Ο Τραμπ επιβεβαίωσε μετά από αρκετούς μήνες το θάνατο του γιού του Οσάμα Μπιν Λάντεν

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε το θάνατο του Χάμζα μπιν Λάντεν, του αγαπημένου γιου του Οσάμα μπιν Λάντεν και πιθανολογούμενου διαδόχου του στην ηγεσία της Αλ Κάιντα.

«Ο Χάμζα μπιν Λάντεν, ο ανώτατος υπεύθυνος της Αλ Κάιντα και γιος του Οσάμα μπιν Λάντε, σκοτώθηκε σε αντιτρομοκρατική επιχείρηση των ΗΠΑ στην περιοχή των συνόρων του Αφγανιστάν με το Πακιστάν» ανέφερε ο Τραμπ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, χωρίς να διευκρινίσει την ακριβή ημερομηνία.

«Η απώλεια του Χάμζα μπιν Λάντεν δεν στερεί μόνο από την Αλ Κάιντα την ηγεσία της και τη συμβολική σύνδεση με τον πατέρα του, αλλά υπονομεύει επίσης και τις σημαντικές επιχειρησιακές δραστηριότητες της οργάνωσης», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στα τέλη Αυγούστου, ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ μίλησε για πρώτη φορά δημοσίως για τον θάνατο του Χάμζα μπιν Λάντεν:«Δεν έχω τις λεπτομέρειες. Και, αν τις είχαν δεν είμαι βέβαιος ότι θα μπορούσα να τις μοιραστώ μαζί σας» είχε αναφέρει.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο πρακτορείο Reuters ότι ο Χάμζα σκοτώθηκε πριν από πολλούς μήνες, κοντά στα σύνορα του Αφγανιστάν με το Πακιστάν. Δεν είναι σαφές για ποιον λόγο ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να κάνει αυτήν την ανακοίνωση τόσους μήνες μετά τον θάνατο του.

Ο Χάμζα μπιν Λάντεν ήταν 30 ετών -είχε γεννηθεί στις 9 Μαΐου 1989 στην Τζέντα- και περιλαμβανόταν στη «μαύρη λίστα» των καταζητούμενων τρομοκρατών των ΗΠΑ. Τον Φεβρουάριο η Ουάσινγκτον πρόσφερε αμοιβή ύψους έως και ενός εκατομμυρίου δολαρίων για κάθε πληροφορία που θα οδηγούσε στον εντοπισμό τους.

Ο Χάμζα ήταν το 15 από τα 20 παιδιά του Οσάμα μπιν Λάντεν. Τον είχε αποκτήσει με την τρίτη σύζυγό του. Στα βίντεο που αναρτούσε στο διαδίκτυο μιλούσε εναντίον των Αμερικανών και των Εβραίων.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Χάμζα, τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2015, σε διάφορα ηχητικά μηνύματα και βίντεο καλούσε τους υποστηρικτές της Αλ Κάιντα να εξαπολύσουν επιθέσεις στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για να εκδικηθούν τον θάνατο του πατέρα του, στις 2 Μαΐου 2011, στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν.

Για τον ΟΗΕ και την αμερικανική κυβέρνηση, ο Χάμζα ήταν ένα επικίνδυνο πρόσωπο που θα μπορούσε να συμβάλει στην αναδιοργάνωση της Αλ Κάιντα, η οποία είχε αποδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά την εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους.

Από το newsroom του economico.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Καμία δημοσίευση για προβολή