Οι 5 σταθμοί που κρίνουν τον οδικό χάρτη της οικονομίας το 2020 – Κομισιόν, ΔΝΤ, Φορολογικό και Προϋπολογισμός δίνουν το στίγμα όσων θα ζήσουμε τον επόμενο χρόνο

 

Ένα επταήμερο γεμάτο… αριθμούς – και σταθμούς – για την Ελληνική οικονομία ξεκίνησε από χθές και καταλήγει την επόμενη εβδομάδα, με την κατάθεση του Προϋπολογισμού στη Βουλή. Συγκεκριμένα:

  • Σήμερα θα επικυρωθει από το Δ.Σ. του ΔΝΤ η έκθεση του Ταμείου για την πορεία της Ελληνικής οικονονμίας, η συζήτηση της οποίας ξεκίνησε χθες και η δημοσίευση της θα γίνει τις προσεχείς ημέρες.
  • Αναμένεται μέσα στην εβδομάδα (ή το αργότερο την προσεχή Δευτέρα) η  ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών των στοιχείων εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού στο 10μηνο
  • Αναμένεται επίσης η ανακοίνωση σειράς αξιολογήσεων της Κομισιόν που αφορούν στην τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, τον προϋπολογισμό του 2020,  και τα μακροοικονομικά στοιχεία της Ελληνικής οικονομίας.
  • Αναμένεται η κατάθεση του φορολογικού νομοσχέδιου στις 20 Νοεμβρίου.
  • Αναμένεται η κατάθεση του φορολογικού νομοσχέδιου

Oδικός χάρτης της κυβέρνησης για την πορεία της οικονομίας το 2020

Τα στοιχεία, τα μέτρα και οι εκτιμήσεις των ανακοινώσεων και των νομοθετικών πρωτοβουλιών θα κάνουν ξεκάθαρο και τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης για την πορεία της το 2020 σε ό,τι αφορά στην οικονομία, το δημοσιονομικό χώρο που θα έχει στη διάθεσή της για θετικές παρεμβάσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και τις μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές επιδιώξεις της.

Παράλληλα θα προετοιμάσουν το έδαφος για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές (τη σύνοδο του Euroworking Group, αλλά και για το Eurogroup της 4 Δεκεμβρίου) από την οποία θα κριθούν:

  • Το κλείσιμο της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης
  • Η εκταμίευση της επόμενης δόσης με τα κέρδη από τα ANFAs (διακρατήσεις εθνικών πόρων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και τα SMPs (πρόγραμμα που αφορούσε παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αγορές χρεογράφων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της Ευρωζώνης). Η αναγνώριση της δυνατότητας της Ελλάδας να χρησιμοποιήσει τα κέρδη (αναμένεται να φτάσουν σε 1,2 δισ. ευρώ μέσα στο 2020) για την τόνωση των επενδύσεων, θα δημιουργήσει καινούργια δεδομένα και για το ΑΕΠ, αλλά και για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
  • H διαπίστωση της ανάγκης μείωσης του στόχου στα πρωτογενή πλεονάσματα (από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2% του ΑΕΠ από το 2021 και μετά).

Χαμηλές πτήσεις στην οικονιομία μας βλέπει το ΔΝΤ

Σε ό,τι αφορά την έκθεση του ΔΝΤ, θα εκτιμά, καθ΄όλες τις ενδείξεις χαμηλές πτήσεις για την  Ελληνική οικονομία και το 2020. Στην έκθεση αυτή, το Ταμείο θα ισχυρίζεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2020  θα κινείται πέριξ του 2%, τη στιγμή που η Κομισιόν εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,3% το 2020 και η κυβέρνηση το τοποθετεί στο 2,8%.

  • Στην ίδια έκθεση, το Ταμείο θα επισημαίνει για άλλη μια φορά την ανάγκη μείωσης των υπέρογκων πλεονασμάτων, που επιβαρύνουν την Ελληνική οικονομία, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες ανάπτυξης.

Η έκθεση του ΔΝΤ, πέραν της εκτίμησης για το ΑΕΠ, αναμένεται επίσης να περιλαμβάνει:

  • Ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, στο πλαίσιο της οποίας το Ταμείο θα διατηρεί την πάγια θέση του για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. (Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει θέσει στόχο τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 στο 2% του ΑΕΠ δημιουργώντας έτσι δημοσιονομικό χώρο 3 δισ. ευρώ, για προγράμματα ανάπτυξης και ανακούφισης των νοικοκυριών).
  • Συστάσεις για τις δόσεις για χρέη, διαδικασία με την οποία διαφωνεί.
  • Προτάσεις για διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
  • Εισηγήσεις για τη μείωση του βάρους των συντάξεων στον προϋπολογισμό.
  • Εμμονή στις μεταρρυθμίσεις.
  • Απόψεις για το δημογραφικό.

Η έκθεση η οποία συντάσσεται με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του Ταμείου σε ετήσια βάση και έχει ειδική σημασία για τις αγορές, οι οποίες δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις εκθέσεις του ΔΝΤ, παρά το γεγονός ότι ο εποπτικός ρόλος του στην Ελλάδα είναι πλέον θεσμικά περιορισμένος.

Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για τον Προϋπολογισμό

Από την πλευρά της η Κομισιόν αναμένεται να παρπυσιάσει τρεις εκθέσεις μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένεται να υπάρξει στο περιεχόμενο της έκθεσης για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, καθώς θα φανεί για ποιες μεταρρυθμίσεις και πολιτικές εξακολουθούν οι θεσμοί να εκφράζουν τον προβληματισμό τους. Για τον προϋπολογισμό του 2020, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος, δεν αναμένονται εκπλήξεις, καθώς η δυνατότητα επίτευξης του στόχου του 3,5% έχει ήδη συμφωνηθεί εδώ και πολλές εβδομάδες.

Προβληματισμός αναμένεται να υπάρξει για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, καθώς αυτές εξακολουθούν να ανέρχονται στα 2,5 δισ. ευρώ. Ακόμη και σε αυτό το μέτωπο, όμως, έχει ήδη κατατεθεί σχέδιο δράσης από την ελληνική πλευρά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναμένεται να συμφωνήσει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα κινηθεί το 2020 με αυξητικό ρυθμό της τάξεως του 2,8%, ωστόσο θα συνηγορήσει στο ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει με ρυθμό κοντά στο 2%, όσο δηλαδή προβλέπει και ο ελληνικός προϋπολογισμός.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις [home]

 

Καμία δημοσίευση για προβολή