Οι δέκα τομείς στους οποίους κατευθύνονται οι δαπάνες του κράτους. Τί προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός για άμυνα και παιδεία. Ποιος παίρνει τη μερίδα του λέοντος

Υπέρβαση κατά 369 εκατ. Ευρώ στα φορολογικά έσοδα

Στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε την Παρασκευή περιλαμβάνεται για πρώτη φορά και η λειτουργική του ταξινόμηση, δηλαδή η κατεύθυνση των δαπανών του κράτους σε δέκα τομείς όπως η κοινωνική προστασία, η άμυνα, η εκπαίδευση, η υγεία.

Ποιος τομέας παίρνει τη μερίδα του λέοντος

Όπως κωδικοποιούνται στον προϋπολογισμό και παρουσιάζονται συνοπτικά από το Γραφείο Προϋπολογισμού, η μερίδα του λέοντος των κρατικών πόρων κατευθύνεται στην κοινωνική προστασία.

Για την ακρίβεια το 40,5% των πόρων δηλαδή 39,29 δισ. ευρώ, κατευθύνονται στην κοινωνική προστασία από αυτά περίπου 30 δισ. ευρώ ή το 31% ευρώ θα κατευθυνθεί για την πληρωμή των συντάξεων.

Οπότε υπολείπονται περίπου 10 δισ. ευρώ που αναμένεται να διοχετευθούν για στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες όπως για την αντιμετώπιση της φτώχειας, της ανεργίας, των προβλημάτων στέγασης ευπαθών ομάδων, τη στήριξη της οικογένειας και των νέων ζευγαριών, τη βρεφονηπιακή φροντίδα.

Το 22,1% των πόρων κατευθύνεται στις γενικές υπηρεσίες του Δημοσίου. Αυτό σημαίνει πως 2,2 ευρώ στα 10 ευρώ κατευθύνεται στις κάθε είδους προμήθειες, τη διαχείριση κρατικών κτιρίων και αυτοκινήτων, τις πρεσβείες, τις εφορίες, τα τελωνεία αλλά και για τη λειτουργία του κράτους.

Μικρότερο ποσό στην υγεία 

Και μπορεί για να «συντηρηθεί» το κράτος να δίνουμε το 22% των πόρων, στην υγεία θα κατευθυνθεί μικρότερό πόσο. Περίπου 1,2 ευρώ στα 10 θα ξοδευθούν για την υγεία το 2022, με το σύνολο των πόρων να αγγίζει τα 11 δισ. ευρώ.

Πολύ λιγότερα είναι τα κονδύλια και για την παιδεία, καθώς εκεί θα κατευθυνθούν μόνο 0,64 ευρώ ανά 10 ευρώ. Περίπου 6,23 δισ. ευρώ, θα δοθούν στη Παιδεία το 2022.

Ακόμη λιγότερα θα δοθούν για τη Δημόσια Τάξη και Ασφάλεια. Συγκεκριμένα θα κατευθυνθούν 3,42 δισ. ευρώ ή το 3,5% των δαπανών.

Για την κλιματική αλλαγή, που είναι το κρισιμότερο ίσως στοίχημα των επόμενων χρόνων,  η χώρα θα δαπανήσει μόνο το 1,1% των πόρων για την προστασία του περιβάλλοντος, που σημαίνει περίπου 1 δισ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα είναι πως η χώρα ακόμη συνεχίζει και θα συνεχίσει και το 2022 να δαπανά πολύ περισσότερους πόρους για μισθούς και συντάξεις και λιγότερα για παιδεία, υγεία και πρόνοια και βέβαια ακόμη πιο λίγα στον νέο αναδυόμενο κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής, και αυτό φαίνεται στην καθημερινή ζωή μας.

Από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα δημόσια κτίρια και όχι μόνο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή