Ο Τζόνσον κηρύσσει τον πόλεμο του Brexit: Στέλνει ευρωπαίους πολίτες, ανάμεσά τους και έλληνες, σε κέντρα κράτησης μεταναστών και τους απελαύνει – Τι αποκαλύπτει ο Guardian

Βρετανία απελάσεις

Σκληρό παιχνίδι στην κόντρα του με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την εφαρμογή του Brexit φαίνεται να στήνει ο βρετανός πρωθυπουργός ο Μπόρις Τζόνσον, στέλνοντας ευρωπαίους πολίτες – ανάμεσά τους και έλληνες – σε κέντρα κράτησης μεταναστών, απελαύνοντας ταξιδιώτες με νόμιμα χαρτιά και μετατρέποντας το αεροδρόμιο του Γκάτγουικ σε βρετανική… νήσο Ελις.

Συλλαμβάνονται ευρωπαίοι πολίτες στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ

Ο Guardian αποκαλύπτει μπαράζ καταγγελιών σύμφωνα με τις οποίες ευρωπαίοι πολίτες είτε οδηγούνται σε κέντρα υποδοχής μεταναστών είτε συλλαμβάνονται και οδηγούνται σε ειδικούς χώρους κράτησης του αεροδρομίου προς απέλαση.

Ανάμεσα σε εκείνους που έχουν κρατηθεί έως και 48 ώρες είναι ακόμη και πολίτες που έχουν φθάσει στην Βρετανία με κλεισμένα ραντεβού για επαγγελματικές συνεντεύξεις αναζήτησης εργασίας. Με βάση τις μαρτυρίες τους, όλοι υπέστησαν ταπεινωτική και εξευτελιστική αντιμετώπιση παρ’ ότι η βρετανική νομοθεσία επιτρέπει καθαρά ακόμη και σε όσους δεν διαθέτουν βίζα να πηγαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για συνεντεύξεις εργασίας.

Με βάση το ρεπορτάζ του Guardian τουλάχιστον δώδεκα ευρωπαίοι πολίτες – οι περισσότερες γυναίκες – κρατήθηκαν πάνω από 48 ώρες στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ την περασμένη εβδομάδα και στην συνέχεια απελάθηκαν. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα οδηγήθηκαν σε ειδικό κέντρο κράτησης μεταναστών στο Μπεντφορντσάιαρ, δύο ώρες μακριά από το αεροδρόμιο, όπου και στοιβάχθηκαν μαζί με άλλους μετανάστες σε χώρους όπου δεν υπήρχε καμία προστασία και μέτρα ασφαλείας για τον κορονοϊό.

Επιβεβαιώνει τις συλλήψεις και τις απελάσεις ο πρέσβης της Βουλγαρίας

Ανάμεσα στους ευρωπαίους πολίτες που κρατήθηκαν και απελάθηκαν ήταν δύο ισπανίδες, καθώς και πολίτες από την Ελλάδα, την Γαλλία, την Βουλγαρία και την Ιταλία. Επίσης, η βρετανική εφημερίδα γράφει ότι ένας γάλλος πολίτης κρατήθηκε για 48 ώρες στο αεροδρόμιο του Εδιμβούργου την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο πρέσβης της Βουλγαρίας στην Βρετανία επιβεβαίωσε ότι αρκετοί βούλγαροι πολίτες κρατήθηκαν επίσης σε κέντρα μεταναστών.

Οι δύο Ισπανίδες τέθηκαν υπό κράτηση στο Γκάτγουικ στις 2 και 3 Μαΐου, αφού έφθασαν στο Λονδίνο με διαφορετικές πτήσεις από Βαλένθια και Μπιλμπάο. Η Μαρία, 25 ετών, από τη Βαλένθια, είπε ότι υπήρχαν κι άλλοι πολίτες υπό κράτηση.

Η ίδια πήγε στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου εργαζόταν και στο παρελθόν για να κάνει συνεντεύξεις για δουλειά. Η νεαρή γυναίκα κατήγγειλε ότι οι συνοριοφύλακες της είπαν ότι θα την απελάσουν και εκείνη ζήτησε να πληρώσει πτήση επιστροφής την ίδια ημέρα. Αντ’ αυτού, εστάλη στο κέντρο κράτησης μεταναστών, όπου πέρασε τρεις ημέρες.

Αργότερα, αφέθηκε ελεύθερη και διατάχθηκε να μείνει σε καραντίνα στο σπίτι της αδερφής της στο νοτιοανατολικό Λονδίνο έως τις 17 Μαΐου. Η υπηρεσία φύλαξης συνόρων κράτησε και το διαβατήριό της. Η Μαρία υποστηρίζει ότι δεν της εξήγησαν γιατί οδηγείται στο κέντρο κράτησης, ενώ δεν μπορούσε να λάβει νομική βοήθεια.

Η Ευγενία, μια 24χρονη Ισπανίδα, έφτασε στο Γκάτγουικ από το Μπιλμπάο στις 2 Μαΐου. Σχεδίαζε να κοιτάξει μια προσφορά εργασίας, να επιστρέψει στη χώρα της για να υποβάλλει αίτηση για βίζα και στη συνέχεια να ταξιδέψει εκ νέου στη Βρετανία για να ζήσει με τον Ισπανό φίλο της, που εργάζεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και διαμένει στη χώρα εδώ και τέσσερα χρόνια. «Είχα εισιτήριο επιστροφής και είχα συμπληρώσει μια ταξιδιωτική φόρμα διαδικτυακά, όπου εξηγούσα όλα τα παραπάνω», λέει. Ωστόσο, στο Γκάτγουικ της πήραν το κινητό και την έθεσαν υπό κράτηση σε δωμάτιο για 24 ώρες, μαζί με άλλα έξι άτομα. Τότε, την έβαλαν και πάλι σε πτήση για τη Βαρκελόνη, μαζί με μια άλλη Ισπανίδα που επίσης είχε φτάσει για συνέντευξη για δουλειά.

Εστειλαν γυναίκα από την Τσεχία στο Μεξικό

Οι κοπέλες αναφέρουν ότι ανάμεσα σε όσους κρατήθηκαν ήταν δύο Ισπανοί, μία Γαλλίδα και μία Τσέχα που είχε ταξιδέψει από το Μεξικό και την έστειλαν πίσω. «Ήταν απελπισμένη» είπε η Ευγενία. Όταν μάλιστα προσφέρθηκε να πληρώσει μια πτήση για την Πράγα της το αρνήθηκαν και την απέλασαν στο Μεξικό. Απελάσεις έγιναν και κατά Ιταλών, Πορτογάλων και πολιτών με διαβατήρια ανατολικής Ευρώπης.

Για το θέμα έχει σταλεί επιστολή και στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ωστόσο το υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει ότι οι νέοι κανόνες είναι ξεκάθαροι και ότι μπορεί κάποιος εύκολα να τους δει διαδικτυακά.

«Συνεργαζόμαστε πολύ στενά με το πνεύμα και τους όρους της συμφωνίας που έχουμε με την ΕΕ» δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για τα κέντρα κράτησης μεταναστών από τότε που το Brexit τέθηκε σε ισχύ. Ως εκ τούτου παραμένει άγνωστο πόσοι έχουν τεθεί σε κράτηση και πόσοι μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με τα προξενεία τους.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή