«Ο ΣΥΡΙΖΑ μας τελείωσε. Το νέο ΠΑΣΟΚ είναι εδώ», λένε όσοι γνωρίζουν τις σκέψεις του Αλέξη Τσίπρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ εφθάρη, καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία των πολιτών σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε ένα μήνα, αλλά δεν κατέρρευσε. Με ένα ισχυρό ποσοστό ο Αλέξης Τσίπρας – και με 4,5 χρόνια κυβερνητική εμπειρία, αντιμέτωπος με κρίσιμα εθνικά θέματα – από τη θέση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει να δομήσει ένα πολιτικό λόγο συστημικού πολιτικού ηγέτη της Κεντροαριστεράς.

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να ηττήθηκε κατά κράτος από τον μεγάλο του αντίπαλο, τον κ. Μητσοτάκη, κερδίζει όμως τη μάχη της πολιτικής κυριαρχίας στον «Κεντροαριστερό» και «αντιδεξιό» πολιτικό χώρο. «Ο ΣΥΡΙΖΑ μας τελείωσε. Το νέο ΠΑΣΟΚ είναι εδώ», λένε όσοι γνωρίζουν τις σκέψεις του Αλέξη Τσίπρα.

Με νέο πολιτικό αφήγημα

Χθες εμφανίστηκε στο Ζάππειο εμφανώς ανακουφισμένος από το 31+%. Είχε προλάβει να μεταβολίσει την ήττα του και είχε βρει το νέο του πολιτικό αφήγημα: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι, για αρκετό καιρό, ο ισχυρός «δεύτερος πόλος» ενός ισχυρού δικομματισμού, επιδιώκοντας να μεταλλαχθεί από αριστερό ριζοσπαστικό κίνημα, σε «πολιτικό φορέα των προοδευτικών δυνάμεων», δηλαδή σε ένα Κεντροαριστερό συστημικό κόμμα.

Θα επιχειρήσει τώρα να ανανεώσει τα «καθοδηγητικά όργανα» του κόμματος, σε βαθμό που αυτά να μην είναι το «κόκκινο ανθρωπάκι στο πράσινο ανέκδοτο». Να αντιπροσωπεύουν δηλαδή τα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την κεντροαριστερή εκλογική βάση του κόμματος και όχι την «γκρούπα» του 3% της αντισυστημικής μήτρας του. Γι’ αυτό και θα χρειαστεί νέα πρόσωπα γύρω του και νέα πολιτικά εργαλεία.

Η φράση κλειδί που χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας, στο κύκνειο άσμα του ως πρωθυπουργός, ήταν το ότι το εκλογικό αποτέλεσμα συνιστά «εντολή μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ», ουσιαστικά σε ένα νέο ΠΑΣΟΚ. Ήδη στην κοινοβουλευτική ομάδα του ο 1 στους 4 βουλευτές προέχονται από το παλαιό ΠΑΣΟΚ και, πάντως, αριθμητικά είναι περισσότεροι από το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της Κυρίας Γεννηματά…

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ