Οι «άγριες» παρενέρεγειες της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ: Νέα κατάρρευση της λίρας, σε μέγγενη ο Ερντογάν

Αν κάποιος αναρωτιέται γιατί η Τουρκία μοιάζει -παρά διάφορες βερμπαλιστικές εξάρσεις αξιωματούχων της- περισσότερο αμήχανη μετά την επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, η απάντηση δίνεται από τις αγορές.

Το πρώι της Μεγάλης Δευτέρας η λίρα κατέρρεε σε μια από τις χαμηλότερες ισοτιμίες της έναντι του δολαρίου, καθώς οι αγορές προεξωφλούν νέα ένταση στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Άγκυρας και νέα προβλήματα για την ήδη ταλαιπωρημένη τουρκική οικονομία.

Νέα πτώση της λίρας

Τη Δευτέρα, ένα δολάριο αντιστοιχούσε σε 8,48 λίρες, πολύ κοντά στη χαμηλότερη ισοτιμία των δύο νομισμάτων που έχει καταγραφεί τον Νοέμβριο του 2020, όταν ένα δολάριο ισούταν με 8,58 λίρες.

Υπενθυμίζεται ότι και η προηγούμενη κρίση της λίρας, το 2018, είχε πυροδοτηθεί από πολιτική σύγκρουση των ΗΠΑ με την Τουρκία, όταν το καθεστώς Ερντογάν είχε συλλάβει τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον, με κατηγορίες για τρομοκρατία.

Η Άγκυρα ξέρει…

Τότε η κυβέρνηση Τραμπ είχε επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία προκειμένου ο Μπράνσον να απελευθερωθεί. Από τότε, η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση βέρτιγκο, με τον Ερντογάν να προσπαθεί αγωνιωδώς να τη σταθεροποιήσει.

Παρά τις μεγαλοστομίες Καλίν, η Άγκυρα γνωρίζει ότι οιαδήποτε έντονη απάντηση της Τουρκίας στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ θα προκαλέσει νέα μεγάλη αναταραχή στην ήδη εύθραυστη οικονομία της χώρας.

Ο «αδύναμος» παίκτης

Άλλωστε, η νέα πτώση της λίρας αυτό σηματοδοτεί, ήτοι, την εκτίμηση των αγορών ότι ο αδύναμος παίκτης σε μια πιθανή σύγκρουση δεν είναι οι ΗΠΑ -οι οποίες ήδη έχουν προχωρήσει σε κυρώσεις για τους S-400-, αλλά η Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι το 2011, όταν η Γαλλία είχε αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, η Τουρκία είχε παγώσει τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και είχε απαγορεύσει σε γαλλικά πολεμικά πλοία να δένουν σε τουρκικά λιμάνια και αεροπλάνα να προσγειώνονται στη χώρα.

Εσωτερικά αίτια

Ωστόσο, η οικονομική κρίση της Τουρκίας έχει και εσωτερικά αίτια: ο νέος κεντρικός τραπεζίτης, Σαχάπ Καβτσίογλου, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δεν προτίθεται να αυξήσει τα επιτόκια, παρότι ο πληθωρισμός τρέχει με 16% στη χώρα.

Ο Καβτσίογλου φαίνεται ότι συμφωνεί με την -ανορθόδοξη- προσέγγιση του Ερντογάν, ότι τα υψηλά επιτόκια αυξάνουν τον πληθωρισμό, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Νατσί Αγκμπάλ, ο οποίος «καρατομήθηκε» μετά από αύξηση των βασικών επιτοκίων.

Καμία δημοσίευση για προβολή