Ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στη Βαβέλ της πορείας του κόμματος ως της εκλογές

Απαντήσεις πρέπει να δοθούν σήμερα για το πως θα πορευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις εκλογές. Δύο είναι τα κυρίαρχα ζητήματα, το θέμα της Πολιτικής Γραμματείας αλλά και το μεγάλο ζήτημα του πολιτικού σχεδιασμού.

Το θέμα της Πολιτικής Γραμματείας ως ενιαία ή με τη διπλή εκδοχή της – πολιτικό συμβούλιο και πολιτική γραμματεία βρίσκεται στην κορυφή των σημερινών συζητήσεων της συνεδρίασης του οργάνου υπό τον Αλέξη Τσίπρα και ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής που θα συνεδριάσει στο τέλος της εβδομάδας.

Πριν τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αναμένεται συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Σκουρλέτη προκειμένου να συζητήσουν για τις λεπτομέρειες της πρότασης με τις υποψηφιότητες που θα φτάσει στην Κεντρική Επιτροπή

Δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια

Ένα με διπλή εκδοχή και ένα με ενιαίο όργανο, καθώς είναι διαφορετικές οι γνώμες για το πως θα πρέπει να είναι η πολιτική γραμματεία, πόσα μέλη θα πρέπει να έχει και ποιος θα είναι ο συσχετισμός δυνάμεων των τάσεων, εντός αυτής.

Ως προς την σύνθεση δεν αναμένονται εκπλήξεις, καθώς (παρά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν σε προηγούμενη συνεδρίαση), τόσο ο Νίκος Βούτσης όσο και ο Γ.Δραγασάκης αναμένεται να είναι στην πρόταση με τις υποψηφιότητες. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τον Νίκο Φίλη, ενώ από τους υπουργούς, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, και πιθανότατα ένας εκ των Βίτσα-Γεροβασίλη, αναμένεται να διεκδικήσουν την εκλογή τους.

Το μεγάλο ζήτημα του πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος

Tο άλλο μεγάλο ζήτημα πάντως παραμένει εκείνο του πολιτικού σχεδίου του κόμματος στον δρόμο για τις εκλογές και έτσι αναμφίβολα ξεκινά η συζήτηση για τις πολιτικές συμμαχίες. Άνοιγμα στον κόσμο που αν και ψήφιζε ΠΑΣΟΚ τώρα μπορεί να κοιτάξει προς τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει η Κίνηση Μελών (ανήκει στην πλειοψηφία) ενώ οι 53+ επισημαίνουν τον κίνδυνο να ενσωματωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο σύστημα και έτσι να χάσει την αριστερή του ταυτότητα.

«…πρέπει να θέσουμε με σαφήνεια τις διαχωριστικές μας γραμμές όχι μόνο από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και από το νεοφιλελευθερισμό» τόνισε πρόσφατα σε ομιλία  του ενώπιον της κίνησης μελών (πλειοψηφία)  ο (εκ των 53+) Θ.Δρίτσας,  συμπληρώνοντας ότι  «με βάση αυτές (εν. διαχωριστικές γραμμές) , να διαμορφώσουμε την κοινωνική απεύθυνσή μας και μέσω αυτής, να συγκροτήσουμε τις όποιες συμμαχίες μας, αλλά και να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για τις όποιες αυριανές κυβερνητικές συνεργασίες, χωρίς ταυτόχρονα να αφήνουμε δυνατότητες ενσωμάτωσής μας από το παλαιό πολιτικό σύστημα.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή