Ο Ζάεφ καταγγέλει εμπλοκή ελλήνων “ρωσόφιλων” επιχειρηματιών στα εσωτερικά της χώρας του

Σε σκηνικό πολιτικού – κατασκοπευτικού θρίλερ εξελίσσεται η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ και η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Χθές ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ δήλωσε, σε συνέντευξή του στη Σκοπιανή ιστοσελίδα BuzzFeed News, ότι Έλληνες επιχειρηματίες, που υποστηρίζουν ρωσικά συμφέροντα, παρεμβαίνουν παράνομα και βίαια στα εσωτερικά της χώρας του, επιχειρώντας να εμποδίσουν τις δρομολογημένες εξελίξεις που τη συνδέουν θεσμικά με την Ατλαντική Συμμαχία.

Τι ακριβώς είπε ο Ζάεφ

Ο κ. Ζάεφ κατήγγειλε ότι η κυβέρνησή του έλαβε πολλαπλές αναφορές πως «Έλληνες επιχειρηματίες», που «διάκεινται ευνοϊκά προς τις ρωσικές θέσεις», κατέβαλαν σε πολίτες της ΠΓΔΜ ποσά από 13.000 δολάρια έως 21.000 δολάρια για να «διαπράξουν βίαιες ενέργειες» ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος αργότερα φέτος, το οποίο θα καθορίσει εάν η χώρα θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο Ζάεφ αρνήθηκε να κατονομάσει ποιοί είναι πίσω από τις πληρωμές αυτές, επικαλούμενος μια εν εξελίξει έρευνα καθώς και τις ευαίσθητες διπλωματικές σχέσεις αναφορικά με την προσπάθεια της χώρας του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Δήλωσε ότι η αστυνομία ενημερώθηκε για τις πληρωμές αφού έθεσε υπό κράτηση αρκετά άτομα που συμμετείχαν στις βίαιες διαδηλώσεις έξω από το Κοινοβούλιο τον Ιούνιο

Και τι «αποκάλυψε» ο ιστότοπος

Ωστόσο, ο ενημερωτικός ιστότοπος προς τον οποίο έδωσε τη συνέντευξη ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επανήλθε και σε δημοσίευμά του κατονομάζει τον ελληνορώσο επιχειρηματία, πρόεδρο του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη ότι εμπλέκεται στη δωροδοκία Σκοπιανών πολιτών προκειμένου – όπως ισχυρίζεται – να προκαλέσουν αναταραχή και να εμποδίσουν την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Κατά τους ερευνητές της ιστοσελίδας που επικαλούνται έγγραφα του υπουργείου Εσωτερικών των Σκοπίων, ο κ. Σαββίδης φέρεται να μετέφερε κεφάλαια στην ΠΓΔΜ σε μια σειρά από πληρωμές. Κάποια μεταφέρθηκαν  σε μετρητά και πέρασαν παράνομα από τα ελληνικά σύνορα, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και άλλες μέθοδοι που δεν διευκρινίζονται. Αστυνομικές πηγές που επικαλείται το Buzzfeed αναφέρουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνηση της υπόθεσης.

Διαψεύδει η πλευρά Σαββίδη

Ο όμιλος επιχειρήσεων του ομογενή επιχειρηματία και μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ προχώρησε σε διάψευση. Έκανε, μάλιστα, λόγο για «απολύτως ψευδές και άκρως συκοφαντικό δημοσίευμα» και προαναγγέλλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη, με κατάθεση μήνυσης και αγωγής, κατά του συγκεκριμένου μέσου.

«Καθιστούμε σαφές σε όλους τους τόνους – αναφέρει η ανακοίνωση – πως ο επιχειρηματίας κ. Ιβάν Σαββίδης ουδεμία σχέση ή εμπλοκή έχει με τα όσα αναφέρονται στο απολύτως ψευδές και άκρως συκοφαντικό δημοσίευμα. Για το λόγο αυτό, τις αμέσως επόμενες ώρες και αξιοποιώντας όλα τα ένδικα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, θα προβούμε στην κατάθεση μήνυσης και αγωγής εναντίον του μέσου, καθώς και των συντακτών του ανυπόστατου αυτού δημοσιεύματος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο όμιλος επιχειρήσεων Ιβάν Σαββίδη με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας BuzzFeed.

Η «ανάμειξη της Μόσχας»

Περισσότερα σε λέξεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός των Σκοπίων είχε κάνει λόγο για πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας στη διαδικασία (ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ). «Ίσως γίνουμε στόχος για τη Ρωσία”, είχε πεί. “Αλλά οι πολίτες μας σε ποσοστό άνω του 80% είναι υπέρ του ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση είναι υπέρ του ΝΑΤΟ» είχε τονίσει.

Πράγματι, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέφρασε ξεκάθαρα τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ εισήχθη, όπως είπε, «με το ζόρι» στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες κινήσεις βαθαίνουν το χάσμα και αυξάνουν τις εντάσεις στην Ευρώπη.

Οι δηλώσεις Ζάεφ και οι ισχυρισμοί της ιστοσελίδας για εμπλοκή του συγκεκριμένου επιχειρηματία στα εσωτερικά των Σκοπίων, έρχονται λίγες ημέρες μετά την απέλαση των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα με ανάλογες κατηγορίες “εμπλοκής” στα εσωτερικά της χώρας μας και την ξαφνική επιδείνωση των σχέσεων Αθήνας – Μόσχας.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι κινήσεις αυτές της ελληνικής κυβέρνησης ήρθαν λίγους μήνες μετά την “αποδέσμευσή” της από τις πέραν του δέοντος στενές επαφές που είχε με τον Ιβάν Σαββίδη. Είναι καιρός που κυβέρνηση και Σαββίδης βρίσκονται σε φάση διάστασης από μία σχέση που είχε χαρακτηριστεί “παρα φύσιν” επαφή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Το παιχνίδι επιρροήσς της Μόσχας στα Βαλκάνια

Γιατί σκοτείνιασε ξαφνικά το τοπίο των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας