Bloomberg: Οι αγορές επιστρέφουν στην Ελλάδα βλέποντας τον Μητσοτάκη ως καταλύτη θετικών εξελίξεων

Η έξοδος της Ελλάδα από την Ευρωζώνη που πριν από μερικά χρόνια θεωρείτο αναπόφευκτη, διαψεύστηκε από την οικονομία που επέδειξε μια “απρόσμενη αντοχή” γράφει το Bloomberg.

Η δήλωση περιλαμβάνεται σε άρθρο του συνιδρυτή του Bloomberg Μάθιου Γουίνκλερ ο οποίος σημειώνει ότι οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον κ. Μητσοτάκη ως τον πιθανότερο επόμενο πρωθυπουργό της χώρας.

Σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που εμφανίζεται ως ο καταλύτης των θετικών εξελίξεων, ο Αλέξης Τσίπρας περιγράφεται ως ο «καταλύτης» των πιο μαύρων προβλέψεων ότι η Ελλάδα θα εγκατέλειπε το ευρώ το 2015.

«Οι αγορές έχουν ενσωματώσει στις εκτιμήσεις τους μια πολιτική αλλαγή που ευνοεί τις επενδύσεις στην Ελλάδα και την πολιτική σταθερότητα μετά τις εθνικές εκλογές», δηλώνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Kυριάκος Μητσοτάκης, στο πρακτορείο.

Η δήλωσή του περιλαμβάνεται σε άρθρο γνώμης με τίτλο: «Μαντέψτε ποια μεσογειακή οικονομία δεν κατέρρευσε», όπου ο συντάκτης του και συνιδρυτής του Bloomberg, Μάθιου Γουίνκλερ, σημειώνει ότι οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον πιθανότερο επόμενο πρωθυπουργό της χώρας.

Το άρθρο σημειώνει ότι οι επενδυτές αγόρασαν τον περασμένο μήνα δεκαετή ελληνικά ομόλογα 2,5 δισ. ευρώ στην πρώτη τέτοια έκδοση τίτλων εδώ και εννέα χρόνια καθιστώντας έτσι το ελληνικό χρέος το πιο επίζηλο στον κόσμο».

Bloomberg: Ψήφος εμπιστοσύνης από επενδυτές στην Ελλάδα

[more]

Το πρακτορείο σημειώνει ότι «το ελληνικό χρέος εξέπεμψε σήμα ανθεκτικότητας της ΕΕ στο θόρυβο της απελπισίας, που ενισχύθηκε από την ψηφοφορία του Ηνωμένου Βασιλείου το 2016 για αποχώρηση από την Ένωση. Διαχειριστές κεφαλαίων από το Βέλγιο, τον Καναδά, τη Γαλλία και την Ιταλία έδρεψαν τα οφέλη, με τη Prudential Financial Inc., που εδρεύει στο Newark, να εξασφαλίζει τη μερίδα του λέοντος των 7,2 δισ. ευρώ ή το 9,5% του συνολικού ανεξόφλητου χρέους.

Το πρακτορείο υπογραμμίζει ότι καμία από τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες δεν εμφανίζει τόσο ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης όσο στην έναρξη της δεκαετίας του 2000 κι η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση.

Αλλά έκτοτε τα πράγματα άλλαξαν και η προβλεπόμενη ανάπτυξη 1,9% για το 2019 φέρνει την ελληνική οικονομία στη δέκατη θέση στην Ευρώπη, αρκετά πάνω από τον αναμενόμενο μέσο όρο του 1,4% της ευρωζώνης, σύμφωνα με 21 οικονομολόγους, τις γνώμες των οποίων ζήτησε το Bloomberg.

Ο δείκτης ανεργίας αναμένεται να πέσει στο 16,5% μέχρι το 2020, η αναλογία του ελλείμματος του προϋπολογισμού έναντι του ΑΕΠ, που είχε φθάσει στο 15,1% το 2009, έγινε πλεόνασμα 0,5% το 2016, το πρώτο ετήσιο θετικό αποτέλεσμα από το 1995 και αυξήθηκε πέρυσι στο 0,8%. Το πλεόνασμα θα διατηρηθεί για τουλάχιστον άλλα τρία χρόνια, σύμφωνα με 11 οικονομολόγους, τη γνώμη των οποίων ζήτησε το Bloomberg.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή