Ο ρυθμός μείωσης των NPLs στις ελληνικές τράπεζες είναι αργός- Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα υποστηρίζει η DBRS

DBRS Morningstar: Σε τροχιά ανάπτυξης η Ελληνική οικονομία. Επιβεβαιώνεται η επενδυτική βαθμίδα

Τα «κόκκινα» δάνεια, που λειτουργούν ως βαρίδι στους ισολογισμούς των τραπεζών έχουν σημειώσει σημαντική μεν μείωση κατά 44% ή 517 δισ. ευρώ ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση από τα τέλη του 2014, ωστόσο ο ρυθμός μείωσής τους εξακολουθεί να είναι αργός, επισημαίνει ο οίκος DBRS, προσπαθώντας να κάνει μια αποτίμηση για τις σημερινές συνθήκες αλλά και το τι θα επακολουθήσει στη συνέχεια.

Το 65% της μείωσης αυτής επετεύχθη από τις τράπεζες της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας. Όμως, παρόλο που στην Ιταλία και την Πορτογαλία οι τράπεζες έχουν ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο στη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων,  η πρόοδος στην Ελλάδα ήταν πολύ πιο αργή από ό, τι σε άλλες χώρες, δεδομένου και του εξαιρετικά μεγάλου όγκου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων υπογραμμίζει η DBRS.

Πιο συγκεκριμένα, οι χώρες του Νότου εξακολουθούν να εμφανίζουν ποσοστά κόκκινων δανείων πολύ υψηλότερα από το μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών, που έχει συρρικνωθεί στο 3,2%. Ελληνικές, ιταλικές και πορτογαλικές τράπεζες βαρύνονται με το 37% του συνόλου των κόκκινων δανείων στην Ευρώπη, την ώρα που το συνολικό χαρτοφυλάκιο των δανείων τους αντιστοιχεί μόλις στο 10% του ευρωπαϊκού.

Όπως επισημαίνει, χρειάζεται να γίνουν συνεπώς πολλά περισσότερα σε ό,τι αφορά το μέτωπο των NPLs στις περισσότερες τράπεζες της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας και αυτό είναι πιθανό να διαρκέσει τουλάχιστον 2-5 χρόνια ακόμη. Στην Ελλάδα οι μειώσεις NPLs έγιναν κυρίως μέσω διαγραφών και πωλήσεων, ενώ στην Ιταλία για παράδειγμα, έγιναν μέσω τιτλοποιήσεων.

Τα σχέδια της Ελλάδας για τη μείωση των NPLs

Οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν πολύ χαμηλή ποιότητα ενεργητικού στα τέλη του 2018 με μέσο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 41,2%  και συνολικό υπόλοιπο NPLs ύψους 86 δισ. ευρώ. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν κατά 31% από το τέλος του 2014 έως τα τέλη του 2018, ωστόσο, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων επηρεάστηκε επίσης από την απομόχλευση δανείων.

[more]

Η κυβέρνηση σκέφτεται εναλλακτικές για να διευκολύνει την αφαίρεση των NPLs από τους ισολογισμούς των τραπεζών, σημειώνει ο oίκος και αναφέρεται στα δύο σχήματα που βρίσκονται υπό εξέταση.

α) Αυτό που έχει προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδας, βάσει του οποίου θα μεταφερθούν τα κόκκινα δάνεια και μέρος των αναβαλλόμενων φορολογικών υποχρεώσεων σε ένα όχημα ειδικού σκοπού και

β) την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών και του ΤΧΣ για τιτλοποίηση δανείων με κυβερνητική εγγύηση, στα πρότυπα του σχήματος GACS της Ιταλίας.

Τα δύο σχέδια, εφόσον εγκριθούν, θα είναι συμπληρωματικά. H εφαρμογή των σχεδίων όμως τοποθετείται προς το τέλος του 2019 το νωρίτερο», σημειώνει ο DBRS. Έχουν ήδη εισαχθεί κάποιες αλλαγές στον ελληνικό νόμο περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών, ο οποίος θα συμβάλει επίσης στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Πότε θα πιάσει η Ελλάδα τον στόχο μείωσης των κόκκινων δανείων στο 5%

Τέλος, όπως αναφέρει η DBRS, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει στόχους για τη μείωση του συνόλου των αποθεμάτων NPLs έως το τέλος του 2019 στα 58 δισ. ευρώ και στα 27 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021. Οι στόχοι αυτοί βασίζονται κατά κύριο λόγο στις προσδοκίες των τραπεζών να μειώσουν τα NPLs οργανικά και έτσι θα μπορούσαν να επιταχυνθούν σε ορισμένες τράπεζες μόλις εγκριθούν τα σχέδια ΤτΕ και ΤΧΣ.

Ωστόσο, η Ελλάδα είναι η τελευταία που θα πιάσει το στόχο της μείωσης του ποσοστού των κόκκινων δανείων, στο 5% από τα τέλη του 2021 και έπειτα. Όπως επισημαίνει ο οίκος στην Ισπανία οι περισσότερες τράπεζες έχουν ήδη μειώσει το ποσοστό των κόκκινων δανείων στο 5% και στην Ιρλανδία θα το πετύχουν στα τέλη του 2020. Μέσα στο 2020-2021 θα έχουμε αντίστοιχη μείωση για ιταλικές και πορτογαλικές τράπεζες.

Επιπλέον, η DBRS σημειώνει ότι οι πωλήσεις NPLs επιταχύνθηκαν το 2018, οπότε αναμένει περαιτέρω πωλήσεις το 2019.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή