Ο «σκληρός» Φρίντριχ Μερτς στα ηνία των Χριστιανοδημοκρατών: Τι σημαίνει αυτό για Γερμανία και ΕΕ

Ο «σκληρός» Φρίντριχ Μερτς στα ηνία των Χριστιανοδημοκρατών

Μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες, ο Φρίντριχ Μερτς κατέφερε τελικά να εκλεγεί πρόεδρος της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU) στη Γερμανία, μετά την παταγώδη ήττα του Άρμιν Λάσετ στις ομοσπονδιακές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Θρίαμβος Μερτς

Ο Μερτς εξελέγη πρόεδρος του CDU με ποσοστό 94% των ψήφων των 983 συνέδρων του κόμματος που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία. Η νίκη του Μερτς, πέραν από την προσωπική του δικαίωση, σηματοδοτεί μια μεγάλη «στροφή» για τους Χριστιανοδημοκράτες στη Γερμανία, η οποία αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις όχι μόνο στο Βερολίνο, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Πνευματικός πατέρας» του Μερτς θεωρείται ότι είναι ο διαβόητος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, γεγονός το οποίο δείχνει σε σημαντικό βαθμό τι εννοεί ο νέος πρόεδρος του κόμματος, όταν λέει ότι σκοπεύει να «ξαναχτίσει» το CDU, ενώ οι αντιθέσεις του με την πιο μετριοπαθή προσέγγιση στην πολιτική που ακολούθησε η Άνγκελα Μέρκελ τον είχαν τοποθετήσει στο «αντίπαλο στρατόπεδο» από το 1994.

Ο «σκληρός» εκατομμυριούχος

Ο Μερτς -ο οποίος είναι εκατομμυριούχος, με μακρά καριέρα στον τομέα των επενδύσεων (ήταν επικεφαλής του γερμανικού παραρτήματος της BlackRock)- θεωρείται συντηρητικός, είναι υπέρ των επιχειρήσεων, έστω κι αν αυτό σημαίνει απορρυθμίσεις σε διάφορα ζητήματα, είναι ευρωπαϊστής και ατλαντιστής, στο παρελθόν έχει δηλώσει αντικομμουνιστής, ωστόσο έχει εκφράσει αντιρρήσεις για κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Γνωρίζω ποιες προκλήσεις με περιμένουν ως δέκατο πρόεδρο του κόμματος από το 1948. Αντιμετωπίζω τις νέες μου αρμοδιότητες με απόλυτο σεβασμό», δήλωνε ο Φρίντριχ Μερτς λίγο πριν το διαδικτυακό συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών. Όταν έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος το 2018 το CDU ήταν στην κυβέρνηση και η Μέρκελ καγκελάριος, ενώ σήμερα οι συντηρητικοί βρίσκονται αποδυναμωμένοι στην αντιπολίτευση.

Ανανέωση του κόμματος

Ο Μερτς δήλωσε μεταξύ άλλων πως θεωρεί «αυτονόητο ότι ως πρόεδρος θα εκπροσωπεί ένα κόμμα, στο οποίο συνυπάρχουν διαφορετικά ρεύματα και ότι θα ασχοληθεί με όλα τα ζητήματα που οι Χριστιανοδημοκράτες θεωρούν σημαντικά». Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι θα μπορέσει «να εντάξει διαφορετικές φωνές στην ηγεσία του κόμματος, έτσι ώστε να διασφαλιστεί και πάλι η ενότητά του».

Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι στόχος του είναι να επαναφέρει τους νέους ψηφοφόρους στο κόμμα, ενώ προτίθεται να αυξήσει και τη συμμετοχή των γυναικών στα διοικητικά όργανα του CDU. Παράλληλα, έχει ταχθεί υπέρ του δικαιώματος των ΛΟΑΤΚΙ να υιοθετούν παιδιά, στάση που έρχεται σε σαφή αντίθεση με τις βασικές θέσεις του, ενώ έχει αποκλείσει κατηγορηματικά κάθε πιθανότητα συνεργασίας με το ακροδεξιό AfD.

Το «βάρος» στην Ευρώπη

Δεδομένης της μεγάλης επιρροής του CDU στα ευρωπαϊκά πράγματα μέσω του ΕΛΚ, η εκλογή Μερτς στην ηγεσία του κόμματος προοιωνίζεται σαφώς συνολικές αλλαγές στην πολιτική της Γερμανίας εντος της ΕΕ, καθώς, παρά τα εκσυγχρονιστικά «ανοίγματά» του ο Μερτς θεωρείται συντηρητικός και «σκληρός» σε πολλές από τις θέσεις του, ιδίως σε ζητήματα που άπτονται της οικονομίας.

Το ερώτημα είναι τι θα μπορέσει να αντιπαρατάξει στον Μερτς, από τη μία η κυβέρνηση SPD, Πράσινων και Φιλελευθέρων στη Γερμανία και από την άλλη οι Βρυξέλλες και ιδίως το Παρίσι και η Ρώμη, καθώς πλέον ανοίγουν διάφορες συζητήσεις, τόσο για μεσοπρόθεσμες, όσο και για πιο μακροπρόθεσμες πολιτικές στη χώρα και στην ΕΕ και η Γερμανία αναμένεται να παίξει μείζονα ρόλο στις εξελίξεις.

Καμία δημοσίευση για προβολή