“Οι ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών θα πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα”. Ανένδοτη η κυβέρνηση, εκτεθειμένος ο κ. Πέτσας

Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, προκειμένου να επανεξετάσει την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα -το πλήθος των νέων κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία, την πίεση στο Ε.Σ.Υ.- και ανάλογα να εισηγηθεί κατά  πόσον επιβάλλεται παράταση των μέτρων που εφαρμόζονται από τις τις τελευταίες μέρες του 2021.

Την ίδια στιγμή σύγχυση έχει δημιουργηθεί στην Κοινή Γνώμη από τη … σύγχυση που παρατηρείται σε συναρμόδιους υπουργούς σχετικά με τη ρύθμιση της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία οι ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών θα πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα μέχρι τον πλήρη εμβολιασμό τους. Η ρύθμισξη αυτή θα τεθεί σε ισχυστις 16 Ιανουαρίου – και αποτελεί δείγμα γραφής για την αποφασιστικότητα του Μαξίμου να επιβάλει πειθαρχίες στους ανεμβολίαστους σε ότι αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας.

Έτσι ενώ ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης , ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης απέκλειαν το ενδεχόμενο αναστολής του προστίμου των 100 ευρώ για όσους πολίτες άνω των 60 δεν εμβολιαστούν μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ άφηνε παράθυρο αναστολής του, χαϊδεύοντας τα αυτιά των ανεμβολίαστων ηλικιωμένων.

  • Η στάση του κ. Πέτσα κρίνεται τουλάχιστον ατυχής, γιατί δίνει την εντύπωση ότι στην κυβέρνηση κάποιοι πολιτεύονται και ψηφοθηρούν, πριν την ώρα τους, σε ένα ζήτημα όπου δεν χωρούν τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Αποκατάσταση της πολιτικής απόφασης από το Μαξίμου

Μετά τη σύγχυση που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις Πέτσα – σύγχυση που φυσικά έσπευσε να αξιοποιήσει η αντιπολίτευση – κύκλοι της κυβέρνησης ένοιωσαν έτσι την ανάγκη να αποκαταστήσουν τα πράγματα εκθέτοντας τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών. Σύμφωνα με βραδινή κυβερνητική ενημέρωση:

“Όλοι οι συμπολίτες μας που έχουν γεννηθεί έως και την 31η.12.1961, (δηλαδή όλοι οι άνω των εξήντα ετών) υποχρεούνται να κάνουν την πρώτη ή τη μοναδική δόση εμβολιασμού έως και την 16η Ιανουαρίου 2022, αλλά και να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους στον προβλεπόμενο χρόνο. Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης αυτής θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως για όσο καιρό παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Η απόφαση αυτή -όπως είχε τονίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- δεν συνιστά ποινή, αλλά ένα κίνητρο προφύλαξης, μια ώθηση ζωής. Λήφθηκε, άλλωστε, μετά τη διαπίστωση ότι 9 στους 10 θανάτους από COVID αφορούν πολίτες άνω των 60 ετών, 7 στους 10 διασωληνωμένους είναι ηλικίας άνω των 60 ετών και 8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι”.

Δεν πρόκειται να δοθεί καμία απολύτως παράταση 

Οι ίδιοι κύκλου τόνιζαν επίσης : “Για όσους ακόμη από τους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών διστάζουν ή αμφιβάλλουν υπογραμμίζεται ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία απολύτως παράταση για τον εμβολιασμό τους. Υπάρχουν ακόμη πέντε μέρες μέχρι  τις 16 Ιανουαρίου, που λήγει η προθεσμία για να κλείσουν τα ραντεβού τους και να εμβολιαστούν. Από τις 16  και μετά, θα ακολουθηθεί κανονικά η διαδικασία που έχει ανακοινωθεί και νομοθετηθεί εδώ και μήνες. Ο εμβολιασμός τους είναι υποχρεωτικός και δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα χωρίς συνέπειες, δεν υπάρχει προαιρετική υποχρεωτικότητα.

Σημειώνεται ότι απαλλάσσονται από την υποχρέωση όσοι έχουν νοσήσει -για διάστημα 90 ημερών από τη νόσηση- καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Θα εξεταστούν, επομένως οι περιπτώσεις συμπολιτών μας που έχουν κάνει αίτηση εξαίρεσης για λόγους υγείας, καθώς και οι περιπτώσεις αιτήσεων για και για κατ΄ οίκον εμβολιασμο που εκκρεμούν.

Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης έως και τη δεκάτη πέμπτη ημέρα του μήνα (εφόσον αποφασίσει κάποιος να εμβολιαστεί στη συνέχεια) θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ, ενώ  από τη δέκατη έκτη ημέρα του μήνα και μετά θα επιβάλλεται το σύνολο της κύρωσης δηλαδή 100 ευρώ. Διευκρινίζεται ακόμη ότι τα πρόστιμα δεν θα περικόπτονται από την σύνταξη, αλλά βεβαιώνονται στην εφορία μέσω της ΑΑΔΕ”.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή