«Όχι» Μητσοτάκη στην αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Ευρωπαϊκό χαστούκι στην Τουρκία για τα Βαρώσια. Η Ελλάδα χτίζει μέτωπο συμμαχιών

Ευρωπαϊκό χαστούκι στην Τουρκία για τα Βαρώσια

Με την Τουρκία να κλιμακώνει τις προκλήσεις, Αθήνα, Λευκωσία και Βρυξέλλες, συντονίζουν τις διπλωματικές τους κινήσεις και στέλνουν ηχηρά μηνύματα στον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε χθες  ότι η χώρα μας δεν θα παραιτηθεί ποτέ από το δικαίωμα της αυτοάμυνας, απαντώντας στην επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ με την οποία κατήγγειλε την Ελλάδα ότι παραβιάζει την συνθήκη της Λωζάνης για την αποστρατικοποίηση των ακριτικών νησιών και ότι την απειλεί.

«Προσέξτε όμως εδώ τον παραλογισμό» δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης μιλώντας στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας, που διεξάγεται στο Ζάππειο Μέγαρο με τη συμμετοχή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah II bin Al-Hussein.

  • «Η Τουρκία που έχει κηρύξει σε βάρος της Ελλάδας casus belli ισχυρίζεται ότι κινδυνεύει η ασφάλεια της από τα μέτρα αυτοπροστασίας της χώρας μας» τόνισε. «Η Τουρκία η οποία διατηρεί απέναντι από τα νησιά μας στην ηπειρωτική χώρα, την στρατιά του Αιγαίου, διατείνεται ότι απειλείται!

Επιτέλους χρειάζεται λίγη σοβαρότητα. Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε ούτε θα παραιτηθεί από το υπέρτατο δικαίωμα της αυτοάμυνας της δικαίωμα που απορρέει από τον χάρτη του ΟΗΕ.»

Απόλυτη αποδόμηση των τουρκικών θέσεων 

Νομικά αβάσιμη, αυθαίρετη και κακόπιστη χαρακτηρίζεται από την Αθήνα η επιστολή του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, προ ολίγων ημερών.

Προφανώς το περιεχόμενό της περί αποστρατιωτικοποίησης απορρίπτεται με λεπτομερή επιχειρηματολογία, η οποία περιλαμβάνεται στην επιστολή της Ελληνίδας μονίμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, Μαρίας Θεοφίλη, που εστάλη χθες προς τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού.

Διπλωματικές πηγές επισήμαιναν ότι «οι τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις περί καθεστώτος στρατιωτικοποίησης νησιών Αιγαίου και ανατολικής Μεσογείου, καθώς και η σύνδεση του καθεστώτος αυτού με την ελληνική κυριαρχία είναι παντελώς αβάσιμες, αστήρικτες, νομικά και ιστορικά λανθασμένες.

Ως εκ τούτου απορρίπτονται στο σύνολό τους». Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι με την επιστολή της Ελληνίδας μονίμου αντιπροσώπου, «αποδομείται η τουρκική επιχειρηματολογία και παράλληλα υπογραμμίζεται αναλυτικά η τουρκική παράνομη και προκλητική συμπεριφορά στην ευρύτερη περιοχή, αρχής γενομένης από το casus belli».

Ο Μπορέλ κλείνει ραντεβού

Μετά από ένα πλούσιο διπλωματικό παρασκήνιο στο οποίο κρίσιμο ρόλο έπαιξε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, η ΕΕ καταδίκασε δια στόματος Μπορέλ τις ανακοινώσεις που έγιναν στις 20 Ιουλίου.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει έντονα τα μονομερή βήματα της Τουρκίας και τις απαράδεκτες ανακοινώσεις του Τούρκου Προέδρου και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας στις 20 Ιουλίου 2021 σχετικά με το περαιτέρω άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων» δήλωσε ο ύπατος αρμοστής για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, κάνοντας ένα βήμα παραπάνω από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο κείμενο του οποίου με δάχτυλο Λονδίνου αποφεύχθηκε η ονομαστική αναφορά στους Ερντογάν και Τατάρ.

Η ΕΕ χαιρετίζει τη δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εκ μέρους του Συμβουλίου στις 23 Ιουλίου 2021, και ιδίως την καταδίκη του Συμβουλίου Ασφαλείας και «ζητεί την άμεση αντιστροφή αυτών των ενεργειών και την αντιστροφή όλων των βημάτων που έγιναν στα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020».

Μεγάλη ικανοποίηση στην Αθήνα για τα αποτελέσματα της τριμερούς

Εξαιρετικά ικανοποιημένη είναι η Αθήνα από τα αποτελέσματα της τριμερούς Διασκέψεως Ελλάδας- Κύπρου – Ιορδανίας που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα, καθώς εκτιμά ότι υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική για τη συνεργασία και την ασφάλεια στην ευρύτερη γειτονιά μας.

Κυβερνητικά στελέχη αναδεικνύουν με έμφαση το γεγονός ότι στη χθεσινή τριμερής με την Ιορδανία έλαβε μέρος ο ίδιος ο βασιλιάς της χώρας, ο οποίος πρόσφατα, πριν εννέα ημέρες, επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, που τον θεωρεί σημαντικό παίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην ατζέντα της Συνόδου βρέθηκαν περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως το Κυπριακό, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία, τη Μέση Ανατολή, οι σχέσεις ΕΕ – Ιορδανίας και ο τρόπος με τον οποίο Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να συμβάλλουν στην περαιτέρω ενίσχυσή τους.

Οι τρεις ηγέτες μεταξύ άλλων συμφώνησαν :

  • Στη βελτίωση της συνεργασίας στον πολιτισμό και την εκπαίδευση, το εμπόριο, την επισιτιστική ασφάλεια, τον τουρισμό, την ενέργεια, τη γεωργία, το νερό, το περιβάλλον, την υγειονομική περίθαλψη, τις επενδύσεις και την τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών.
  • Στη στήριξη σε μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο. Τόνισαν ότι όλα τα μονομερή μέτρα ή ενέργειες που δεν συνάδουν με σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο ή υπονομεύουν τις προσπάθειες για ειρηνική λύση μέσω διαπραγματεύσεων πρέπει να σταματήσουν.
  • Κάλεσαν όλες τις χώρες της περιοχής να σεβαστούν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία που έχει κάθε κράτος επί των θαλάσσιων ζωνών του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ιδίως το Δίκαιο της Θάλασσας. Τόνισαν τη σημασία της δέσμευσης σε έναν εποικοδομητικό διάλογο και διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή