Οι δανειστές “μετρούν” τις αντοχές Μητσοτάκη, ενώ προχωρά στην εφαρμογή νέας φορολογικής και δημοσιονομικής πολιτικής

Σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο (Χρήστο Σταϊκούρα, Απόστολο Βεσυρόπουλο, Θεόδωρο Σκυλακάκη και Γιώργο Ζαββό) είχε χθες το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ήταν η πρώτη ενημέρωση του πρωθυπουργού για την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της χώρας με στόχο τη χάραξη της στρατηγικής της κυβέρνησης κυρίως σε δύο μέτωπα:

  • την εφαρμογή των φοροελαφρύνσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις
  • την αντιμετώπιση των δανειστών που επιμένουν τόσο στη διατήρηση των υψηλών πλεονασμάτων όσο και στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης με περικοπή του αφορολόγητου από τον Ιανουάριο

Τι επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σύμφωνα με όσα έχει προγραμματίσει το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει,  στις 23 Ιουλίου, στη Βουλή μία δέσμη μέτρων η οποία θα περιλαμβάνει φορολογικές περικοπές τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις από τον Ιανουάριο του 2020. Οι εκτιμήσεις είναι ότι το κόστος αυτών των μέτρων θα ανέλθει σε 5,5 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ) σε τρία χρόνια.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι

  • η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει την περικοπή του αφορολόγητου ορίου, τον ερχόμενο Ιανουάριο, μέτρο που άλλωστε έχει ψηφιστεί και από την προηγούμενη πλειοψηφία στη Βουλή.
  • θα επιδιώξει να πείσει τους δανειστές για την ανάγκη μείωσης του πλεονάσματος 3,5% που πνίγει την οικονομία.

Ο πρωθυπουργός θα επιθυμούσε να μειώσει τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων τουλάχιστον κατά 1% του ΑΕΠ. Και έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει τη μείωση αυτή ως μέρος μιας διαδικασίας που θα συμφωνηθεί με τους επίσημους πιστωτές της χώρας.

Ανατροπή της υφιστάμενης δημοσιονομικής πολιτικής 

Μέχρι τώρα η δημοσιονομική πολιτική βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στις αυξήσεις των φόρων και στην υποεκτέλεση των κρατικών επενδυτικών δαπανών. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων με μείωση της σπατάλης του κράτους και αύξηση του εθνικού προϊόντος που θα προκύψει από τη μείωση των φόρων, επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και την προσέλκυση επενδύσεων που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη.

Οι δανειστές δεν διαφωνούν αλλά τα θέλουν όλα…

Με την πολιτική αυτή δεν διαφωνούν οι Θεσμοί, όπως επίσης λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους ότι η εφαρμογή του προγράμματος Μητσοτάκη θα έχει θετικά  αναπτυξιακά αποτελέσματα που θα οδηγήσουν μακροπρόθεσμα και στα επιδιωκόμενα δημοσιονομικά αποτελέσματα.

Ωστόσο, φοβούνται ότι η μείωση των φόρων σε συνδυασμό με τη μη μείωση του αφορολόγητου θα οδηγήσει πρόσκαιρα σε μια δημοσιονομική επιδείνωση. Και αυτό δεν το θέλουν. Γι’ αυτό, και παρατηρητές στις Βρυξέλλες θεωρούν  ότι «ο διάλογος Μητσοτάκη με τους πιστωτές για τη μείωση των πλεονασμάτων μπορεί στη φάση αυτή να περιπλακεί από την αποφασισμένη κατάργηση της μείωσης του κατώτατου ορίου φόρου εισοδήματος».

«Στους επόμενους μήνες οι Θεσμοί θα μετρήσουν τις αντοχές Μητσοτάκη», λένε οι ίδιες πηγές.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών πιστεύουν όμως ότι τελικά οι δανειστές θα πειστούν από το έντονο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και θα εκτιμήσουν την αναπτυξιακή πολιτική της.

Μία πρώτη γεύση για τη στάση τους αναμένεται να έχει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στις «προκαταρκτικές άτυπες συζητήσεις»  που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα, με τους εκπροσώπους των θεσμών και τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist που διεξάγεται στο Λαγονήσι.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

 

 

 

 

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή