεται και για μια επικίνδυνη για επιστήμονες νοοτροπία να μας διδάσκει αυτά που ο ίδιος δεν τηρεί, δρώντας επικινδύνως.

Διαβάστε επίσης:Ο ΣΥΡΙΖΑ σε μελαγχολία εν μέσω κοροναϊού – Επικοινωνιακή αδυναμία, πολιτική αμηχανία και στη μέση ο Τσίπρας

Ευχόμαστε να μην υπάρξει θύμα από τους ασθενείς. Γιατί τότε, δυστυχώς, ο κ. πρύτανης θα ελέγχεται και για ηθική αυτουργία σε πρόκληση θανάσιμου κινδύνου, γιατί ενώ ήταν σε θέση να γνωρίζει τις συνέπειες της πράξης του, τις αγνόησε.

Θα έχει ενδιαφέρον να γνωρίζουμε τις απόψεις της Συγκλήτου για όλα αυτά. Στους καιρούς που ζούμε, θα πρέπει να ξέρουμε αν η “αλληλεγγύη” της συντεχνίας του Πανεπιστημιακού κλαμπ είναι υπεράνω της ηθικής, της ιατρικής δεοντολογίας και του δημόσιου συμφέροντος.

economico.gr

Το χθεσινό ρεπορτάζ του economico.gr για το θέμα Δημόπουλου

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή