Βενιζέλος: Οι δεσμεύσεις Τσίπρα εγκλωβίζουν τη χώρα και υπονομεύουν την επόμενη κυβέρνηση

Αιχμές Βενιζέλου για «σατανική σύμπτωση» εθνικών δεσμεύσεων και διαπραγμάτευσης για το χρέος

Tο ασφυκτικό πλαίσιο που διαμορφώνουν για τις επόμενες δεκαετίες όσα συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές, αλλά και τον εγκλωβισμό της επόμενης κυβέρνησης στις δεσμεύσεις Τσίπρα περιέγραψε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών με θέμα “Στον απόηχο της ΔΕΘ – Η πορεία της χώρας μέχρι τις εκλογές”.

Το “παρών” στην εκδήλωση μεταξύ άλλων προσώπων της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας έδωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Παναγιώτης Πικραμμένος.

Όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, η χώρα είναι εγκλωβισμένη στις δικές της επιλογές (δηλαδή στις επιλογές της παρούσας κυβέρνησης). “Το μεγάλο πολιτικό πρόβλημα είναι η ανάγκη επανδιαπραγμάτευσης με τους εταίρους υπό το αυστηρό βλέμμα των αγορών όλου αυτού του πλαισίου, και το ερώτημα είναι πότε θα γίνει αυτή η επαναδιαπραγμάτευση. Προφανώς θα γίνει μετά τις εκλογές από μία άλλη κυβέρνηση” και διερωτήθηκε:

“Αντιλαμβανόμαστε σε ποια δυσκολία θα είναι η επόμενη, άλλης νοοτροπίας κυβέρνηση η οποία θα διαδεχθεί τη σημερινή παίρνοντας ένα ψηφισμένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, έναν ψηφισμένο προϋπολογισμό και ένα συμφωνημένο πλαίσιο με τους εταίρους; Άρα και αυτή πρέπει να δαπανήσει έναν κρίσιμο πολιτικό χρόνο προκειμένου να πετύχει μία διαπραγμάτευση”. 

Αντιαναπτυξιακά τα υπερπλεονάσματα

Επίσης χαρακτήρισε “δήλωση αδυναμίας πρόσβασης στις αγορές” το ενδεχόμενο η χώρα να αρχίσει να “τρώει από το (δημοσιονομικό) μαξιλάρι”, το οποίο και περιέγραψε ως την εγγύηση της Ελλάδας για μια νέα σχέση με τις αγορές. Ακόμη επισήμανε ότι τα υπερπλεονάσματα στα οποία συμφώνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούν αντιαναπτυξιακά. “Αντίστοιχα και η επιλογή της αναδιανομής του υπερπλεονάσματος που είναι στην πραγματικότητα προϊόν μιας υπερφορολόγησης”, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, εγκλωβίζει και καθηλώνει την οικονομία της χώρας.

Ο Ευ.Βενιζέλος διατύπωσε την εκτίμηση ότι “το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι πολιτικό”. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, “ζητήματα δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής μηχανικής μπορούν να αντιμετωπιστούν, εφόσον υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις”. 

Πρόβλημα η νοοτροπία μας

Όπως εξήγησε “όταν αναφέρομαι στις πολιτικές προϋποθέσεις δεν εννοώ ζητήματα τα οποία συνήθως χαρακτηρίζουμε πολιτικά και αφορούν τον τρέχοντα κομματικό ανταγωνισμό, τη συγκυρία. Το πρόβλημα είναι πολιτικό αλλά πολύ βαθύτερο. Αφορά την νοοτροπία του δημοσίου βίου, αφορά στην πραγματικότητα την στάση της κοινωνίας, την σχέση της με το πολιτικό σύστημα, γιατί η υπόθεση που κάνει το πολιτικό σύστημα σε σχέση με την αντίδραση της κοινωνίας των πολιτών, το καθοδηγεί αρνητικά γιατί το εγκλωβίζει σε μία παρωχημένη και επικίνδυνη επανάληψη στερεοτύπων”.

Όπως σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, “το μεγάλο δίλημμα που έχουμε ως χώρα είναι αν έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα και άρα έχουμε την άνεση να βλέπουμε να εξελίσσεται μπροστά μας μία ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων και ιδίως των κομμάτων εξουσίας που παρουσιάζουν τις διαφορετικές προγραμματικές τους προτάσεις για την επόμενη τετραετία, ή αν πρέπει να αντιμετωπίσουμε θεμελιώδη και ανεπίλυτα ζητήματα. Θέματα σχετικά με την ειδική κατάσταση στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται η χώρα, η οποία τελεί υπό αυστηρή διεθνή εποπτεία, όχι μόνο θεσμική, των εταίρων, αλλά και υπό την εποπτεία των αγορών που είναι πολύ πιο αυστηρή και πολύ πιο επίμονη και διεισδυτική πολλές φορές από τη θεσμική εποπτεία”. 

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

Καμία δημοσίευση για προβολή