Ο Τσίπρας με την πολιτική του έδιωξε χρήματα από την Ελλάδα προς άλλες χώρες υποστηρίζει ο Κάιλ Μπας

Ο Τσίπρας με την πολιτική του έδιωξε χρήματα από την Ελλάδα προς άλλες χώρες, δηλώνει ο Κάιλ Μπας, ένας από τους διαχειριστές κεφαλαίων με τη μεγαλύτερη επιρροή στις αγορές παγκοσμίως.

O κ. Μπας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη χώρα μας, την έχει επισκεφτεί επανειλημμένα την τελευταία δεκαετία και έχει επενδύσει στις ελληνικές τράπεζες, για τις οποίες εμφανίζεται βέβαιος ότι δεν χρειάζονται νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Ο Αμερικανός επενδυτής θεωρεί ότι η επενδυτική εμπιστοσύνη θα ανακτηθεί μετά τις εθνικές εκλογές, όπου προβλέπει άνετη επικράτηση της Ν.Δ., και κάνει σκληρή κριτική στην τρόικα για τον χειρισμό της ελληνικής κρίσης, αποκαλύπτοντας παρασκήνια του 1ου μνημονίου.

Ο Τεξανός μάνατζερ ηγείται της επενδυτικής εταιρείας Hayman Capital Management LP. Εγινε παγκοσμίως διάσημος επειδή προέβλεψε το 2008 ότι η φούσκα των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ επρόκειτο να σκάσει. Έχει πάρει επανειλημμένα θέση υπέρ της Ελλάδας μέσω άρθρων και συνεντεύξεων σε μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο, στην Ελλάδα το όνομά του έγινε ευρύτερα γνωστό πριν από έναν μήνα, όταν έκανε ένα καυστικό σχόλιο στο Twitter κάτω από μια πανηγυρική ανάρτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε. «Καλύτερα να αρχίσετε να διαθέτετε περισσότερο χρόνο για τη σταθεροποίηση των τεσσάρων τραπεζών σας και λιγότερο χρόνο σε παζάρια, για να κρατήσετε με το μέρος σας μια χούφτα ανθρώπων στη Βουλή για λίγους ακόμη μήνες. Ας δούμε μερικά θετικά οικονομικά γεγονότα, που μπορεί να άλλαζαν την άποψη που επικρατεί διεθνώς για την κυβέρνησή σας», έγραψε ο κ. Μπας στον πρωθυπουργό.

Στο tweet σας ασκήσατε δριμεία κριτική στον Ελληνα πρωθυπουργό. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα κυριότερα λάθη του από το 2015; Ο Τσίπρας δεν έπρεπε να συγχύσει τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας. Επιχειρούσε συνεχώς να αποκομίσει βραχυπρόθεσμες νίκες που έρχονταν σε αντίθεση με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της Ελλάδας. Για παράδειγμα, πίεσε για να δοθεί στους Ελληνες ένας εφάπαξ μποναμάς στο τέλος του έτους, ώστε να αποκομίσει πολιτικά οφέλη, αντί να επενδύσει τα χρήματα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και για μακροπρόθεσμα έργα. Εδιωξε χρήματα από την Ελλάδα προς άλλες χώρες. Η χώρα σας χρειάζεται εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου, αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις και προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

[more]

Ποια είναι η πρόβλεψή σας για τις επικείμενες εθνικές εκλογές στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις τους στην οικονομία; Ο Μητσοτάκης θα κερδίσει με εντυπωσιακή διαφορά (πάνω από 10%) και θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Θα δώσει στην Ελλάδα νέο αέρα και αισιοδοξία. Οι καταθέσεις θα επιστρέψουν στη χώρα, όπως και τα ξένα κεφάλαια. Οσο γρηγορότερα γίνουν οι εκλογές τόσο το καλύτερο για τους επενδυτές στην Ελλάδα.

– Επενδύσατε στο νέο πενταετές ομόλογο της Ελλάδας; Οχι, γιατί είμαστε προσηλωμένοι σε ελληνικές μετοχές, όπου περιμένουμε καλύτερες αποδόσεις μόλις ο Τσίπρας χάσει τις εκλογές. Αυτή την περίοδο επενδύουμε στις ελληνικές τράπεζες. Εχουμε επενδύσει στην Ελλάδα από τις αρχές του 2017 και πιστεύουμε ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί και ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα βγει από τη δεκαετή μεγάλη ύφεση.

Η κυβέρνηση προχώρησε στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%. Ηταν σωστή απόφαση; Ηταν απόφαση ενός λαϊκιστή. Η επιβολή μιας τόσο μεγάλης αύξησης του κατώτατου μισθού, όταν η χώρα έχει τόσο υψηλή ανεργία, ήταν ηλίθια κίνηση και αναμφίβολα θα βάλει τέλος στην αύξηση των θέσεων εργασίας. Μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να λειτουργήσει μόνο αν υπήρχε εθνικό νόμισμα, το οποίο μπορεί να υποτιμάται διαρκώς, για να αντιμετωπιστούν αρνητικές πολιτικές αποφάσεις. Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα είναι παγιδευμένη στο ευρώ και άρα πρέπει να παίξει με τους κανόνες της Ευρώπης.

Υπονοείτε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη; Τόσο η παραμονή στην Ευρωζώνη όσο και η αποχώρηση έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τα οποία πρέπει να ζυγιστούν και να ληφθούν υπόψη από τους Ελληνες πολίτες και τους πολιτικούς. Η αποχώρηση από το ευρώ θα είχε αναμφίβολα πολύ σοβαρές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές επιπτώσεις, αλλά η παραμονή με τόσο υψηλό χρέος έχει επίσης αρνητικές συνέπειες.

– Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι τα κόκκινα δάνεια. Τι πρέπει να γίνει; Οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση; Κατά τη γνώμη μου, οι τράπεζες δεν χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση. Η επιβολή βιαστικών μειώσεων των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα προκαλέσει ανάγκη εξεύρεσης πρόσθετων κεφαλαίων και τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το γνωρίζουν.

Ανησυχείτε για την πιθανότητα να μην επιστραφούν στην Ελλάδα τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ; Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, εάν η σημερινή κυβέρνηση εστιάζει την προσοχή της περισσότερο σε λαϊκιστικά μέτρα παρά στην ανάπτυξη της οικονομίας και την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

Υποστηρίζετε ότι η Ελλάδα χρειάζεται χαμηλότερους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα (1,5%-2%του ΑΕΠ). Ωστόσο, οι Γερμανοί και άλλοι Ευρωπαίοι δεν φαίνονται πρόθυμοι για κάτι τέτοιο. Μπορεί να αλλάξει αυτό και πώς; Ολοι γνωρίζουμε ότι οι Γερμανοί δεν εμπιστεύονται τον Τσίπρα. Εκτιμάμε ότι ο Μητσοτάκης θα μπορέσει να διαπραγματευτεί μαζί τους, ώστε 0,5%-1% του ΑΕΠ από το πρωτογενές πλεόνασμα να επενδύεται σε αναπτυξιακά σχέδια και υποδομές ώστε να τονωθεί το ελληνικό ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.

Ποια ήταν τα κυριότερα λάθη της τρόικας; Πριν από ενάμιση χρόνο σε άρθρο μου στο Bloomberg με τίτλο «Το ΔΝΤ πρέπει να πάψει να βασανίζει την Ελλάδα» εξήγησα τι ακριβώς πιστεύω για την τακτική του ΔΝΤ. Οταν ο επίσημος τομέας συμφώνησε να δανείσει την Ελλάδα, όλοι γνώριζαν ότι το δάνειο δεν θα αποπληρωθεί ποτέ. Το δάνειο είχε στόχο να διατηρηθεί η συνοχή της Ευρωζώνης με κάθε κόστος. Ο τότε επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν το ήξερε – το έχει παραδεχτεί σε μένα.

Ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου επίσης το ήξερε. Εξάλλου, η δημόσια πίεση που άσκησε το ΔΝΤ στην Ελλάδα να προχωρήσει σε τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν αντίθετη με την αποστολή του να προωθεί τη σταθερότητα. Αποδεκάτισε το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ελλάδα και είχε πολιτικά κίνητρα στο εσωτερικό του ΔΝΤ. Οσον αφορά την τρόικα, το βασικό πρόβλημα είναι ότι επιχείρησε να επιλύσει ένα πρόβλημα φερεγγυότητας μέσω πρόσθετης ρευστότητας. Η Ελλάδα ακόμα πληρώνει τις συνέπειες αυτού του λάθους.

Υπάρχει κίνδυνος να χρειαστεί η Ελλάδα νέο μνημόνιο; Οχι, εάν ο επίσημος τομέας επιμηκύνει τις πληρωμές τοκοχρεολυσίων για τα επόμενα δέκα χρόνια, όπως έχει συμφωνηθεί. Αυτό καθιστά την Ελλάδα τη δεύτερη πιο αξιόχρεη χώρα στην Ευρωζώνη μετά τη Γερμανία.

Τι προβλέπετε για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία; Ανάπτυξη φέτος και φουρτούνα εν όψει, από το 2020 και μετά.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr σε συνεργασία με το newmoney

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή