Ο ΣΥΡΙΖΑ έπαθε … ΠΑΣΟΚ – Διαλυτικές τάσεις στην κυβέρνηση και το κόμμα που θυμίζουν 2004

 

Εικόνα διάλυσης, που δεν δικαιολογείται από τα μόλις 4 χρόνια στην εξουσία, εμφανίζει η κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να σταθεί όρθια τους επόμενους μήνες μέχρι τις εκλογές, επιχειρώντας να επιτεθεί κατά πάντων, να πολώσει το κλίμα και να διαμορφώσει μια ατζέντα σύγκρουσης με όλους ώστε να επιβιώσει πολιτικά.

Όπως σχολίασε έμπειρος πολιτικός στο in.gr, «ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί λες και είναι 15 χρόνια στην εξουσία. Έχει πάθει… ΠΑΣΟΚ όπως το 2004 όταν ήταν φανερό ότι έπειτα από τόσο καιρό στη διακυβέρνηση της χώρας θα άρχιζαν οι διαλυτικές τάσεις να εμφανίζονται».

Τα όσα συνέβησαν στην πρόσφατη κοινοβουλευτική ομάδα αναδεικνύουν και το κλίμα ηττοπάθειας που υπάρχει στο εσωτερικό του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου. Δείχνει πώς κανείς, προεξέχοντας του πρωθυπουργού, δεν είναι έτοιμοι να αποδεχθούν την ήττα, αν αυτή έρθει στις επερχόμενες εκλογές.

Γενικά το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι βαρύ με διαλυτικά φαινόμενα να κυριαρχούν, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός των διαξιφισμών στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΟ, όπου ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έπαιξαν τον ρόλο των «πυροσβεστών».

Ακόμα και οι θετικές κινήσεις της κυβέρνησης, όπως π.χ. η καταβολή των επιδομάτων για το ενοίκιο ή για τα παιδιά… «χάθηκαν» επικοινωνιακά από την ανάδειξη των διαρροών στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από δηλώσεις βουλευτών όπως του Γιώργου Κυρίτση για τις μολότοφ, αν και μετά ανασκεύασε και ζήτησε συγγνώμη ή της υποψήφιας ευρωβουλευτού Μυρσίνης Λοΐζου για παλαιότερα tweets σχετικά με την τρομοκρατία.

Την επόμενη περίοδο ο Πρωθυπουργός θα επιμείνει στην ανάδειξη της σύγκρουσης δύο διαφορετικών ιδεολογιών, «δύο διαφορετικών κόσμων» και δύο εκ διαμέτρου αντίθετων πολιτικών σχεδίων, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Και το σύνθημα ουσιαστικά είναι «η μη παλινόρθωση του παλιού πολιτικού κατεστημένου» σε μια μάχη όπου θα αναμετρηθεί «η πρόοδος με τη συντήρηση» και «η Ελλάδα των πολλών με την Ελλάδα των ελίτ».

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]