Ο στριμωγμένος Ερντογάν ψάχνει διέξοδο στο Αιγαίο. Δημοσκόπηση κόλαφος για τον τούρκο πρόεδρο. Νέα βουτιά για την λίρα

Ερντογάν νέες απειλές

O Tαγίπ Ερντογάν πιέζεται σοβαρά και διπλά, τόσο στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο της Τουρκίας όσο και στην οικονομία, και αναζητά (ξανά) διέξοδο στην επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας.

Το νέο κρεσέντο προκλητικότητας του τούρκου προέδρου κατά της χώρας μας δεν προκάλεσε έκπληξη ούτε στην ελληνική διπλωματία, ούτε στο επιτελείο Εθνικής Αμυνας. Ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε συνέδριο με θέμα «Η θάλασσα των νήσων -αντί Αιγαίο- και το πρόβλημα των σχέσεων γειτονίας με την Ελλάδα», κατήγγειλε την χώρα μας για «μαξιμαλιστικές πολιτικές», ζήτησε από την Αθήνα «να αποφύγει τα τετελεσμένα και τις μονομερείς ενέργειες» και έβαλε ξανά θέμα «παραβίασης του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών».

Ερντογάν: “Μαξιμαλιστικές πολιτικές από την Ελλάδα”

«H γειτονική Ελλάδα, αντί να συμβάλει στις καλές διαθέσεις μας και στις προσπάθειές μας, αντιθέτως επιτάχυνε τις μαξιμαλιστικές της πολιτικές» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Στα βήματα της Ελλάδας που αύξησαν την πίεση, όπως το ζήτημα των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης, της παραβίασης του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών και με τις κηρύξεις NAVTEX, εμείς συμπεριφερθήκαμε πάντα με ειρηνικό τρόπο», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Πρακτικά, όπως επισημαίνουν διπλωματικοί παράγοντες, ο Ταγίπ Ερντογάν θέτει στην πρώτη γραμμή το ζήτημα των νησιών επικαλούμενος α λα καρτ την Συνθήκη της Λωζάνης, και αφήνει την συνέχεια και την «βρώμικη δουλειά» στον Χουλουσί Ακάρ.

Ακάρ: Η Αθήνα στηρίζει τρομοκράτες

Ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο την ρητορική της έντασης ο τούρκος υπουργός Αμυνας κατηγόρησε χθες την Ελλάδα ότι «στηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις» και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο σε ό,τι αφορά την μειονότητα της Θράκης.

Η διπλή επίθεση από την Αγκυρα ήρθε σε ένα υπόβαθρο κλιμακούμενης εσωτερικής πίεσης για τον Ερντογάν που, ενδεχομένως, εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και τα κίνητρά της.

Δημοσκόπηση – κόλαφος για τον Ερντογάν

Σε πολιτικό επίπεδο, δημοσκόπηση-κόλαφος έδειξε έξι στους δέκα τούρκους ψηφοφόρους δεν επιθυμούν επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν.

Στην  δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών Yöneylem και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Birgün, τo 32,6% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα υποστήριζε τον Ερντογάν αν είναι ξανά υποψήφιος για πρόεδρος, και το 56,9% δήλωσε ότι δεν θα τον ψηφίσει.

Οταν οι πολίτες ρωτήθηκαν για τους υποψήφιους που θα υποστήριζαν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, το 34,7% απάντησε ότι θα υποστήριζε τον Ερντογάν, ενώ το 50,4 % δήλωσε ότι θα ψήφιζε τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης.

Σε απόσταση αναπνοής η αντιπολίτευση

Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε ότι η απόσταση που χωρίζει την κυβερνώσα Λαϊκή Συμμαχία -αποτελούμενη από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) του ηγέτη των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί- έχει εξαϋλωθεί και ότι πλέον υπάρχει μάχη «σώμα με σώμα» με την αντιπολιτευτική Συμμαχία Εθνών -αποτελούμενη από το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και το Καλό Κόμμα (İYİ) της Μεράλ Ακσενέρ.

Νέα βουτιά για την τουρκική λίρα

Την ίδια ώρα, πυκνώνουν τα σύννεφα και στο μέτωπο της τουρκικής οικονομίας. Η λίρα έκανε νέα βουτιά χθες με την ισοτιμία της να πέφτει κάτω από τις 8,5 ανά δολάριο, και φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες.

Αφετηρία της νέα πτώσης αποτέλεσε το μήνυμα του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Σαχάπ Καβτζίογλου ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανή η μείωση των επιτοκίων.

Υπό την διαρκή πολιτική πίεση του Ερντογάν για μείωση των επιτοκίων, ο Καβτζίογλου, μιλώντας στο  Γερμανο-Τουρκικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει άμεσα σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής παρ΄ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία τρέχει με ρυθμό πάνω από 19%.

Η αντίδραση των αγορών ήταν ακαριαία, με νέο κύμα πωλήσεων της λίρας, καθώς οι επενδυτές φοβούνται έναν ακόμη «ανορθόδοξο» αιφνιδιασμό από τον Ερντογάν.

Ο τούρκος πρόεδρος έχει απολύσει τρεις κεντρικούς τραπεζίτες από το 2019 επειδή είτε αύξησαν το κόστος δανεισμού είτε δεν το μείωσαν αρκετά γρήγορα.

Καμία δημοσίευση για προβολή