Θοδωρής Καλούδης

Οι 10 λόγοι που η  Standard & Poor’s αναβάθμισε την Ελληνική οικονομία – Οι μεταρρυθμίσεις, η ανάπτυξη, το χρέος και οι προοπτικές της χώρας

H  Standard & Poor’s αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας σε “BB-“, από “Β+” και επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση “B” της Ελλάδας. Που οφείλεται αυτή η εξέλιξη; Μία σύνοψη, με απλά λόγια, της έκθεσης του διεθνούς οίκου μας δίνει τους λόγους που οι διεθνείς αγορές αξιολογούν πλέον θετικά την Ελλάδα:

  1. Η Ελληνική οικονομία κάνει ένα ακόμη βήμα προς την κανονικότητα. Οι προοπτικές είναι θετικές, δεδομένου ότι ο οίκος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας αναβάθμισης μέσα στο 2020.
  2. Οι διεθνείς αγορές δίνουν γρήγορα ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Εκτιμούν ότι έχει δεσμευτεί – και προχωρά – στην εφαρμογή ενός προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας και τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της. [Η Νέα Δημοκρατία, αναφέρει χαρακτηριστικά η Standard&Poors,  παρουσίασε προεκλογικά ένα πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που περιελάμβανε σχέδια για μείωση φορολογικών βαρών στα νοικοκυριά, αλλά και στις επιχειρήσεις, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και διευκόλυνση της μείωσης των μεγάλων NPEs των τραπεζών. Ο οίκος εκτιμά ότι εάν υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια, η μέχρι τώρα σχετικά συγκρατημένη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας μπορεί να επιταχυνθεί].
  3. Θεωρούν ότι τα «κόκκινα δάνεια», το μεγάλο πρόβλημα των τραπεζών και της χρηματοδότησης της ιδιωτικής οικονομίας, βαίνει προς σταδιακή εκτόνωση, με πρωτοβουλία της Αθήνας και τη συμφωνία των Θεσμών.
  4. Εκτιμούν ότι υπάρχουν καλύτερες προοπτικές για την Ελληνική οικονομία, οι οποίες συνδέονται με σταθερά ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις και ευνοϊκή μακροχρόνια διάρθρωση του δημόσιου χρέους της. Στο άμεσο μέλλον, το «μαξιλάρι» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) επιτρέπει την «άνετη» εξυπηρέτηση του χρέους μέχρι το 2023.
  5. Πιστεύουν πως το βελτιωμένο οικονομικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των όρων δανεισμού της κυβέρνησης και η κατάργηση των κεφαλαιακών ελέγχων θα ενισχύσουν τις επενδύσεις.
  6. Βλέπουν ότι η Ελληνική οικονομία θα “τρέξει” με ρυθμό περίπου 2% το 2019 και ακόμα καλύτερες επιδόσεις από το 2020 έως το 2022. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας θα ξεπεράσει τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένου του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
  7. Αναμένουν μια σταθερή άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης, σε ένα περιβάλλον υψηλότερης απασχόλησης. Κρίνουν ότι ρυθμός αύξησης της απασχόλησης θα παραμένει σταθερός, στο 2% ετησίως έως το 2022 με αύξηση σχεδόν 11% του μηνιαίου κατώτατου μισθού.
  8. Προσδοκούν επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και προώθηση των μεγάλων επιχειρηματικών projects. Επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις στο 4,3% του ΑΕΠ το 2020 έναντι περίπου 3,8% το 2019.
  9. Υπολογίζουν ότι τα μερίδια αγοράς της Ελλάδας στο παγκόσμιο εμπόριο έχουν αυξηθεί και αναμένουν περαιτέρω αύξηση καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου 2020-2022, δεδομένου ότι οι εξαγωγές της χώρας πάνε καλά και πρόκειται να επωφεληθούν κι άλλο από την αυξημένη ανταγωνιστικότητά τους, λόγω μείωσης του κόστους εργασίας και άλλων παραγόντων.
  10. Θεωρούν ότι η χώρα πορεύεται σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας. Οι κίνδυνοι κυβερνητικής αστάθειας, λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από το κοινοβούλιο, φαίνεται να έχουν εξαλειφθεί, δημιουργώντας θετικές προϋποθέσεις για τις οικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή