Ο Τσαβούσογλου συνδέει την τύχη των δύο ελλήνων αξιωματικών με τους οκτώ τούρκους

Η Τουρκία συνδέει την τύχη των δύο ελλήνων αξιωματικών με την απαίτησή της να στείλει η Ελλάδα πίσω τους 8 τούρκους αξιωματικούς που διέφυγαν εδώ και τώρα είναι ελεύθεροι  με απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης.

Η Άγκυρα, με επίσημη επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ζητεί από την Ελλάδα πρώτα να εκδώσει τους τούρκους αξιωματικούς και τότε, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, δεν θα προχωρήσει στην απελευθέρωση των Ελλήνων αλλά… διαβεβαιώνει «πως θα έχουν μία δίκαιη δίκη».

Επίθεση στον Κοτζιά

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσολγου, σε συνέντευξή του ισχυρίστηκε: «Ο Κοτζιάς μου είχε πει πως η Ελλάδα δεν θέλει πραξικοπηματίες».Και επανέλαβε την επίμονη θέση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι ο Αλέξης Τσίπρας του είχε υποσχεθεί να του επιστρέψει τους 8 αξιωματικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα.

«H Ελλάδα κατέβαλλε αρχικά προσπάθειες για την έκδοση αυτών των ατόμων στην Τουρκία, αλλά της ασκήθηκαν πολύ σοβαρές πιέσεις από τη Δύση. Ο Τσίπρας το είχε υποσχεθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (Ερντογάν), αλλά το μπλόκαραν οι δικαστές», είπε ο κ.Τσαβούσογλου.

Επίθεση στην ελληνική δικαιοσύνη
Ο Τσαβούσογλου, μιλώντας στο πρακτορείο Ανατολή, χαρακτήρισε περίεργη την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης για χορήγηση πολιτικού ασύλου στους Τούρκους αξιωματικούς.

«H Ελλάδα κατέβαλλε αρχικά προσπάθειες για την έκδοση αυτών των ατόμων στην Τουρκία, αλλά της ασκήθηκαν πολύ σοβαρές πιέσεις από τη Δύση. Ο Τσίπρας το είχε υποσχεθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (Ερντογάν), αλλά το μπλόκαραν οι δικαστές» είπε. Και με την ευκαιρία, κάρφωσε και τον Νίκο Κοτζιά: «Ο Κοτζιάς μου είχε πει πως η Ελλάδα δεν θέλει πραξικοπηματίες».

Το πολιτικό άσυλο

Τέλος επιτέθηκε και στην ελληνική Δικαιοσύνη για την απόφασή της να μην εκδώσει τους «8», λέγοντας: «Βλέπουμε τώρα από τη δικαστική απόφαση ότι πρώτα τους απελευθέρωσαν και μετά πήραν άσυλο. Οι δικαστές δέχονται πολύ σοβαρές πιέσεις. Βλέπουμε τις αποφάσεις των Ελλήνων δικαστών για τους πραξικοπηματίες. Οι δικαστές πιθανώς να μην ακούν την κυβέρνησή τους εκεί, αλλά γνωρίζουμε ότι αποφάσισαν υπό την πίεση της Ευρώπης».