Οι δανειστές διαφωνούν με το προεκλογικό πακέτο παροχών Τσίπρα – Δημοσίευμα του Bloomberg ανησυχεί τις αγορές

Οι δανειστές διαφωνούν με το προεκλογικό πακέτο παροχών Τσίπρα και απειλούν με κυρώσεις, εξετάζοντας ακόμα και το ενδεχόμενο να μπλοκάρουν την πλήρη εξόφληση της πρωτης μεταμνημονιακής δόσης, από την οποία έχουμε πάρει μονο το μισό κομμάτι.

Την ίδια ώρα, το πρακτορείο Bloomberg δημιουργεί ανησυχίες στις αγορες για το τι θα γίνει το Φθινόπωρο, αναφέροντας ότι η χώρα μας κινδυνεύει να χάσει την επόμενη επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.

Όλα αυτά την ωρα που η κυβέρνηση σχεδιάζει την εφαρμογή των προεκλογικών παροχών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και το σχέδιο μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων που παρουσίασε την περασμένη Τρίτη στο Ζάππειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του  newmoney.gr, που τις αποδίδει “σε καλά πληροφορημένες ευρωπαϊκές πηγές”, εξετάζεται το «πάγωμα» της απόφασης να κερδίσει η Ελλάδα 329 εκατ. ευρώ από τον μηδενισμό της αύξησης επιτοκίου σε μέρος του δανείου του 2ου Μνημονίου.

Τα 329 εκατ. ευρώ αποτελούν τμήμα της «δόσης» ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ που ενέκρινε το Eurogroup στις 5 Απριλίου.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) επέστρεψε στις αρχές Μαΐου στην Ελλάδα μόνο τα 644,42 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούσαν στα κέρδη των ελληνικών ομολόγων. Τα 103 εκατ. ευρώ που πλήρωσε η χώρα μας για το επιτοκιακό πέναλτι σε μέρος του δανείου του 2ου Μνημονίου για το πρώτο εξάμηνο του 2018 δεν έχουν ακόμα επιστραφεί και, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα, η μεταφορά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος έχει «παγώσει».

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι πιστωτές εξετάζουν την πιθανότητα να ζητήσουν να καταβληθούν κανονικά τα 226 εκατ. ευρώ που είχε αποφασιστεί να διαγραφούν από τις υποχρεώσεις της χώρας μας. Τα χρήματα αυτά αντιστοιχούν στο επιτοκιακό πέναλτι της περιόδου 17/6/2018-17/6/2019, το οποίο είχε ακυρωθεί με βάση την απόφαση του Eurogroup του Απριλίου.

Πηγές με γνώση των συζητήσεων ανέφεραν επίσης στο Bloomberg ότι «οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας είναι ανοιχτοί στην επιβολή κυρώσεων στη χώρα για πιθανή παραβίαση των υποχρέωσεών της αναφορικά με το χρέος, λόγω της πρότασης για μείωση του ετήσιου πρωτογενού πλεονάσματος».

Το ρεπορτάζ του Bloomberg, επικαλούμενο πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, αναφέρει πως οι δανειστές εκτιμούν ότι η σχεδιαζόμενη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5% του ΑΕΠ αποτελεί παραβίαση της συμφωνίας που απαιτεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

Το Bloomberg παρατηρεί ότι «η νέα πίεση από τους διεθνείς δανειστές μπορεί να προστεθεί στους πονοκεφάλους για τον Τσίπρα, που αντιμετωπίζει την πέμπτη ψήφο εμπιστοσύνης από την ανάληψη της εξουσίας το 2015. Με τη θητεία του να λήγει τον Σεπτέμβριο και τη χώρα σε εκλογικούς ρυθμούς ενόψει των ευρωεκλογών, οι εσωτερικές πολιτικές εντάσεις αυξάνονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ υστερεί στις δημοσκοπήσεις και ο Τσίπρας ελπίζει ότι οι τελευταίες δημοσιονομικές κινήσεις του θα βοηθήσουν να μειώσει το χάσμα από τον βασικό του αντίπαλο, τη Νέα Δημοκρατία».

Τέλος, υπενθυμίζει ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού της Ελλάδας συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές σε αντάλλαγμα για ορισμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και καταλήγει: «Ο Τσίπρας ανέφερε την Τρίτη ότι ακόμα και με χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα, η Ελλάδα θα επιτύχει τις υποχρεώσεις της για την αποπληρωμή του χρέους, χρησιμοποιώντας 5,5 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου ως εγγύηση για τους πιστωτές».

Από το newsroom του economico.gr με τη συνεργασία του newmoney.gr 

Καμία δημοσίευση για προβολή