Οι δεσμεύσεις για τις συντάξεις είναι μέρος της συμφωνίας, λέει ο πρόεδρος του EWG

Τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τις συντάξεις μας υπενθυμίζει ο επικεφαλής του Euro Working Group (EWG), Χανς Φάιλμπριφ. “Το προνομοθετημένο πακέτο, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, ήταν μέρος της συμφωνίας”,τονίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «ΘΕΜΑ» (Αργύρης Παπαστάθης). 

Μετά την επίσκεψη του επιτρόπου Μοσκοβισί στην Αθήνα, o κ. Φάιλμπριφ κλήθηκε να ξεκαθαρίσει αν υπάρχει περιθώριο ευελιξίας από το EWG και το Eurogroup ώστε να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις. Και αυτό γιατί  ο κ. Μοσκοβισί τόνισε μεν ότι «οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται», αλλά πρόσθεσε ότι «δεν είναι άκαμπτες».

Οι δεσμεύσεις μέρος της συμφωνίας

Στην απάντησή του υπενθυμίζει με…  τακτ ότι δεν μπορεί να υπάρξει αυτή η ευελιξία γιατί οι δεσμεύσεις για τις συντάξεις αποτελούν μέρος της συμφωνίας για τον Προϋπολογισμό.

“Το προνομοθετημένο πακέτο με τη συνταξιοδοτική και τη φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά και τα ενδεχόμενα αντίμετρα, αφορούν στη διασφάλιση της αξιοπιστίας του Προϋπολογισμού, λέει. Και εξηγεί ότι αυτό αφορά «στην προώθηση της δικαιοσύνης και της ανάπτυξης και στην εξασφάλιση ενός μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης, στο οποίο οι επενδυτές αλλά και οι πολίτες θα έχουν εμπιστοσύνη».

Η ενισχυμένη εποπτεία

Ο Ολλανδός πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, διάδοχος του Τόμας Βίζερ στο τιμόνι του EWG, ξεκαθαρίζει ότι η επιτήρηση «δεν αφορά νέους όρους», αλλά την ολοκλήρωση της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ESM και γενικότερα «τη μη αντιστροφή των βασικών μεταρρυθμίσεων που έχουν θεσπιστεί τα τελευταία οκτώ χρόνια». 

Για το πώς θα λειτουργεί η ενισχυμένη επιτήρηση, ο κ. Φάιλμπριφ σημειώνει ότι στο Eurogroup θα υποβάλλονται τριμηνιαίες αναφορές και βάσει αυτών θα ξεκλειδώνουν κάποια από τα μέτρα για το χρέος.

Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης

«Το ΔΝΤ θα συνδεθεί με τη μετα-προγραμματική παρακολούθηση», λέει, ενώ εκτιμά ότι «η Κομισιόν έλαβε προσεκτικά υπόψη τις δεσμεύσεις πολιτικής των ελληνικών αρχών που επισυνάπτονται στη δήλωση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου». Οι λεπτομέρειες αναμένεται να εξειδικευτούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τους άλλους θεσμούς το επόμενο διάστημα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:To Σεπτέμβριο η δοκιμή του πρώτου μεταμνημονιακού “κορσέ”

Καμία δημοσίευση για προβολή