Ο Τζερόμ Πάουελ της Fed έρριξε στα βαθειά τη Wall Street – “Πιθανή η μακροχρόνια ζημιά” είπε

Mε oριακές διακυμάνσεις έκλεισε η Wall Street, Με μικρές απώλειες οι ευρωπαϊκές αγορές

Με μεγάλη πτώση έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες την Τετάρτη, μετά την προειδοποίηση του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, για τον κίνδυνο παρατεταμένης ύφεσης εξαιτίας της πανδημίας.

  • «Οι βαθύτερες και πιο παρατεταμένες υφέσεις μπορούν να προκαλέσουν μακροχρόνια ζημιά στις παραγωγικές ικανότητες της οικονομίας» ανέφερε ο Πάουελ σε τηλεδιάσκεψη στο Peterson Institute for International Economics.«Χρεοκοπίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να αποφευχθούν (με κρατική στήριξη) ενδέχεται να επιβαρύνουν την ανάπτυξη για πολλά χρόνια» τόνισε.

Ο Dow Jones σημείωσε την Τετάρτη πτώση 516 μονάδων ή 2,17% στις 23.247 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 1,75% στις 2.820 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, που βρέθηκε πρόσκαιρα σε σε θετικό έδαφος λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, κατέγραψε απώλειες 1,55% ή 139 μονάδων στις 8.863 μονάδες.

Από πλευράς τίτλων- στον βιομηχανικό δείκτη- τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι American Express (-6,1%) και Walgreens Boots (-5,4%) ενώ άνοδο κατέγραψαν μόνο οι Merck & Co (+0,9%) και Johnson & Johnson (+0,1%).

Στο μεταξύ, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, αναμένοντας διακαώς τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, την ώρα ωστόσο που πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις των ειδικών για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης των μολύνσεων από τον κορονοϊό.

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φαούτσι μιλώντας χθες σε επιτροπή της Γερουσίας προειδοποίησε για τους κινδύνους από την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας χωρίς να έχει τεθεί υπό έλεγχο η διασπορά του κορονοϊού.

Στο μεταξύ, οι τιμές παραγωγών υποχώρησαν περισσότερο από τις προβλέψεις τον Απρίλιο, οδηγώντας στη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 2015.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη, ο δείκτης τιμών παραγωγού βούτηξε 1,3% τον περασμένο μήνα, μετά από πτώση 0,2% τον Μάρτιο.

Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού διολίσθησε 1,2%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Νοέμβριο του 2015. Τον Μάρτιο, ο δείκτης είχε καταγράψει ετήσια άνοδο 0,7%.

  • Στο αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 1,9% στα 25,29 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,6% στα 1.716 δολ./oz.
  • Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 0,64%.
  • Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,0814 δολ. από 1,0849 την προηγούμενη μέρα.

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή