Οι 4 παράγοντες που οδηγούν σε «κόκκινο» συναγερμό για την πανδημία στην Ελλάδα: Η επιστροφή Τσιόδρα και ο φόβος των ειδικών

πανδημία συναγερμός

Η επιστροφή και μόνον του Σωτήρη Τσιόδρα στην τακτική ενημέρωση για την πανδημία μετά τα 1259 ημερήσια κρούσματα σηματοδοτεί τον «κόκκινο συναγερμό» για την δραματική έξαρση της πανδημίας στην χώρα μας.

Πέρα από την έκρηξη των ημερήσιων κρουσμάτων, τέσσερις είναι οι βασικοί παράγοντες που ενεργοποίησαν αυτόν τον συναγερμό και πυροδότησαν τους φόβους των ειδικών για επιθετική αύξηση των μολύνσεων το επόμενο δίμηνο.

Ο δείκτης θετικότητας

Ο πρώτος είναι ο δείκτης θετικότητας: Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναλύουν οι λοιμωξιολόγοι το τελευταίο επταήμερο ο μέσος δείκτης θετικότητας στα τεστ που διεξάγονταν ήταν 4,4%. Την Δευτέρα, ο δείκτης ανέβηκε στο 5,97% και χθες έφθασε στο 6,29%. Και μόνον αυτά τα ποσοστά οδηγούν τους ειδικούς στο συμπέρασμα πως η  εξάπλωση της επιδημίας του SARS – COV 2 στη χώρα μας είναι ήδη επιθετική και τείνει να λάβει εκθετικές διαστάσεις.

«Στην Ελλάδα από την προηγούμενη εβδομάδα η επιδημία εκτινάχθηκε με μια νέα ώση από τις 300 έως τις 400 διαγνώσεις ανά μέρα σε πάνω από 700 με σαφείς ενδείξεις επέκτασης. Οι ενδείξεις μιλάνε καθαρά για εκθετική αύξηση προ των πυλών», τόνισε χαρακτηριστικά στην χθεσινή ενημέρωση ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η έκρηξη των ενεργών κρουσμάτων

Ο δεύτερος παράγοντας του «κόκκινου συναγερμού» είναι η παράλληλη εκτίναξη των ενεργών κρουσμάτων. Χθες, τα ενεργά κρούσματα είχαν φθάσει στα 7.134. Ο μέσος όρος των καθημερινών κρουσμάτων έχει φθάσει επίσης στα 773 έναντι 430 που ήταν μια εβδομάδα νωρίτερα.

Εάν σε αυτούς τους αριθμούς συνυπολογιστούν και οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού, είναι προφανές ότι ο πραγματικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει έως και υπερδιπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα.

Η πίεση στις ΜΕΘ και στα νοσοκομεία

Το τρίτο μέτωπο υψηλής ανησυχίας είναι η σταθερή αύξηση και του αριθμού των διασωληνωμένων, όπως και των νοσηλειών. Χθες ο αριθμός των διασωληνωμένων έφθασε στους 102 και η πίεση στις ΜΕΘ και στο σύστημα υγείας, ειδικά στην Βόρειο Ελλάδα είναι ήδη ορατή.

Στο ΑΧΕΠΑ, οι νοσηλείες λόγω κοροναϊού έχουν αυξηθεί κατά 350% τις τελευταίες 10 ημέρες, ενώ υπάρχει μείωση κατά 40% των προγραμματισμένων χειρουργείων. Στο «Παπανικολάου» καταγράφεται αύξηση 100% των ασθενών που νοσηλεύονται και για τον λόγο αυτό μετατρέπεται άμεσα σε νοσοκομείο αναφοράς και το «Άγιος Παύλος».

Η απειλή των ψυχρών καιρικών συνθηκών

Τέταρτος, και εξίσου καταλυτικός παράγοντας συναγερμού, είναι πως η έκρηξη των κρουσμάτων έρχεται μαζί με την μεταβολή του καιρού. Οι επιστήμονες γνωρίζουν, και προειδοποιούν, ότι όσο κρυώνει ο καιρός τόσο πιο μεγάλη θα είναι η έξαρση του κορονοϊού λόγω του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε χθες ότι ο ψυχρός καιρός ενισχύει τουλάχιστον κατά 20% την μεταδοτικότητα του ιού, και αυτός είναι ένας από τους λόγους που ήδη παρατηρείται έξαρση της πανδημίας στην Βόρεια Ελλάδα.

Μετά την Καστοριά και την Κοζάνη, σε καθεστώς lockdown μπαίνουν από αύριο και τα Ιωάννινα και οι Σέρρες, ενώ όπως προειδοποίησε ο Νίκος Χαρδαλιάς σε οριακή κατάσταση βρίσκονται ήδη η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα.

Καμία δημοσίευση για προβολή