Οι δύο φόβοι του Ερντογάν απέναντι σε μια προεδρία Μπάιντεν– Το ΝΑΤΟ ως παράγοντας-«κλειδί» στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, και ο ρόλος της Ευρώπης

Ερντογάν Μπάιντεν
U.S. Vice President Joe Biden (L) meets with Turkey's President Tayyip Erdogan at Beylerbeyi Palace in Istanbul November 22, 2014. REUTERS/Murad Sezer (TURKEY - Tags: POLITICS) - RTR4F5NO

O πρώτος μεγάλος φόβος για τον Ταγίπ Ερντογάν απέναντι σε μια κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ, είναι πως ο Λευκός Οίκος θα ξαναβάλει στην ατζέντα του διαλόγου με την Αγκυρα τα ζητήματα δημοκρατίας και προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο δεύτερος, και ακόμη μεγαλύτερος, φόβος είναι πως ο Τζο Μπάιντεν ως πρόεδρος των ΗΠΑ θα επιχειρήσει να περιορίσει την εμπλοκή της επιρροής και της εμπλοκής της Τουρκίας στο γεωπολιτικό παιχνίδι  – στην Λιβύη, την ανατολική Μεσόγειο και την Συρία.

Και οι δύο αυτές διαπιστώσεις τονίζονται σε ανάλυση του European Council on Foreign Relations, το οποίο επισημαίνει πως η Τουρκία έχει λόγους να ανησυχεί για τους μελλοντικούς της δεσμούς με την νέα αμερικανική κυβέρνηση, η οποία όπως όλα δείχνουν θα είναι κυβέρνηση Μπάιντεν.

Οι κυρώσεις για τους S-400

Στην κορυφή της ατζέντας, όπως σημειώνεται, θα είναι η απόκτηση από την Τουρκία των ρωσικών S-400, και το εάν ο Τζο Μπάιντεν θα προχωρήσει σε επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Το Κογκρέσο εμφανίζεται ανένδοτο υπέρ των κυρώσεων, αποτελεί ανοιχτό ερώτημα όμως εάν ο Τζο Μπάιντεν θα φθάσει την κατάσταση στα άκρα ρισκάροντας την αποξένωση ενός σημαντικού συμμάχου στο ΝΑΤΟ.

Η Άγκυρα, αναφέρει το European Council on Foreign Relations, ελπίζει ότι μπορεί να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις από ισχυρή θέση, χρησιμοποιώντας ως μοχλό τους S-400 και τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία. Αλλά η προσδοκία είναι ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα προτού γίνουν καλύτερα.

Χωρίς την ασπίδα του Τραμπ, η Τουρκία ανησυχεί ότι ένα θυμωμένο αμερικανικό Κογκρέσο θα έχει πιο ελεύθερο “χέρι” για να επιβάλλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Οι δύο επιλογές της Ευρώπης

Όλα αυτά αφήνουν στην Ευρώπη δύο επιλογές: να γίνει ο σταθερός δυτικός παράγοντας στην αντιμετώπιση της Τουρκίας για να αντισταθμίσει την αναταραχή στη συζήτηση Άγκυρας-Ουάσιγκτον. Ή να ακολουθήσει τον αμερικανικό ηγετικό ρόλο, συμπεριλαμβανομένης και της πιθανότητας κυρώσεων.

Αυτό δεν είναι απλώς ένα ερώτημα για το εάν η ΕΕ μπορεί να αποσυνδέσει τη σχέση της με την Τουρκία από την αμερικανική προσέγγιση. Είναι ένα μεγαλύτερο και πιο υπαρξιακό ερώτημα για το τι θέλει να κάνει η Ευρώπη με την Τουρκία.

Και η απάντηση δεν είναι σαφής. Υπάρχουν αναμφισβήτητα διαφορές απόψεων εντός της Ευρώπης για το ποια πορεία θα πάρει. Χώρες όπως η Γαλλία θέλουν να συγκρατήσουν την Τουρκία, ενώ η Γερμανία αποδέχεται τις φιλοδοξίες της Τουρκίας ως γεγονός και θέλει να σώσει την ευρύτερη σχέση. Η Ευρώπη πρέπει να ξεκινήσει διασφαλίζοντας μια καλύτερη συναίνεση μεταξύ των χωρών-κλειδιά, καταλήγει το European Council on Foreign Relations.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή