Οι δέκα μεταρρυθμιστικές τομές του εργασιακού νόμου, οι 4 μύθοι της αντιπολίτευσης και το “ρεσιτάλ” υποκρισίας του ΣΥΡΙΖΑ που υπερψήφισε 55 διατάξεις!

μεταρρυθμιστικές τομές

Απολύτως ικανοποιημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση μετά το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας για το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο, παρ ότι προκάλεσε θύελλα στην πολιτική σκηνή και μαζικές κινητοποιήσεις, τελικώς λόγω πολλών διατάξεων που περιείχε, ανάγκασε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρώτον τον ΣΥΡΙΖΑ να τις υπερψηφίσουν.

Σε μια τεταμένη συνεδρίαση που διήρκησε 44 ώρες, επί τρεις ημέρες, στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, διασταυρώθηκαν με ένταση τα ξίφη. Σε προσωπικό και πολιτικό επίπεδο αντάλλαξαν πυρά, με ειρωνείες και φαρμακερά σχόλια για την θετική ή μη κατεύθυνση του νομοσχέδιου, ασκήθηκε σφοδρή κριτική για τις αλλαγές που θα φέρει το νομοσχέδιο και σχολιάστηκαν ποικιλότροπος οι θέσεις των κομμάτων , σε ένα ακραίο κλίμα πόλωσης και έντασης.

Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε συνολικά 55 άρθρα του νομοσχεδίου, οδηγώντας τον υπουργό Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη στο τέλος της ψηφοφορίας να μιλήσει για ρεσιτάλ υποκρισίας.

Ο νόμος για την προστασία της εργασίας φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε :

«Η ονομαστική ψηφοφορία την οποία ζητήσαμε, οδήγησε στα αποκαλυπτήρια της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τα μισά άρθρα αυτού του ‘τρισκατάρατου’ νομοσχεδίου, όπως περίπου, το χαρακτήριζε.

Ταυτοχρόνως, μέσα σε μια πρωτοφανή πολιτική τρικυμία, καταψήφισε το άρθρο για το 8ωρο, ενώ παράλληλα, ψήφισε ‘παρών’, στις ρυθμίσεις για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των αυτοαπασχολούμενων στα delivery και ψήφισε ‘παρών’ στην Οδηγία, την οποία ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προσυπογράψει,

Δηλαδή, την Κοινοτική Οδηγία 1158, σε σχέση με τις ευέλικτες ρυθμίσεις του ωραρίου για συμφιλίωση προσωπικής με την επαγγελματική ζωή», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Περιμένουμε εξηγήσεις γι΄αυτό το ρεσιτάλ πολιτικής υποκρισίας και γι΄αυτή την πρωτοφανή πολιτική τρικυμία».

Οι δέκα βασικές μεταρρυθμιστικές τομές που φέρνει ο νέος νόμος

1. Η ψηφιακή κάρτα εργασίας την οποία θα χτυπά ο εργαζόμενος, χτυπώντας ταυτόχρονα τη μαύρη εργασία και τις αδήλωτες υπερωρίες, αλλά και την εισφοροδιαφυγή.

2. Η ανασυγκρότηση της Επιθεώρησης Εργασίας, που παύει να υπάγεται στον εκάστοτε Υπουργό και αναβαθμίζεται σε Ανεξάρτητη Αρχή όπως η ΑΑΔΕ και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, ενισχυμένη με μέσα και προσωπικό.

3. Η δυνατότητα κάθε εργαζόμενος να διευθετεί ο ίδιος το χρόνο δουλειάς του. Αν το επιθυμεί ο ίδιος θα μπορεί να εργαστεί ως δύο ώρες περισσότερο και αυτές θα μεταφράζονται σε πρόσθετη άδεια, ώστε να μπορεί να ρυθμίζει καλύτερα τις προσωπικές του ανάγκες.

4. Η εξίσωση των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους ως προς την αποζημίωση λόγω απόλυσης. Όλα αυτά, λοιπόν, αλλάζουν από μία κεντροδεξιά Κυβέρνηση δύο ετών που αποδεικνύεται πιο προοδευτική από τα αριστερά συνθήματα ενός αιώνα.

5. Ειδική φροντίδα για τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε υπηρεσίες που παρέχονται από τις ψηφιακές πλατφόρμες. Στο εξής τα αυτοαπασχολούμενα παιδιά των courier και των delivery θα έχουν προστατευτικά κράνη και οχήματα μετακίνησης από τις εταιρείες τους. Και θα λειτουργούν, όπως όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, με ασφάλιση και εφόσον το επιθυμούν με συνδικαλιστική εκπροσώπηση.

Οι φιλικές προς την πατρότητα διατάξεις του νομοσχεδίου

6. Θεσπίζει για πρώτη φορά άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές. Ο νέος πατέρας θα προστατεύεται από απόλυση επί ένα εξάμηνο. Εισάγεται επίσης γονική άδεια τεσσάρων μηνών με επιδότηση στο πρώτο δίμηνο και για τους δυο γονείς. Ενώ οι γυναίκες προστατεύονται από περιστατικά βίας και παρενοχλήσεων. Απαγορεύεται η απόλυση εγκύου ή νέας μητέρας. Η απαγόρευση αυτή επεκτείνεται και για την υιοθεσία τέκνου, όπως και για τις περιπτώσεις παρένθετης μητρότητας.

7. Εναρμονίζεται ο αριθμός των υπερωριών με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Έτσι η νόμιμη επιπλέον απασχόληση αυξάνεται σε 150 ώρες ετησίως. Με τις ανάλογες, βεβαίως, προσαυξήσεις στην αμοιβή των εργαζομένων. Θα αποζημιώνονται με βάση το 120% του κανονικού ωρομισθίου, αντί του 80% σήμερα.

8. Νομοθέτηση κανόνων για την τηλεργασία. Θα γίνεται υποχρεωτική μόνο για λόγους δημόσιας υγείας, με τη σχετική υποδομή να βαραίνει πάντα τον εργοδότη. Αλλά, όπου ισχύει, θα τη συνοδεύει το δικαίωμα στην αποσύνδεση, όπως συμβαίνει ήδη στη Γαλλία και στην Ισπανία.

9. Θα λειτουργούν Κυριακή και στην Ελλάδα όποιες επιχειρήσεις λειτουργούν και στην υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως στις Μεσογειακές χώρες. Η σχετική λίστα διευρύνεται., τα δικαιώματα των εργαζομένων παραμένουν σταθερά.

10. Δημοκρατική διαφάνεια στο σημερινό σκοτεινό λαβύρινθο του συνδικαλισμού, με μέτρα που τον επαναφέρουν στον αληθινό του ρόλο. Δηλαδή, σε αυτόν της υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζόμενων με δικλείδες που αποτρέπουν την κατάχρηση των κινητοποιήσεων, που τελικά περιθωριοποιεί και τα δίκαια αιτήματα των συνδικαλιστών. Αλλά και με πρόνοιες ώστε οι διεκδικήσεις μιας ομάδος πολιτών να μην στρέφονται εναντίον των υπολοίπων.

Οι 4 μύθοι που καλλιεργεί η αντιπολίτευση

Όπως τόνιζαν αργά χθες το βράδυ κυβερνητικές πηγές, η αντιπολίτευση καλλιέργησε συστηματικά όλες τις προηγούμενες μέρες 4 μύθους, τους εξής :

«Καταργείται το 8ωρο» .Όποιος το λέει καταργεί την ελληνική γλώσσα, γιατί η προστασία του 8ωρου αναφέρεται ρητά στο άρθρο 55 του νομοσχεδίου. Όποιος το λέει, όμως, καταργεί και την πολιτική λογική, γιατί το 8ωρο προβλέπεται ρητά στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη. Συνεπώς, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από καμία χώρα- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνουν.

Μύθος δεύτερος. «Οι υπερωρίες θα πληρώνονται με ρεπό». Όποιος το φωνάζει αυτό έχει πάρει ρεπό από την αλήθεια. Οι υπερωρίες θα πληρώνονται με την προσαυξημένη αμοιβή, όπως και τώρα. Πάντοτε με την σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου. Υπάρχουν «μαύρες» υπερωρίες, αλλά αυτές είναι που ξοδεύονται για την κατασκευή προπαγάνδας στα εργαστήρια της Κουμουνδούρου. Συνειδητά ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να διαστρεβλώνει και να συγχέει τις υπερωρίες με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Μύθος τρίτος. «Έρχεται το ευέλικτο ωράριο». Αγνοούν ότι ισχύει 31 χρόνια και μάλιστα οι τροποποιήσεις του, έχουν από κάτω και τις υπογραφές της κυρίας Ξενογιαννακοπούλου και του κ. Ραγκούση. Και βέβαια, το ευέλικτο ωράριο εφαρμόστηκε πλήρως επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως εφαρμόζεται και τώρα στον τουρισμό και σε δεκάδες επιχειρήσεις με βάση τις συμβάσεις που έχουν σήμερα με τους εργαζόμενους. Ρεκόρ, λοιπόν, ευελιξίας στις κυβιστήσεις έχει μόνο η αντιπολίτευση.

Μύθος τέταρτος. «Καθιερώνονται οι ατομικές συμβάσεις». Λίγο δύσκολο να καθιερωθεί κάτι το οποίο είναι ήδη καθιερωμένο, γιατί ατομικές συμβάσεις υπάρχουν, όπως υπάρχουν και συλλογικές συμβάσεις. Ο νέος νόμος επεκτείνει απλά την Ευρωπαϊκή Οδηγία που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ με Υπουργό τότε την κυρία Αχτσιόγλου. Εκείνη, λοιπόν, μπορεί να εξηγήσει αν είναι σωστή. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να ρωτήσουν και τους φίλους τους Podemos που επίσης την καθιέρωσαν προ καιρού στην Ισπανία.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή