Ο “απίστευτος” κύριος Μουρ η… Ιβάνκα και η ανησυχία Ντράγκι για την FED

Δεύτερο χτύπημα Ντράγκι κατά Τραμπ! Οι προσπάθειες του Αμερικανού Προέδρου να θέσει υπό τον έλεγχό του την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (FED), έχει κάνει πολλούς να πιάσουν το καπέλο τους, βλέποντας το “τρενάκι του τρόμου” στις αγορές να ξεκινάει.

Προειδοποιώντας ότι η απώλεια αυτονομίας της FED θα μπορούσε να υπονομεύσει την αξιοπιστία της, ο επικεφαλής της ΕΚΤ εξέφρασε την ανησυχία του για την ανεξαρτησία της.

Στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε ότι «Εάν η κεντρική τράπεζα δεν είναι ανεξάρτητη, τότε ο κόσμος μπορεί να πιστεύει ότι οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής ακολουθούν πολιτικές συμβουλές και όχι αντικειμενική αξιολόγηση των οικονομικών προοπτικών». Μία σύσταση από τον κεντρικό τραπεζίτης της Ε.Ε., για το τι πρέπει να κάνουν οι ΗΠΑ, στη δική τους κεντρική τράπεζα, που ενόχλησε πολλούς στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Η πίστη της παγκόσμιας Οικονομίας ότι η FED είναι ανεξάρτητη και σταθερή, στηρίζει το δολάριο και τις αγορές. Αν διαταραχθεί και τα δύο θα καταρρεύσουν. Μέσες άκρες, αυτό έλεγαν το Σάββατο στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και σε αυτό το σκεπτικό κινούνταν και οι έμπειροι οικονομολόγοι των διεθνών ΜΜΕ.

Οι ανησυχίες εντείνονται, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει δεχτεί έντονη κριτική για τα πρόσωπα που προωθεί σε σημαντικές θέσεις και κυρίως τις επιλογές των Στίβεν Μουρ και Χέρμαν Κέιν, για το διοικητικό συμβούλιο της Fed.

Γνώστες των εξελίξεων λένε… “πάλι καλά”.

Όπως παραδέχθηκε εχθές ο Αμερικανός Πρόεδρος, είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να προτείνει την κόρη του Ιβάνκα για την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς όπως είπε σε συνέντευξη του στο περιοδικό “The Atlantic”, θα ήταν “εξαιρετική”, είναι “καλή με τους αριθμούς” και διακρίνεται από “σπουδαία ηρεμία”!

Συγκεκριμένα o Στίβεν Μουρ, έχει περιγράψει τον εαυτό του ως έναν “ριζοσπάστη” που “δεν πολυπιστεύει στη Δημοκρατία”.

[more]

Σε ομιλίες του και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις που είχε δώσει και εξετάστηκαν από το “KFile” του CNΝ, φάνηκε ότι ο κ. Μουρ είναι υπέρμαχος της εξάλειψης των εταιρικών και ομοσπονδιακών φόρων εισοδήματος εξ ολοκλήρου, χαρακτηρίζοντας το 16 άρθρο του αμερικανικού συντάγματος που δημιούργησε τον φόρο εισοδήματος, ως τον πιο “σατανικό” νόμο που θεσπίστηκε τον 20ό αιώνα.

Η οικονομική κοσμοθεωρία του Μουρ θέλει μια κυβέρνηση με μειωμένη ισχύ και ένα αποδυναμωμένο δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Επίσης, έχει ζητήσει την κατάργηση των υπουργείων εργασίας, ενέργειας και εμπορίου, μαζί με την Εφορία και το γραφείο προστασίας των καταναλωτών.

Έχει αμφισβητήσει την ανάγκη τόσο του Οργανισμού Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης όσο και του υπουργείου Παιδείας. Έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για ομοσπονδιακό (εθνικό) κατώτατο μισθό, ζήτησε ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, την οποία χαρακτήρισε «Σχήμα Πόντσι» (Ponzi Scheme – απάτη της πυραμίδας), για να βάλει ως κερασάκι στην τούρτα, την εκτίμησή του, ότι όσοι έχουν λάβει κάποια κρατική βοήθεια (π.χ. ένα επίδομα ανεργίας), “έχουν χάσει την αξιοπρέπεια και το νόημά στη ζωή τους”.

Βέβαια, δεν είναι μόνο οι παρεμβάσεις Τραμπ. Ο Ιταλός τραπεζίτης προειδοποίησε ότι είναι πολλοί οι παράγοντες που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη, όπως ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία και ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου, που ο καθένας ξεχωριστά είναι αρκετός να βάλει σε κίνδυνο την ανάπτυξη.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή