“Φωτιά” στα διπλωματικά γραφεία: Οι διερευνητικές επαφές Αθήνας Αγκυρας δεν ξεκινούν με τους καλύτερους οιωνούς – Η τακτική Ερντογάν και οι εκτιμήσεις της Αθήνας

διερευνητικές επαφές

“Φωτιά” έχουν πάρει τα διπλωματικά γραφεία του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Εξωτερικών εν όψει της επανέναρξης των  διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίες, ωστόσο, δεν ξεκινούν με τους καλύτερους οιωνούς.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακολουθεί σταθερά την τακτική “μια στο καρφί και μια στο πέταλο”, ενώ Αθήνα και Άγκυρα προσέρχονται στο τραπέζι των συζητήσεων από διαφορετική αφετηρία και με διαφορετική στόχευση.

Η Αθήνα ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι μοναδικό θέμα στην ατζέντα είναι ο  καθορισμός θαλασσίων ζωνών.

Η Άγκυρα από την πλευρά της,  έχει ήδη διαμηνύσει -διά στόματος Τσαβούσογλου- πως θα θέσει ζητήματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση νησιών και οι γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, την ύπαρξη των οποίων η Ελλάδα δεν αποδέχεται σε καμία περίπτωση.

Αναγνωριστική η πρώτη συνάντηση 

Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι  η πρώτη συνάντηση ύστερα από σχεδόν πέντε χρόνια αναμένεται να είναι αναγνωριστικού τύπου, καθώς η ελληνική αντιπροσωπεία θα πρέπει να διαπιστώσει ποιες είναι οι πολιτικές εντολές που έχει η τουρκική και ποια είναι τα περιθώρια συζητήσεων.

Δεν είναι λίγοι, ωστόσο, εκείνοι που εκτιμούν ότι η μεταστροφή της Τουρκίας από τις αλλεπάλληλες προκλήσεις προς την επανέναρξη του διαλόγου οφείλεται στην επιδίωξη του Ερντογάν να μη διαρρήξει πλήρως τις σχέσεις με Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ και εν γένει τη Δύση και φοβούνται ότι ο Ερντογάν θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να ρίξει το φταίξιμο στην Ελλάδα για τυχόν ναυάγιο των διερευνητικών επαφών.

Η τακτική και οι στόχοι του Ερντογάν 

Πολλοί διπλωμάτες, μάλιστα, με γνώση και εμπειρία στα ελληνοτουρκικά, εκτιμούν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα προσπαθήσει σιγά σιγά και με διάφορους εκβιαστικούς και διπλωματικούς τρόπους να διολισθήσει η Αθήνα μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης και γι αυτό χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή.

Μνημονεύοντας, μάλιστα,  τις δηλώσεις του Ιμπραήμ Καλίν, ότι «έχει μείνει στο παρελθόν το ζήτημα των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας», ο κ. Μάζης αρκετοί εκτιμούν ότι  η Τουρκία επιδιώκει να μην επιβληθούν κυρώσεις, να μην διαταραχθεί η τελωνειακή ένωση με την ΕΕ αλλά και να λάβει χρήματα για το μεταναστευτικό. Που σημαίνει ότι τα δύσκολα είναι μπροστά…

Το μήνυμα του Μητσοτάκη για τους όρους που θέτει η Ελλάδα

Λίγες ώρες μετά την ανοιχτή πρόσκληση Τσαβούσογλου, ο έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διαμήνυσε στη γειτονική χωρά ότι οι διερευνητικές επαφές θα αφορούν μόνο το θέμα του καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών.

«Δεν πρόκειται να συζητήσει καμία ελληνική κυβέρνηση θέματα περί αποστρατιωτικοποίησης νησιών ή γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο» τόνισε ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας πως «όπως δεν τα συζήτησε καμία κυβέρνηση στο παρελθόν, έτσι θα πράξει και αυτή».

Σχολιάζοντας τις προσπάθειες της Τουρκίας να ανοίξει τη «βεντάλια» της ατζέντας, σε συνέντευξή του στον ANT1, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως υπάρχει διάθεση και επιθυμία να βρούμε ένα πλαίσιο επίλυσης της βασικής μας διαφοράς με την Τουρκία, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σε περίπτωση που η Άγκυρα επανέλθει στην παραβατική συμπεριφορά.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «θα υπάρχει αντίδραση ευρωπαϊκή αν συνεχίσει την προκλητικότητα. Η χώρα μας έχει ως κεκτημένο μια σειρά αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι θα υπάρξει κόστος», ενώ αναφορά έκανε και στη διαδικασία κυρώσεων από τις ΗΠΑ για τους S-400.

Anadolu: Αυτοί είναι οι έξι βασικοί πυλώνες στις διερευνητικές με την Ελλάδα

Πρόγευση αυτής της ατζέντας έδωσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδοντας ότι οι διαφορές που θα πρέπει να συζητηθούν στον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη είναι:

  • υφαλοκρηπίδα,
  • χωρικά ύδατα,
  • εναέριος χώρος,
  • αποστρατικοποίηση νησιών,
  • καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων,
  • κέντρα εναέριας κυκλοφορίας (FIR) και
  • δικαιοδοσία επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.

Οι Έλληνες διπλωμάτες που θα αναλάβουν τις επαφές

Επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής ομάδας που θα προσέλθει στον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών αναμένεται να είναι ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης, ο οποίος ηγείται της ομάδας από το 2010.

Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ θεωρείται έμπειρος διπλωμάτης και πρόσωπο – κλειδί. Το 1984 ανέλαβε σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα, έχει διατελέσει πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία, μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στην ΕΕ.

Καμία δημοσίευση για προβολή