Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε: “Πολακισμός über alles” – Πως οι Ελβετοί έδωσαν το μισό ΑΕΠ της Ελλάδας για να σώσουν το παιχνίδι

    Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε:

     

    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε αργά χθες το βράδυ την “ταχεία αντίδραση” των ελβετικών αρχών, που διευκόλυναν την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS λέγοντας ότι οι αποφάσεις “θα συμβάλουν στην αποκατάσταση των όρων ευταξίας της αγοράς”

    Οι αποφάσεις αυτές θα επιτρέψουν επίσης την διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, προσθέτει στην ανακοίνωσή της η Κριστίν Λαγκάρντ τονίζοντας ότι “ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός, με στέρεες θέσεις ως προς την κεφαλαιοποίηση και την ρευστότητα”.

    ***

    Ηχηρό μήνυμα από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας. Με την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS έναντι 3,2 δισ. δολαρίων, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας επιχείρησε να στείλει ηχηρό μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα για την διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, «θωρακίζοντας» το deal με δάνεια 108 δισ. δολαρίων και κρατικές εγγυήσεις 9 δισ. Η τιμή της εξαγοράς διαμορφώνθηκε στα 0,76 φράγκα ανά μετοχή, πολύ χαμηλότερα από αυτήν στην οποία έκλεισε την Παρασκευή ο τίτλος της Credit Suisse (1,86 ελβετικά φράγκα).

    Το κατά πόσο θα πειστούν οι αγορές θα φανεί μέσα στις αμέσως επόμενες ώρες. Το βέβαιο είναι σε μια κατάσταση ακραίας αβεβαιότητας, η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS επέτρεψε την εξεύρεση λύσης για την εγγύηση της σταθερότητας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    ***

    Στουρνάρας, κυβέρνηση διεθνείς αναλυτές καθησυχάζουν. «Ο ελληνικός κλάδος δεν επηρεάζεται καθόλου από τις τελευταίες εξελίξεις στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ και η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι εξαιρετικά περιορισμένη», δήλωσε στο Βήμα τη Κυριακής ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, «οι τράπεζες που κατέρρευσαν στις ΗΠΑ αποτελούν ιδιάζουσες περιπτώσεις που όμοιές τους δεν υπάρχουν στην Ευρώπη. Τα ευρωπαϊκά stress tests θα εντόπιζαν άμεσα τα αποκαλυφθέντα προβλήματα και δεν θα επέτρεπαν να φθάσουμε σε αυτό το σημείο». 

    Κυβέρνηση, υπουργείο Οικονομικών, Τράπεζα της Ελλάδος και σωρεία διεθνών αναλυτών καθησυχάζουν για την ασφάλεια των ελληνικών τραπεζών, την εμπιστοσύνη των επενδυτών και διαβεβαιώνουν για τη χαμηλή έκθεση σε κίνδυνο.Αν και είναι αβέβαιη η πορεία, η Ελλάδα δεν είναι στην ίδια θέση με παλαιότερα. Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, επίσης, δεν ανησυχούν από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, καθώς ο κλάδος δεν συνδέεται με τα αμερικανικά πιστωτικά ιδρύματα.

    ***

    Μια απόφαση – φωτογραφία της ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ (1).Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν το πολιτικό και εκλογικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ, στην χειρότερη (πολιτικά και δημοσκοπικά) περίοδο της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας “έκανε την ανάγκη φιλοτιμία”, συγχώρησε τον “μετανοήσαντα” Παύλο Πολάκη και τον επανάφερε στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Μαζί επανέφερε και τον “Πολακισμό” ως συνθετικό συστατικό της πολιτικής φυσιογνωμίας του κόμματος

    Πρόκειται για μια νέα πολιτική κυβίστηση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, που εξαναγκάζεται όχι μόνο να “καταπιεί αμάσητα” όσα είχε καταλογίσει στον στενό συνεργάτη του και πρώην υπουργό του, αλλά να εγκαταλείψει οριστικά και τις “κεντρώες προσεγγίσεις”.

    ***

    Μια απόφαση – φωτογραφία της ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ (2). Το συγχωροχάρτι του Αλέξη Τσίπρα και (ομόφωνα!) του Πολιτικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ στον Πολάκη δεν συνοδεύτηκε με στοιχειώδη καταδίκη της αθλιότητας του βουλευτή τους. Έτσι, πρόκειται για μια απόφαση συνενοχής που καθιστά τον ΣΥΡΙΖΑ συλλογικά υπόλογο στις αθλιότητες του στελέχους του. Και επιτρέπει στους πολιτικούς αντιπάλους του να θεωρούν τον Παύλο Πολάκη alter ego του Αλέξη Τσίπρα.

    Η εκτίμηση πολλών είναι ότι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να πάνε σε μια προεκλογική μάχη, με τον “Πολακισμό” ως αποδεκτή από το κόμμα αιχμή σύγκρουσης για μια πολιτική ρεβάνς όπου “όλα θα αλλάξουν είτε με το καλό είτε με το άγριο”, όπως έχουν απειλήσει κάποιες φίρμες του κόμματος.

    ***

    Μια απόφαση – φωτογραφία της ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ (3). Βέβαια, πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει έτσι “ό,τι κερδίζει από τη μιά να το χάνει από την άλλη”. Γιατί με Πολάκη “στις επάλξεις” και τον “Πολακισμό” ουσιώδες στοιχείο της πολιτικής ταυτότητας του κόμματος, θα είναι πολύ δύσκολο για τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ να προσελκύσουν Κεντρώους ψηφοφόρους που πλέον τους εγκαταλείπουν αμαχητί στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Όπως είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει  μια πιθανή συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ, οπότε καταρρέει και ως υπόθεση εργασίας η “Προοδευτική Διακυβέρνηση” που επαγγέλλεται ο κ. Τσίπρας.

    Μπορείτε να φανταστείτε τον κ. Τσίπρα να μας υπόσχεται καλύτερες μέρες χέρι-χέρι με τον κ. Ανδρουλάκη και φόντο τον “αψύ Κρητικό”; (Από ανάλυση του Θοδωρή Καλούδη)

    ***

    Η συζήτηση για τις συνεργασίες και η τρίτη κάλπη.  Η υποχώρηση των ποσοστών της Ν.Δ. επανέφερε στο παρασκήνιο τη συζήτηση περί συνεργασιών. Ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει πως σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας είναι ανοικτός σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ μετά τις δεύτερες εκλογές. Επί της ουσίας, δηλαδή, μπορεί να συζητηθεί ένα μοντέλο συγκυβέρνησης τύπου Σαμαρά – Βενιζέλου, με τον κ. Μητσοτάκη πρωθυπουργό και τον Νίκου Ανδρουλάκη σε θέση αντιπροέδρου.

    Αντιθέτως απορρίπτονται, ως μη λειτουργικά και θνησιγενή, σχήματα τύπου «κυβέρνησης Παπαδήμου», με πρωθυπουργό τρίτο πρόσωπο, ή «κυβέρνησης Τζαννετάκη», με κάποιο άλλο πρόσωπο από τη Ν.Δ. στην πρωθυπουργία. Με δεδομένη τη θέση του κ. Ανδρουλάκη για «όχι σε Μητσοτάκη ή Τσίπρα», τα περιθώρια συμφωνίας ίσως είναι εξαιρετικά περιορισμένα, ειδικά εάν το ΠΑΣΟΚ εξέλθει αποδυναμωμένο από τις επερχόμενες αναμετρήσεις, οπότε οι τρίτες κάλπες ίσως καταστούν αναπόφευκτες. (Κωστής Π. Παπαδιόχος, kathimerini.gr)

    ***

    Είναι πολλά τα λεφτά… Χρυσές κερδοφορίες καταγράφουν οι διαχειριστές των κόκκινων δανείων, με τους μεγαλύτερους από αυτούς να μετρούν τζίρους και κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

    Ειδικότερα, οι εγχώριες Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ), στις οποίες έχουν καταλήξει μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τις τράπεζες συνολικού ύψους 110 δισ. ευρώ, «φορτώθηκαν» μεν αυτό το μεγάλο βάρος, ωστόσο οι οικονομικές επιδόσεις τους αναδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη αγορά είναι εξαιρετικά προσοδοφόρα.

    Ετσι, οι τρεις ισχυρότερες από αυτές, δηλαδή η Intrum Hellas, η doValue Greece και η Cepal Hellas, εμφανίζουν, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις καθεμιάς,συνολικό κύκλο εργασιών ύψους 534 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη προ φόρων να ανέρχονται στο… διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 179 εκατ. ευρώ.  (Σταύρος Γριμάνης, newmoney.gr)

    ***

    Ο Πούτιν ως φυγόδικος… Σύμφωνα με ανάλυση του Reuters, μπορεί ο Ρώσος πρόεδρος να μην κινδυνεύει άμεσα να «μετακομίσει» σε ένα κελί στη Χάγη, όμως το ένταλμα σε βάρος του ενδέχεται να επηρεάσει τη δυνατότητα του να ταξιδεύει ελεύθερα στο εξωτερικό της Ρωσίας και να συναντά ηγέτες άλλων χωρών, οι οποίοι την ίδια στιγμή μπορεί να μην είναι διατεθειμένοι να έχουν συνομιλίες με τον «καταζητούμενο» Πούτιν.

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας είναι μόλις ο τρίτος αρχηγός κράτους, ο οποίος διαχρονικά έχει βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ενώ βρίσκεται ακόμα στην εξουσία. Τα 123 κράτη μέλη που συμμετέχουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχουν τυπικά την υποχρέωση να συλλάβουν τον Πούτιν αν εκείνος βρεθεί στην επικράτεια τους. Σημειώνεται ότι τόσο η Ρωσία και η Κίνα, όσο και οι ΗΠΑ, αλλά και η Ινδία ( η οποία θα φιλοξενήσει την G20 μέσα στο έτος ) δεν αποτελούν κράτη-μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

    ***

    Όταν «τα κουκιά δεν βγαίνουν»… Η απόφαση του Γάλλου προέδρου να θέσει με προεδρικό διάταγμα σε ισχύ την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, παρακάμπτοντας την Εθνοσυνέλευση, όπου διαθέτει τη σχετική, αλλά όχι την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, πυροδότησε αντιδράσεις των οποίων η έκβαση δεν είναι προς το παρόν προβλέψιμη.

    Ο πρόεδρος Μακρόν ήλπιζε πως η πλειονότητα των περίπου 60 βουλευτών του αντιπολιτευόμενου κεντροδεξιού Ρεπουμπλικανικού κόμματος, (το οποίο παγίως τάσσεται υπέρ της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια) θα στήριζε την πρόταση της κυβέρνησης για συνταξιοδότηση στα 64 χρόνια, από τα 62 που είναι σήμερα. Αν αυτό συνέβαινε θα υπήρχε στη γαλλική Εθνοσυνέλευση πλειοψηφία υπέρ του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος.Όταν «τα κουκιά δεν βγαίνουν»…

    Όταν όμως ο Γάλλος πρόεδρος διαπίστωσε πως οι ελπίδες του διαψεύδονται και «τα κουκιά δεν βγαίνουν» επέλεξε την οδό του προεδρικού διατάγματος και όχι της απόσυρσης του νομοσχεδίου, η οποία κατά τη γνώμη του θα συνιστούσε πλήγμα κατά της διεθνούς αξιοπιστίας της Γαλλίας.

    ***

    Απολύτως λογική αντίδραση του κόσμου”.  «Επανέρχομαι σήμερα στην Κυριακάτικη συνάντησή μας, όμως θέλω να ξεκινήσω λέγοντας, με το χέρι στην καρδιά, ότι δεν θα ξεχάσω ποτέ τι συνέβη στα Τέμπη και γιατί συνέβη», έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τακτική ανάρτησή του στο Facebook. «Ανέλαβα και αναλάβαμε ως κυβέρνηση τις ευθύνες μας για το τραγικό δυστύχημα. Αυτό δεν αλλάζει το παρελθόν, όμως μπορεί να αλλάξει το μέλλον. Γιατί αισθάνομαι ότι πλέον είναι προσωπικό μου στοίχημα να βρούμε τη λύση για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο ποτέ», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

    Και πρόσθεσε: «Βλέπω αυτές τις ημέρες την απολύτως λογική αντίδραση του κόσμου για τον τόσο άδικο θάνατο 57 ανθρώπων. Ακούω και συμμερίζομαι απολύτως το ομόθυμο κοινωνικό αίτημα: να σαρωθεί επιτέλους ό,τι κρατάει την Ελλάδα πίσω, να αλλάξουμε πιο γρήγορα πιο πολλά ώστε να έχουμε μια χώρα που μας αξίζει. Έχω την υποχρέωση να μετατρέψω αυτά τα συναισθήματα σε δημιουργική δράση. Και αυτό σκοπεύω να κάνω».

    Θήτα Ευγενικός

    Δευτέρα με Παρασκευή

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή