Οι δικαστές λένε όχι σε νέα έξοδο του Κουφοντίνα – «Κίνδυνος να τελέσει νέα εγκλήματα”

«Εκτιμάται ότι υπάρχει κίνδυνος, κατά τη διάρκεια της άδειας, να τελέσει νέα εγκλήματα, ενώ δεν συντρέχουν λόγοι που δικαιολογούν την προσδοκία ότι δεν θα κάνει κακή χρήση αυτής (άδειας)», επισημαίνει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου στο βούλευμα «καταπέλτης» με το οποίο δεν επέτρεψε τη χορήγηση της 7ης κατά σειρά άδειας στο μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα.

”Δεν υπάρχει μεταμέλεια εκ μέρους του”

Οι δικαστές του Βόλου δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι δεν υπάρχει μεταμέλεια επικαλούμενοι αναφορές που έχει κάνει ο Δημήτρης Κουφοντίνας μέσα από τις φυλακές, όπως είναι ενδεικτικά, ότι «να ξαναπιάσουμε, μέσα και έξω από τη φυλακή, το κόκκινο νήμα αυτών των αγώνων».

”Είναι πολυισοβίτης δεν μπορεί να λαμβάνει άδειες”

Η φρασεολογία αυτή, υπογραμμίζουν οι δικαστές, καταδεικνύει «ένα πρόσωπο, που εμπράκτως και σταθερά αποτάσσεται την έννομη τάξη» και μάλιστα όταν αυτοχαρακτηρίζεται «αντικαθεστωτικός». Ακόμη, υπογραμμίζουν ότι ανεξαρτήτως εάν ένα έχει λάβει μέχρι σήμερα έξι άδειες από άλλες φυλακές, δεν έχει τις τυπικές προϋποθέσεις να λαμβάνει άδειες γιατί είναι πολυισοβίτης.

Όταν μετείχθει στο δικαστήριο του Βόλου για να παρέχει εξηγήσεις, απατώντας σε σχετική ερώτηση των δικαστών, είπε ότι «η ιδεολογία του και οι πεποιθήσεις του είναι σταθερές και δεν θα τις αρνηθεί, η ιδεολογία του συγκεκριμένη και σταθερή και ότι ο αγώνας του είναι πάντα ο ίδιος».

Η απόφαση των δικαστών του Βόλου, αλλάζει όλα τα δεδομένα στο ζήτημα της χορήγησης αδειών των κρατουμένων που έχουν καταδικαστεί με μεγάλες ποινές και ειδικά με ποινή πάνω από μία ισόβια κάθειρξη. Την ίδια στιγμή η Ιωάννα Κούρτοβικ δικηγόρος του Δημήτρη Κουφοντίνα σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για μεθόδευση.

Περισσότερα σε λέξεις

Ειδικότερα, το δικαστικό συμβούλιο του Βόλου στην σημερινή 37/2019 απόφασή του, ερμηνεύοντας το Σωφρονιστικό Κώδικα, επισημαίνει, κατ΄ αρχάς, ότι εφόσον δεν προβλέπεται και δεν ρυθμίζεται «ως προς τη χορήγηση αδείας σε καταδικασμένους σε πλείονες της μίας ποινές ισοβίου καθείρξεως, δεν είναι επιτρεπτή, κατ` άρθρο 55 παρ. 1 του Σωφρονιστικού Κώδικα, η χορήγηση τακτικής αδείας στις περιπτώσεις αυτές, διότι ο νομοθέτης θα το προέβλεπε ρητά».

Κατόπιν της παραδοχής αυτής, καταλήγουν οι δικαστές στο συμπέρασμα ότι εφόσον ο Δημήτρης Κουφοντίνας έχει καταδικαστεί για την τέλεση κακουργημάτων σε 11 φορές ισόβια κάθειρξη και σε πρόσκαιρη κάθειρξη 25 ετών, «ήτοι έχει καταδικαστεί σε πλείονες της μίας ποινής σε ισόβια, δεν συντρέχει η τυπική προϋπόθεση που θέτει η ως άνω διάταξη για το επιτρεπτό της χορήγησης τακτικής άδειας, αφού κατά την κρίση του παρόντος Συμβουλίου, δεν είναι δυνατή η χορήγηση τακτικής άδειας στην περίπτωση που ο κρατούμενος έχει καταδικαστεί σε πλείονες της μίας ποινών ισόβιας κάθειρξης».

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]