Οι αποχρώσεις του Προϋπολογισμού 2020: Στόχος η κάλυψη του αναπτυξιακού κενού της χώρας. Αλλά ο δρόμος είναι μακρύς…

 

Της Δάφνης Γρηγοριάδη

Στόχος  του Προϋπολογισμού 2020  είναι η κάλυψη του αναπτυξιακού κενού της χώρας. Το ΑΕΠ στο α’ εξάμηνο  του 2020 θα διαμορφωθεί στο 2,8%, ενώ το 2019 αναμένεται να διαμορφωθεί στο  2%  έναντι του 1,7% το 2018. Η σταδιακή αύξηση είναι ενθαρρυντική όμως ακόμα έχουμε δρόμο για να  αλλάξει η πραγματική οικονομία και το βιοτικό επίπεδο.

Μέχρι τώρα η  απουσία παραγωγικών βάσεων και η υψηλή φορολογία- στο πλαίσιο επίτευξης των πλεονασμάτων- είναι εμπόδιο στην επιτάχυνση της ανάπτυξης. Το 2018 οι παράγοντες που διαμόρφωσαν το ΑΕΠ παρουσιάστηκαν αναιμικοί. Η αύξηση οφειλόταν αποκλειστικά στις εξαγωγές, τα κέρδη των οποίων  όμως δεν ήταν ανάλογα του όγκου τους. Συμπεραίνουμε, ότι τα προϊόντα διατέθηκαν στο εξωτερικό σε χαμηλότερες τιμές από τις προβλεπόμενες λόγω της μειωμένης εγχώριας ζήτησης.

Το 2019  το ΑΕΠ βασίζεται στην αύξηση της κατανάλωσης, των εξαγωγών και  την αξιοσημείωτη άνοδο 11,9% των  επενδύσεων. Ρίχνοντας όμως  κάποιος μια πιο προσεκτική ματιά στις επενδύσεις αυτές θα παρατηρήσει, ότι οι περισσότερες έγιναν υπό την μορφή εξαγοράς/συγχώνευσης. Ναι μεν είναι καλό διότι αυξάνει την ρευστότητα, όμως δεν έχει την ίδια συνεισφορά στην ανάπτυξη με την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας που δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Ο Προϋπολογισμός του 2020  προβλέπει επίσης  μεγάλη συμβολή  των επενδύσεων η οποία στηρίζεται στις νέες φορολογικές και αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις που θα τεθούν σε εφαρμογή.

  • Πώς; Mέ προτεραιότητα στις επενδύσεις γιατί πυροδοτούν  γρηγορότερα την κατανάλωση μέσω μείωσης της ανεργίας. Άμεσα, επηρεάζονται οι επιχειρήσεις,  μέσο-μακροπρόθεσμα όμως  οι εργαζόμενοι  θα  λάβουν την μερίδα του λέοντος  από την ανάπτυξη.

Οι κίνδυνοι σχετίζονται με παράγοντες όπως παγκόσμια ύφεση,  εμπορικός πόλεμος, Brexit, γεωπολιτικοί κίνδυνοι και προσφυγικό που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τον αναπτυξιακό προσανατολισμό του Προϋπολογισμού. Ανησυχητικό είναι επίσης πως ενώ το  κόστος των επιχειρηματικών δανείων αποκλιμακώνεται, των καταναλωτικών και στεγαστικών παραμένει υψηλά γεγονός που σημαίνει πως η μη εξυπηρέτηση τους εξακολουθεί σε μεγάλο ποσοστό.

 Στα θετικά από το νέο έτος δίνεται έμφαση στην οικοδομή (έναν κλάδο που προ κρίσης διαμόρφωνε το 10% του ΑΕΠ ενώ σήμερα μόλις το 1%), γεγονός απαραίτητο καθώς αφορά και τον  τουρισμό, στυλοβάτη της οικονομίας μας που χρειάζεται διαρκή αναβάθμιση εγκαταστάσεων υπό τις δυσμενείς συνθήκες των εποχιακών διακυμάνσεων των εσόδων του.

Το αδύναμο σημείο του Προϋπολογισμού τα τελευταία χρόνια είναι το  ύψος των Δημοσίων επενδύσεων που παραμένει σχεδόν στα  περσινά επίπεδα,  την στιγμή που πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις δημόσιες επενδύσεις γιατί έλκουν τις ιδιωτικές. Από τα μέχρι τώρα κονδύλια  έχουν διατεθεί ελάχιστα διότι τα περισσότερα αφορούν επιχορηγήσεις, μη ελκυστικές λόγω των λεπτομερών  κανονισμών και προϋποθέσεων που  τις χαρακτηρίζει.

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή