Ο τουρισμός το “κλειδί” για νέα μέτρα στήριξης. Δρομολογούνται τρεις παρεμβάσεις. Αναμονή για κοινή ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή ακρίβεια

Μέτρα στήριξης ύψους 5,5 δις για το 2023

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η δυναμική ανάκαμψη του τουρισμού θα φέρει υπερέσοδα στα δημόσια ταμεία, τα οποία με τη σειρά τους, θα δημιουργήσουν τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο για νέα μέτρα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων από Σεπτέμβριο, επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί η ηρεμία και δεν θα υπάρξουν γεγονότα που θα ανακόψουν τον ρυθμό του τουρισμού, τα έσοδα θα υπερβούν τα 2,5 δις ευρώ. Κάτι που εκτός από δημοσιονομικό χώρο για νέα μέτρα, θα λειτουργήσει τονωτικά συνολικά για την οικονομία και τα δημόσια έσοδα, από το ΦΠΑ και τους άλλους φόρους που πληρώνουν οι τουρίστες.

Πάντα κατά τις ίδιες πηγές,  ο προϋπολογισμός για το 2022 προβλέπει ταξιδιωτικές εισπράξεις της τάξης του 80% εκείνων του 2019, δηλαδή,  περί τα 15 δισ.

Από αυτά,  το 50% περίπου θεωρείται δημοσιονομικός χώρος, όπως προκύπτει από τα φορολογικά έσοδα που δημιουργούνται. Εάν τελικά οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφωθούν 10% υψηλότερα από το 2019, δηλαδή κοντά στα 20 δισ., αυτό σημαίνει επιπλέον εισπράξεις της τάξης των 5 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 50% ή τα 2,5 δισ. αποτελούν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο.

Πού ποντάρει το κυβερνητικό επιτελείο 

Προκειμένου να αυξηθεί ο κρατικός «κορβανάς» με χρήματα που θα διατεθούν για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, το οικονομικό επιτελείο «ποντάρει» επιπλέον:

-Στα φορολογικά έσοδα, τα οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, και τον Ιούνιο κινούνται πάνω από τους στόχους.

-Στα πρόσθετα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

-Στα έσοδα από τη φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας.

Τα νέα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι

Οι παρεμβάσεις που βρίσκονται στο κυβερνητικό τραπέζι για την ανακούφιση των αδύναμων πολιτών και επιχειρήσεων είναι οι εξής :

-Νέα επιταγή ακρίβειας ώστε να ανακουφιστούν οι «ευάλωτοι» πολίτες από το «τσουνάμι» των ανατιμήσεων.

-Επέκταση της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα.

-Νέο Fuel Pass με ισχύ ως τα τέλη του χρόνου, όταν ολοκληρωθεί το τρέχον, τον Σεπτέμβρη.

Εν αναμονή ευρωπαικής παρέμβασης…

Είναι κοινό μυστικό στην κυβέρνηση ότι ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης τελεί σε αναμονή ευρωπαϊκής παρέμβασης για την ενεργειακή ακρίβεια. Κυβερνητικοί κύκλοι εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι είναι θέμα χρόνου να ληφθούν αποφάσεις για μέτρα στήριξης των κρατών μελών έναντι της ενεργειακής κρίσης, καθώς ακόμα και οι χώρες του Βορρά οι οποίες παραδοσιακά αντιδρούν σε κοινά μέτρα, σήμερα πλήττονται περισσότερο από όλες τις υπόλοιπες.

Το πρώτο πακέτο μέτρων για το 2023

Όπως ανακοίνωσε, εξάλλου,  ο Πρωθυπουργός, για την 1η Ιανουαρίου του 2023 δρομολογείται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, δηλαδή για το σύνολο των πολιτών, αλλά και το ξεπάγωμα των συντάξεων, μετά από 12 χρόνια.

Βέβαιη θεωρείται και νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό στις αρχές του επόμενου έτους, στα 751€.

Επιπλέον δρομολογείται και η πληρωμή των αναδρομικών των συνταξιούχων μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η Κυβέρνηση κρατά προς το παρόν κλειστά τα χαρτιά της, όμως συζητείται σοβαρά να δοθούν αναδρομικά όχι μόνο σε όσους προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη αλλά και στους υπόλοιπους συνταξιούχους.

Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαριστεί ως τη Δ.Ε.Θ., στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπου ο Πρωθυπουργός θα δώσει τη συνολική εικόνα των νέων πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή