Οι 4 ανατροπές στο «έκτρωμα Κατρούγκαλου» – Τι αλλάζει στα αναδρομικά των συνταξιούχων, τα ποσοστά αναπλήρωσης, τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και τις επικουρικές συντάξεις

Για

Τέσσερις σημαντικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό – με το με το νέο νόμο που θα κατατεθεί  στη Βουλή εντός του έτους – θα δρομολογήσουν οι τελικές αποφάσεις του ΣτΕ σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά των συνταξιούχων, τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων, το σύστημα εισφορών των μη μισθωτών καθώς και το νέο σύστημα μαζί με τις αυξήσεις των επικουρικών συντάξεων.

Ήδη, ανακούφιση σε 465.112 συνταξιούχους έδωσαν οι δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, σύμφωνα με τον οποίο θα γίνουν αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις 52,5 ευρώ το μήνα ή 630 ευρώ ετησίως  και μάλιστα αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου 2019.

Ο υπουργός εργασίας μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ είπε μεταξύ άλλων πως πρόκειται για τους συνταξιούχους που έπαιρναν από 1300 ευρώ το μήνα (κύρια και επικουρική) και έπεσαν θύματα του νόμου Κατρούγκαλου και δικαιώθηκαν μετά από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.

Στο μεταξύ, σε  δηλώσεις το Σαββατοκύριακο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκαθάρισε ότι όσοι λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις χαμηλότερες από όσο δικαιούνται με βάση την απόφαση του ΣτΕ, θα πάρουν τη διόρθωση που τους αναλογεί από τις 4 Οκτωβρίου και μετά.

Είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει ολόκληρη την απόφαση του ΣτΕ αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων για να ανακοινώσει τις αποφάσεις της και πρόσθεσε πως εάν πρόκειται για αναδρομικά δεκαμήνου, τότε θα δοθούν τμηματικά.

Σε περίπτωση που αφορά σοβαρά μεγαλύτερα ποσά, η κυβέρνηση θα αποφασίσει χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας, όπως ανέφερε. Τόνισε, επίσης, ότι το νέο Ασφαλιστικό – που στόχος της κυβέρνησης είναι να κατατεθεί έως τα τέλη του 2019 – είναι συνδεδεμένο με τις αποφάσεις του ΣτΕ για να διορθωθεί το «έκτρωμα Κατρούγκαλου», όπως χαρακτήρισε τον σχετικό νόμο, ενώ αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις για τις αυξημένες εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και τη χαμηλή ανταποδοτικότητα.

Υπογράμμισε ακόμη ότι το κόστος μετάβασης για το νέο σύστημα για τις επικουρικές θα είναι χαμηλό εφόσον ισχύσει για νέους ασφαλισμένους, και σε κάθε περίπτωση θα είναι εγγυημένο από το κράτος. Είπε ότι σχετικά με την απόδοση των κεφαλαίων θα υπάρχει πλαίσιο με κανόνες για το πού θα επενδύονται οι εισφορές με βάση τις παγκόσμιες βέλτιστες πρακτικές και υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ αναφέρθηκε στο σκανδιναβικό μοντέλο.

Οι 4 ανατροπές στο Ασφαλιστικό

1.Αναδρομικά. Μόνο τα αναδρομικά του 10μήνου ύψους 4 δισ. ευρώ μπορούν, σύμφωνα με τους ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, να διεκδικήσουν οι συνταξιούχοι, όπως προκύπτει από τη δημοσίευση των καθαρογραμμένων αποφάσεων του ΣτΕ. Ειδικότερα το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε συνταγματική τη διάταξη που ορίζει ως βάση για τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων την 31η Δεκεμβρίου 2014. Αρα τα όποια αναδρομικά θα περιοριστούν στο κενό διάστημα στο δεκάμηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016.
2.Ποσοστά αναπλήρωσης. Αντισυνταγματικά κρίνονται τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου, που καθορίζουν το ύψος της ανταποδοτικής σύνταξης. Η κρίση αυτή ευνοεί τους ασφαλισμένους που θα συνταξιοδοτηθούν με πολλά έτη ασφάλισης και υψηλές συντάξιμες αποδοχές. Ανατρέπεται δηλαδή η υποανταποδοτικότητα των μεσαίων και υψηλών συντάξεων και έρχονται νέα ποσοστά αναπλήρωσης που θα δικαιώνουν με αυξήσεις όσους αποχωρούν με πολλά έτη ασφάλισης. Σήμερα η ανταποδοτικότητα είναι στο 46,80% για 42 χρόνια ασφάλισης, δηλαδή δεν φτάνει ούτε στο μισό του συντάξιμου μισθού για όσους φεύγουν με πλήρεις καριέρες.

3.Οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών. Νέο σύστημα εισφορών για 1,4 εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες καλείται να νομοθετήσει το υπουργείο Εργασίας, καθώς κρίθηκε αντισυνταγματική από το ΣτΕ η εισφοροδότησή τους στο 20% των αποδοχών τους. Το νέο σύστημα εισφορών για τους μη μισθωτούς θα στηρίζεται στους τρεις παρακάτω πυλώνες:

  • Θα υπάρξει πλήρης αποσύνδεση του ασφαλιστέου και του φορολογητέου εισοδήματος (σ.σ. : την οποία προέβλεπε ο Ν. Κατρούγκαλου), ενώ θα καταργηθεί ο υπολογισμός των εισφορών ως ποσοστών επί του εισοδήματος.
  • Θα διαμορφωθούν κλιμακούμενες βαθμίδες, όπου σε κάθε μία από αυτές θα προβλέπεται ένα ποσό ως εισφορά υπέρ της κύριας ασφάλισης και της υγείας. Το βασικό σενάριο το οποίο εξετάζει η κυβέρνηση προβλέπει 3 βαθμίδες. Η 1η βαθμίδα θα προβλέπει μηνιαίες εισφορές ύψους κοντά στα 180 ευρώ. Η 2η βαθμίδα θα προβλέπει μηνιαίες εισφορές κοντά στα 220 ευρώ. Η 3η βαθμίδα θα προβλέπει μηνιαίες εισφορές περίπου στα 260 ευρώ.
  • Η κλιμάκωση των ποσών των εισφορών θα γίνει ανάλογα με τα έτη ασφάλισης κάθε επαγγελματία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το βασικό σενάριο το οποίο εξετάζει το υπ. Εργασίας, προβλέπει ότι εισφορές ύψους 180 ευρώ/μήνα θα καταβάλλουν όσοι επαγγελματίες έχουν έως 10 έτη ασφάλισης. Εισφορές 220 ευρώ/μήνα θα πληρώνουν όσοι αυτοαπασχολούμενοι έχουν 10-20 έτη ασφάλισης, ενώ γύρω στα 260 ευρώ/μήνα θα πληρώνουν όσοι έχουν πάνω από 20 έτη ασφάλισης.
4.Οι επικουρικές συντάξεις. Νέο σύστημα επικουρικών συντάξεων θα ενεργοποιηθεί για τους νεοεισερχομένους στην αγορά εργασίας από το 2012, μετά και την ολοκλήρωση του σχετικού πορίσματος από την επιτροπή σοφών. Θα πρόκειται για ένα αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Ο κάθε εργαζόμενος που θα πιάνει δουλειά για πρώτη φορά θα καταβάλλει, για τη δική του σύνταξη, τις εισφορές που αναλογούν στον μισθό του και, χρόνο με τον χρόνο, θα «χτίζει» και το ποσό της δικής του επικουρικής σύνταξης.
Από το newsroom του economico με πληροφορίες από tanea.gr (ρεπορτάζ Ηλίας Γεωργάκης)

 

Καμία δημοσίευση για προβολή