Ο Ζάεφ δηλώνει πως δεν πρόκειται να υπάρξει καλύτερη από αυτή την ιστορική συμφωνία

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών «ιστορική στιγμή» και «πηγή σταθερότητας για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη», ενώ τόνισε ότι «πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει καλύτερη συμφωνία για τις δύο πλευρές από αυτήν».

«Έχουμε μία μοναδική ευκαιρία να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα σταθερότητας στην περιοχή και την Ευρώπη, μια ευκαιρία να σημειώσουμε μια ιστορική επιτυχία που θα αποτελέσει σοβαρή επένδυση για το μέλλον». «Πιστεύουμε πως τα προβλήματα επιλύονται με την εφαρμογή νέων πολιτικών και όχι με τη χάραξη νέων συνόρων», δήλωσε ο κ. Ζάεφ και επεσήμανε ότι το κλειδί της συμφωνίας δεν βρίσκεται στις παραχωρήσεις, αλλά «στις λύσεις που ανοίγουν προοπτικές για το μέλλον».

«Είναι καιρός να μετατρέψουμε τη Βαλκανική Χερσόνησο από Bure Baruta (πυριτιδαποθήκη), σε πηγή σταθερότητας. Σε μια περιοχή που παράγει ειρήνη, συνεργασία, συνδεσιμότητα», πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Ζάεφ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν εύκολες, καθώς αμφότερες πλευρές υπερασπίζονταν τα εθνικά τους συμφέροντα. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της γείτονος ανέφερε ότι περιμένει από τα μέλη του κοινοβουλίου της χώρας του να λάβουν μια απόφαση που θα σέβεται την απόφαση των πολιτών που ψήφισαν στο δημοψήφισμα και που ζητούν την ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, διευκρινίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση, θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή