ΑρχικήΕπικαιρότηταΟι Αμερικανοί δεν αφήνουν σε χλωρό κλαρί τον Ερντογάν. Πως η Λιβύη...

Οι Αμερικανοί δεν αφήνουν σε χλωρό κλαρί τον Ερντογάν. Πως η Λιβύη στρίβει “δια του αρραβώνος” από την Άγκυρα. Πως η NASA ανακάλυψε μια “νέα γη”

- Advertisement -spot_img

Σε νέα έκθεση «κόλαφο» για την Τουρκία του Ερντογάν προχώρησε το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Στην έκθεση περιγράφονται με μελανά χρώματα οι σχέσεις Άγκυρας – Ουάσιγκτον , ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην τουρκική επιθετικότητα κατά της Ελλάδας και στις υπερπτήσεις στο Αιγαίο.

«Οι μακροχρόνιες διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σημείωσαν σημαντική κλιμάκωση το 2022 εν μέσω μεγαλύτερης στρατηγικής συνεργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα. Οι διαφωνίες Τουρκίας-Ελλάδας σχετικά με υπερπτήσεις αμφισβητούμενων περιοχών και άλλα μακροχρόνια ζητήματα στο Αιγαίο αυξήθηκαν και απασχόλησαν το Κογκρέσο» τονίζεται στην έκθεση της υπηρεσίας μελετών του Κογκρέσου, ενώ καταγράφεται και η ρητή καταδίκη του Κογκρέσου για τις τουρκικές υπερπτήσεις που εντάχθηκε στον αμυντικό προϋπολογισμό των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Πιστεύουμε ότι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες εδαφικές υπερπτήσεις του εναέριου χώρου άλλου συμμάχου του ΝΑΤΟ», τονίζεται στην έκθεση.

***

Η Ελλάδα είχε άλλη μία δυναμική χρονιά το 2022, με ισχυρή ανάκαμψη του ΑΕΠ (τουλάχιστον +5%), σταθερό πολιτικό σκηνικό και θετική απόδοση για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών (+4%), παρά το αρνητικό παγκόσμιο σκηνικό εκτιμά ο Οίκος Wood σε νέα του έκθεση.

Σε ότι αφορά το 2023, αναμένεται μια ισχυρότερη εγχώρια μακροοικονομική προοπτική, μια πιθανή αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα, η πιθανή διανομή μερισμάτων από τις τράπεζες και οι συνεχείς βελτιώσεις κερδών από τις εταιρείες.

Η πρόβλεψη της Wood για το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας  το 2023 είναι 1%, με επιτάχυνση στο 2,2% το 2024, σε συνθήκες συρρίκνωσης – 1,3% για τον μ.ό.της Ευρωζώνης. Ωστόσο, σημειώνει, υπάρχουν περιθώρια για ακόμα καλύτερες επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, καθώς θεωρεί πως είναι εύλογο ότι η τουριστική περίοδος θα αποδειχθεί ανθεκτική ακόμη και σε ένα πλαίσιο υποτονικής παγκόσμιας ανάπτυξης. Επιπλέον, οι έρευνες για το οικονομικό κλίμα του Δεκεμβρίου ενισχύουν περαιτέρω την πιθανότητα θετικών εκπλήξεων στην επίδοση του ΑΕΠ του 2023, με ένα εύλογο εύρος επέκτασης 1,0-3,5%, κατά την άποψή της.

***

Στροφή από τη Λιβύη. Μία σημαντική, για την Ελλάδα, δήλωση έρχεται από τον Λίβυο υπουργό Πετρελαίου, πρώην πολύ στενού συνεργάτη του προσωρινού πρωθυπουργού της Λιβύης και εκλεκτού του Ερντογάν, Μοχάμεντ Αούν. Ο Λίβυος υψηλόβαθμος αξιωματούχος απορρίπτει, στην ουσία, τους ισχυρισμούς της Άγκυρας πάνω στους οποίους βασίστηκε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αναφερόμενος στα δικαιώματα της Ελλάδος στη θάλασσα.

Ειδικότερα αναφέρει πως είναι καιρός η Λιβύη να έρθει σε έναν φιλικό διακανονισμό με την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, βάζοντας, ουσιαστικά, «ταφόπλακα» στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Αναγνωρίζει, δε, πως οι χώρες έχουν δικαίωμα να επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια και απο εκεί με τον κανόνα της μέσης γραμμής να οριοθετηθούν οι θαλάσσιες ζώνες.

***

Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας για την κυκλική ανταλλαγή συνολικά 40 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου Marder με ισάριθμα BMP-1 του ελληνικού στρατού τα οποία μεταφέρονται στην Ουκρανία ισχύει στο ακέραιο, σύμφωνα με όσα ανέφεραν πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Εως αυτή τη στιγμή έχουν παραδοθεί στην Ουκρανία συνολικά 20 ελληνικά BMP-1, ενώ έχουν ενταχθεί στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και συγκεκριμένα σε μονάδες της Θράκης συνολικά 14 Marder. Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου αναμένονται και τα υπόλοιπα 6. Οι διαδικασίες για την κυκλική ανταλλαγή και των υπόλοιπων 20 θα αρχίσουν αμέσως μετά. Σε αυτή τη φάση αναμένονται μικρές καθυστερήσεις στην παραλαβή των Marder.

Πρώτα αναμένεται να αναχωρήσουν για την Ουκρανία τα ελληνικά BMP-1 τα οποία, ούτως ή άλλως, έχουν επιλεγεί γι’ αυτή την αποστολή και τα Marder από τη Γερμανία προς την Ελλάδα θα ακολουθήσουν με ελαφρά καθυστέρηση. (Βασίλης Νέδος, Καθημερινή)

***

Το ΤΧΣ φεύγει από τις τράπεζες. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικαιροποίησης της Στρατηγικής Αποεπένδυσης, η οποία συντάχθηκε στο πλαίσιο του νόμου (3864/2010 ). Η εξέλιξη αυτή χει συμφωνηθεί με τα εμπλεκόμενα μέρη και έχει λάβει την έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών.

Όπως επισημαίνει το ΤΧΣ, η Στρατηγική Αποεπένδυσης τηρεί τις αρχές που ορίζονται στο νομικό πλαίσιο λειτουργίας του ΤΧΣ καθώς και όλες τις σχετικές νομικές και κανονιστικές διατάξεις.

Ο Νόμος αναδεικνύει την αποεπένδυση σε κεντρική επιλογή του ΤΧΣ, εξίσου σημαντική με την κύρια αποστολή του, που αφορά τη διατήρηση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος για χάρη του δημόσιου συμφέροντος, και καθορίζει ως ορίζοντα ολοκλήρωσής της το τέλος του 2025, που είναι η ημερομηνία λήξης της λειτουργίας του Ταμείου.

***

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα «ανήκουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο» και δεν πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, δήλωσε σήμερα η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού Μισέλ Ντόνελαν, τοποθετούμενη σε σειρά πρόσφατων δημοσιευμάτων σε ξένα και ελληνικά μέσα ενημέρωσης για μια πιθανή συμφωνία για την επιστροφή τους. Ορισμένα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν βρίσκεται κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας με την Ελλάδα.

Η υπουργός ωστόσο τόνισε χθες στην εκπομπή The Media Show του BBC Radio 4 ότι η οριστική επιστροφή των Γλυπτών «δεν είναι η πρόθεση του Όσμπορν ». Στη συνέντευξή της – όπου τοποθετήθηκε σε σειρά άλλων θεμάτων – η Ντόνελαν τόνισε ότι η αποστολή των Γλυπτών στην Ελλάδα θα «ανοίξει το “Κουτί της Πανδώρας» και θα ήταν ένας «επικίνδυνος δρόμος να πορευτούμε». Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, Κόνορ Γουάτσον δήλωσε: «Εξετάζουμε μακροπρόθεσμες συνεργασίες».

***

To δεύτερο ελληνικό drone. Στη χρηματοδότηση του σχεδιασμού και δεύτερου, πιο σύνθετου μη-επανδρωμένου αεροχήματος (drone), προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, αξιοποιώντας τη συνεπή πορεία εργασιών και την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από το πρόγραμμα «Αρχύτας» για την έρευνα, ανάπτυξη και βιομηχανική παραγωγή του πρώτου Αυτόνομου Εναέριου Οχήματος Πολλαπλών Χρήσεων από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, υπό την εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και τέσσερα Πανεπιστήμια της χώρας- το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Πατρών- προχωρούν στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή του νέου αεροχήματος.

***

Ευρωπαϊκές πράσινες επιδοτήσεις. Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και το κόμμα του θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργήσει νέα κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου τα κράτη – μέλη να ανταγωνιστούν τις επιδοτήσεις που αποφάσισαν οι ΗΠΑ στις πράσινες τεχνολογίες, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετικό προσχέδιο πρότασης για την ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική που είδε το Bloomberg, οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς επιθυμούν τη μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές επιχορηγήσεις και περισσότερα κονδύλια που θα αντισταθμίσουν την κρατική βοήθεια των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, άτομο που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης του Σολτς είπε ότι καγκελάριος υποστηρίζει τις προτάσεις του κόμματός του και θέλει οι ηγέτες της ΕΕ να εγκρίνουν πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε τα κράτη μέλη με αυστηρότερους προϋπολογισμούς να μην μείνουν πίσω στην κούρσα των πράσινων επιδοτήσεων.

***

Υπάρχει και δεύτερη γη; Tο διαστημικό τηλεσκόπιο TESS της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) ανακάλυψε έναν ακόμη εξωπλανήτη που μοιάζει με τον δικό μας. Πρόκειται για τον ΤΟΙ 700e, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 ετών φωτός και έχει το 95% του μεγέθους της Γης, είναι δηλαδή οριακά μικρότερος, ενώ πιθανότατα είναι και βραχώδης.

Αυτή η “δεύτερη Γη” φαίνεται να κινείται πέριξ του άστρου της (ενός μικρού σχετικά ψυχρού ερυθρού νάνου τύπου Μ) σε απόσταση κατάλληλη για την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή και για την ανάπτυξη ζωής. Οι αστρονόμοι είχαν προηγουμένως ανακαλύψει τρεις πλανήτες στο ίδιο σύστημα, τους ΤΟΙ b, c και d. Ο τελευταίος επίσης κινείται στην φιλόξενη για ζωή ζώνη και μοιάζει με τη Γη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Stay Connected

Must Read

- Advertisement -spot_img

Related News

- Advertisement -spot_img