«O συναγερμός τελείωσε. Η Ελλάδα δίνει ευκαιρίες» – Κάλεσμα της κυβέρνησης στους ξένους επενδυτές. Θετικό κλίμα στον διεθνή Τύπο: Oι προοπτικές δείχνουν να είναι λαμπρές, γράφουν οι Financial Times

Financial Times: Η Ελλάδα έκανε τη μεγάλη ανατροπή. Από τα σκουπίδια στην επενδυτική βαθμίδα

 

Η Ελλάδα εμφανίζεται πλέον ως μια ευκαιρία στους ξένους επενδυτές . Αυτό φάνηκε από το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν στο Roadshow που οργανώνει το Ελληνικό Χρηματιστήριο στο Λονδίνο  – όπου συμμετέχουν εταιρίες κολοσσοί – αλλά και από το γεγονός ότι πολλοί θεσμικοί επενδυτές σπεύδουν να τοποθετηθούν σε ελληνικά χαρτιά.

Ήδη το Ελληνικό Δημόσιο με την έκδοση του τελευταίου ομολόγου του πέτυχε  ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,9% για 2,5 δις ευρώ, ενώ μεγάλες εταιρίες πετυχαίνουν εκδόσεις με εξαιρετικούς όρους, όπως ο ΟΤΕ για παράδειγμα, που άντλησε 500 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο κάτω από 1%.

Αυτό  δείχνει ότι υπάρχουν ευκαιρίες στην Ελλάδα και πολλοί ξένοι επενδυτές επιθυμούν να τις αξιοποιήσουν. Οι αγορές παρακολουθούν με ενδιαφέρον το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει την αλλαγή του επενδυτικού κλίματος, με πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες  που στοχεύουν στην ανάπτυξη και ανατρέπουν αγκυλώσεις του παρελθόντος που μπλοκάριζαν μεγάλες επενδύσεις όπως αυτές του Ελληνικού ή του ΟΛΠ.

  • Ήδη οι Financial Times γράφουν ότι “ο συναγερμός για τη χώρα τελείωσε” και εκτιμούν ότι “διαγράφονται λαμπρές προοπτικές” για την οικονομία της, καλώντας τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς “να τείνουν στη χώρα χείρα βοηθείας, μειώνοντας τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα”

‘Όσοι επενδύσουν θα έχουν σταθερότητα” λέει η κυβέρνηση

«Εμείς, προσπαθούμε να δείξουμε σε όλους, ότι θα αντιμετωπίσουν σταθερότητα (επενδύοντας στην Ελλάδα) και όχι φαινόμενα, όπως στις Σκουριές, στον Πειραιά ή στο Ελληνικό, όπου ήθελαν να επενδύσουν κεφάλαια και έμεναν εγκλωβισμένοι για χρόνια» δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σε σημαίνοντες ξένους θεσμικούς επενδυτές στο Λονδίνο έδωσε ισχυρές διαβεβαιώσεις για γρήγορη και αποτελεσματική υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος, τονίζοντας ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι:

  • η διαφύλαξη της δημοσιονομικής σταθερότητας,
  • η άμεσες τιτλοποιήσεις κόκκινων τραπεζικών δανείων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου,
  • η ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία με ξεμπλοκάρισμα των πληρωμών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου,
  • η επιτάχυνση της υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων,
  • η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών με «όχημα» το αναπτυξιακό νομοσχέδιο αλλά και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο ακολουθεί
  • η ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόωρης αποπληρωμής του ακριβού δανείου του ΔΝΤ.

 Επιπλέον, ο κ. Σταϊκούρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πλήρη άρση των capital controls, στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, αλλά και την αντιστροφή πολιτικών στην αγορά εργασίας που είχαν καθιερωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Διαβεβαιώνοντας ότι οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος τόσο φέτος όσο και του χρόνου θα τηρηθούν στο ακέραιο, ανέφερε ότι ο έξτρα δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει θα επιτρέψει την εφαρμογή περαιτέρω μειώσεων φόρων το επόμενο έτος, σύμφωνα με όσα έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο διεθνής Τύπος ενισχύει το θετικό κλίμα για την Ελλάδα

Στο μεταξύ ο διεθνής Τύπος εξακολουθεί τα θετικά σχόλιά του για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενισχύοντας τη θετική ατμόσφαιρα που διαμορφώνεται διεθνώς. “O συναγερμός (για την Ελλάδα) τελείωσε και οι προοπτικές δείχνουν να είναι λαμπρές, γράφει ο Tony Barber σε άρθρο του στους Financial Times .

Οι εκλογές του Ιουλίου έδωσαν άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Νέα Δημοκρατία, που έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει ένα καλοσχεδιασμένο πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, δημοσιονομικής υπευθυνότητας και εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

  • Η νίκη της ΝΔ ήταν μια καθυστερημένη εκδίκηση της ελληνικής αστικής τάξης απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει το δημοσίευμα. Ωστόσο, και οι επικριτές του Αλέξη Τσίπρα οφείλουν να αναγνωρίσουν ότι η ανάκαμψη της Ελλάδας οφείλεται εν μέρει και σε αυτόν, ο οποίος τελικά κατάπιε το φάρμακο που του έδωσαν οι πιστωτές της χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν πρέπει να χαλαρώσει τις προσπάθειές του να μεταρρυθμίσει τον δημόσιο τομέα, που προκαλεί βαθύ προβληματισμό στους ξένους πιστωτές και επενδυτές, η υποστήριξη των οποίων είναι απαραίτητη για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνει οι αρθρογράφος των Financial Times.

“Δυστυχώς, η ανάκαμψη αυτή ξεκινά σε μια δυσμενή περίοδο”

Δυστυχώς, η ανάκαμψη αυτή ξεκινά σε μια δυσμενή περίοδο για την παγκόσμια οικονομία. Και πριν από αυτό όμως, η Ελλάδα δεν κατάφερε να ανακάμψει από την κρίση, όπως έκαναν άλλες οικονομίες , όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

  • Ένας από τους λόγους που συνέβη αυτό ήταν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε ελάχιστα για να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις και να ολοκληρώσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Ένας δεύτερος λόγος είναι ο ευάλωτος χαρακτήρας των ελληνικών τραπεζών. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έκανε μια πολύ θετική αρχή ανακοινώνοντας ότι θα μειώσει τη φορολογία για τις επιχειρήσεις και άλλα μέτρα για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, μεταξύ των οποίων είναι και η ανάπτυξη του Ελληνικού.

Αν ο κ. Μητσοτάκης μείνει πιστός στα μεταρρυθμιστικά σχέδιά του, οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να τείνουν στη χώρα χείρα βοηθείας, μειώνοντας τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Είναι προς το συμφέρον όλων η Ελλάδα να μπει σε τροχιά υψηλότερης μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Και ο καλύτερος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι ένας αμοιβαία επωφελής συνδυασμός ελληνικών μεταρρυθμίσεων και βοήθειας από τους πιστωτές, καταλήγει ο αρθρογράφος.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

 

 

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή