Ο ΣΥΡΙΖΑ καίγεται στη Μόρια – Ο Α. Λιάκος υποστηρίζει τους εμπρηστές του καταυλισμού και βάζει φωτιά στην Κουμουνδούρου

Μορια Εμμανουέλ Μακρόν αλληλεγγύη Ε.Ε
  • Η καταστροφή του προσφυγικού καταυλισμού στη Μόρια θα δημιουργούσε ενδεχομένως πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση αν στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν βρισκόταν ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ενώ οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο είναι ακόμη στο δρόμο και έχουν περάσει στη νέα δομή του Καρά Τεπέ μόνο 5.000 (από τους 13.000), ο καθηγητής Αντώνης Λιάκος, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ από την Προοδευτική Συμμαχία διευκόλυνε τους αγχωμένους με τη διαχείριση αυτής της κρίσης κυβερνητικούς παράγοντες δηλώνοντας ότι αν ήταν 16-17 χρονών θα έκαιγε κι αυτός τη Μόρια και ζητώντας αλληλεγγύη στους Αφγανούς εμπρηστές!

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τον χαρακτήρισε “άφρονα” απαντώντας του στο Facebook, όπου είχε ανοίξει έντονη διαδικτυακή συζήτηση με το που έκανε την εμπρηστική του ανάρτηση ο Α. Λιάκος.

Η ΝΔ ζήτησε τη διαγραφή του σημειώνοντας ότι αν αυτό δεν συμβεί ο Αλ. Τσίπρας υιοθετεί τις απόψεις του Α. Λιάκου και θυμίζοντας, με την ευκαιρία, τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία της Μόριας.

  • Είναι προφανές ότι στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχει αμηχανία και εκνευρισμός.

Οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για αυτογκόλ και αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να βγάζουν μόνοι τους τα μάτια τους όταν βρίσκονται έτσι κι αλλιώς σε τόσο δύσκολη θέση, πολύ πίσω από τη ΝΔ, όπως έδειξε χθες μια ακόμη δημοσκόπηση (ALCO για το OPEN)

Η φωτιά στη Μόρια και οι φωτιές στο ΣΥΡΙΖΑ

Είναι ενδεικτικό ότι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Κούλογλου, μιλώντας στον ρ/σ “Παραπολιτικά” είπε ότι ο ίδιος ασφαλώς και δεν θα έβαζε φωτιά στη Μόρια, ενώ πρόσθεσε ότι «οι Αφγανοί που έβαλαν φωτιά στη Μόρια έχουν παραβιάσει το νόμο, επομένως θα πρέπει να δικαστούν για την παραβίαση του ελληνικού νόμου, τον οποίο πρέπει να σέβονται Έλληνες και αλλοδαποί.

Από κει και πέρα, στη δίκη τους θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι δικαστές τα όποια ελαφρυντικά”. Και κατέληξε προσπαθώντας να μετριάσει τις εντυπώσεις: “Εγώ ασφαλώς και δεν θα έβαζα φωτιά.

Νομίζω αυτό που είπε ο κ. Λιάκος είναι κάτι ρητορικό, είναι σαν αυτό που λέει ο Σαββόπουλος «είμαι δεκαεξάρης και σας… τα λύκεια». Αυτό είναι ένα ρητορικό σχήμα, ούτε ο Σαββόπουλος ήθελε να κάνει αυτό στα λύκεια».

Από την Κουμουνδούρου ζήτησαν από τον Α. Λιάκο να κάνει διευκρινιστική δήλωση για να μαζέψει τα ασυμμάζευτά.

Και την έκανε: “Να καταλαβαίνουμε το νόημα όσων διαβάζουμε. Η τραγική κατάληξη του στρατοπέδου στη Μόρια  δεν μπορεί να συρρικνωθεί αποκλειστικά σε ζήτημα ασφάλειας.

Δεν έγραψα «κάψτε την Μόρια», ή «κάνατε καλά που την κάψατε», ούτε την επικροτούσα. Θέλει να δείξει την απελπισία των ανθρώπων, και κυρίως των νέων που βρέθηκαν παγιδευμένοι σε αυτή την κόλαση.

Το έγκλημα στη Μόρια είχε συντελεστεί πριν την καταστροφή της. Στην υποκρισία και στην ένοχη σιωπή σας  αναζητείστε τις πολιτικές σας ευθύνες”.

Ο Α. Λιάκος πάντως βρήκε έναν υποστηρικτή στο πρόσωπο του βουλευτή και πρώην υπουργού Νίκο Φίλη ο οποίος υποστήριξε ότι πρόκειται για “κραυγή ελευθερίας” και ότι ο καθηγητής συκοφαντείται εκ του πονηρού.

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

«Μπορεί να έγιναν συνολικά 40 ανακοινώσεις, δηλώσεις και ερωτήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη φωτιά στη Μόρια, αλλά δεν βρήκαν μια λέξη να ψελλίσουν για τη σύλληψη των μεταναστών που την έβαλαν.

Αυτή την αφωνία ήρθε να καλύψει το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Λιάκος.

Η απαράδεκτη αυτή δήλωση είναι χαρακτηριστική της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό, που εξηγεί την εγκληματική διαχείριση και τη δημιουργία στη Μόρια του χειρότερου καταυλισμού προσφύγων στον κόσμο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC το 2018.

Αν ο κ. Τσίπρας δεν αντιδράσει, σημαίνει ότι υιοθετεί αυτές τις απόψεις, που είναι χαρακτηριστικές του πως αντιλαμβάνονται στο ΣΥΡΙΖΑ την οργανωμένη πολιτεία, τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη.

Όσο ο κ. Λιάκος δεν διαγράφεται, οι χυδαίες, εγκληματικές και αντιδημοκρατικές απόψεις του εκφράζουν τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανοχή σε τέτοιες αντιλήψεις αποτελεί ντροπή για ένα κόμμα του δημοκρατικού τόξου. Και φυσικά καθιστά το άνοιγμα στο προοδευτικό κέντρο, το πιο σύντομο ανέκδοτο. Ο δρόμος της επιστροφής στο 3% είναι ορθάνοιχτος».

Διαβάστε στη συνέχεια: H ανάρτηση του Α.Λιάκου, η ανάρτηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η δήλωση του Νίκου Φίλη

Περισσότερα σε λέξεις

H ανάρτηση του Α.Λιάκου

Αν ήμουν 16-17 χρονώ, είχα περάσει από χίλια μύρια κύματα για να φτάσω σε ευρωπαϊκή γη της επαγγελίας και βρισκόμουν στην κόλαση της Μόριας, κι εγώ φωτιά θα έβαζα.

Να μην αφήσουμε ανυπεράσπιστους τους Αφγανούς νεαρούς πρόσφυγες. Να οργανώσουμε τη νομική τους υπεράσπιση.

Να μην τους εγαταλείψουμε στα χέρια του Χρυσοχοϊδη. Είναι και δημοκρατικό και ανθρωπιστικό καθήκον.

Η ανάρτηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

«Απάντηση στην ανάρτηση του καθηγητή Α. Λιάκου. Το κάψιμο της #Μόριας έχει εκθέσει 30.000 ντόπιους και 15.000 πρόσφυγες σε αυξημένο κίνδυνο κοροναϊού.

Έχει δημιουργήσει μεγάλο θέμα δημόσιας τάξης έως και εθνικής ασφάλειας. Έχει αφαιρέσει την δυνατότητα περίθαλψης και διοικητικής μέριμνας των αιτούντων άσυλο. Κόστισε και κοστίζει δεκάδες εκατομμύρια σε ευρώ, απασχολεί σημαντικούς ανθρώπινους και διοικητικούς πόρους του κράτους.

Ποιος άφρων λοιπόν ισχυρίζεται πως θα έκαιγε κι αυτός τη Μόρια; Ο φανατισμός τυφλώνει, ο ανορθολογισμός τρομάζει κι η ανευθυνότητα περισσεύει με τέτοιες δηλώσεις: «και εγώ φωτιά θα έβαζα» του καθ. Λιάκου (ΣΥΡΙΖΑ)».

Η δήλωση του Νίκου Φίλη

«Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης, άφησε για λίγο το έργο της περιύβρισης του νεκρού Βασίλη Μάγγου και ανέλαβε το έργο της εξύβρισης του αγωνιστή εναντίον της δικτατορίας και στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθηγητή Αντώνη Λιάκου, για τα γεγονότα της Μόριας.

Γεγονότα, τα οποία τόσο ο ίδιος ο υπουργός όσο και  η κυβέρνηση έσπευσαν να χρεώσουν σε 16χρονα προσφυγόπουλα, που διέμεναν εκεί σε άθλιες συνθήκες.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, διαστρεβλώνει τη δήλωση του Αντώνη Λιάκου, εμφανίζοντάς τον να επιβραβεύει τον εμπρησμό!

Ο αγωνιστής της Αριστεράς και διαπρεπής ιστορικός Αντώνης Λιάκος «πήρε στους ώμους του» την αγωνία, τη θλίψη και κυρίως την ντροπή όλων μας για την πολύχρονη ανθρωπιστική κρίση στη Μόρια.

Που ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν μπόρεσε να αντιμετωπίσει με οριστικό τρόπο, αλλά η ΝΔ με την μισανθρωπική και αποτυχημένη πολιτική της στο μεταναστευτικό, παρόξυνε σε απελπιστικό βαθμό.

Η Μόρια ήταν ένα κάτεργο, ένα προσάναμμα οργής και απόγνωσης απελπισμένων και δυστυχισμένων ανθρώπων.

Μια ντροπή που βαραίνει την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο.

Μαζί με τις ανατριχιαστικές εικόνες από τις απωθήσεις των προσφύγων στο Αιγαίο, που σήμερα είναι πρώτη είδηση σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το CNN.

Λέγοντας ο Αντώνης Λιάκος, ότι σε αυτή την κατάσταση, κάθε 16άρης θα έκαιγε το κάτεργό του, βγάζει μια κραυγή ελευθερίας για κάθε ανθρώπινο πλάσμα που βρίσκεται σε παρόμοιες συνθήκες. Κι αυτή η κραυγή μας αφορά όλους. Ποιος από εμάς ως 16χρονος δεν θα ένιωθε το ίδιο; Ας δώσουμε μια έντιμη απάντηση.

Δεν περιμένουμε, βέβαια, από πρόσωπα σαν τον κ. Χρυσοχοΐδη, που ειδικεύονται στην κατασκευή ενόχων και «εσωτερικών εχθρών» να κατανοήσουν το μήνυμα του Λιάκου.

Τουλάχιστον, ας σιωπήσουν αντί να επιδίδονται σε συκοφαντίες εναντίον της Αριστεράς και των ανθρώπων της».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή