Οι ελληνικές μετοχές διαθέτουν ελκυστικές αποτιμήσεις εκτιμά η HSBC – “Η ελεγχόμενη ύφεση στην Ελλάδα ήταν ως στιγμής εκπληκτική”

Οι ελληνικές μετοχές διαθέτουν ελκυστικές αποτιμήσεις εκτιμά η HSBC

Οι ελληνικές μετοχές διαθέτουν ελκυστικές αποτιμήσεις εκτιμά η HSBC και προχωρεί σε σύσταση για «αύξηση θέσεων», αν και από πλευράς ρευστότητας και προοπτικής, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν δείχνει να προσελκύει «πολύ κόσμο».

Η HSBC εκτιμά πως τα τουριστικά έσοδα του 2021 θα διαμορφωθούν στο 40% αυτών του 2019, προβλέποντας πως η ανάπτυξη στη χώρα, μετά και την θετική έκπληξη του α΄ τριμήνου (4,4%) θα διαμορφωθεί στο 4,5% εφέτος και στο 5,5% το 2022.

Η ελεγχόμενη ύφεση ήταν ως στιγμής εκπληκτική, αναφέρει η HSBC, δεδομένης της εξάρτησης της χώρας από τον τουρισμό, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 10% του ΑΕΠ σε ξένες εισπράξεις και το 20% μετά την ενσωμάτωση των επιπτώσεων στην εγχώρια κατανάλωση και τις επενδύσεις.

Το 2020, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 7,8% ενώ τα ταξιδιωτικά έσοδα μειώθηκαν κατά 75%. Ωστόσο, οι υπόλοιποι τομείς της οικονομίας έχουν αποδώσει αρκετά καλά, με τις επιδόσεις να συνεχίζονται και το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Η ανάκαμψη πάντως συνολικά της ελληνικής οικονομίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον αριθμό των ξένων τουριστών που θα συρρέουν στις ελληνικές παραλίες, ενώ η χώρα έχει να διαχειριστεί δύο προκλήσεις:

  • Η πρώτη έχει να κάνει με το έλλειμα τρεχουσών συναλλαγών ( 6,9% εφέτος και 3,9% το 2022) καθώς και με το δημοσιονομικό έλλειμμα ( 10,5% εφέτος και 5,3% το 2022 )
  • Και η δεύτερη με το χρέος, που από το 206% του ΑΕΠ το 2020 εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί στο 299% του ΑΕΠ το 2022 για θα υποχωρήσει στο 202% το 2022.

Οι οικονομικοί δείκτες έχουν σημειώσει σημαντική βελτίωση

Η HSBC αναφέρει ότι οι οικονομικοί δείκτες έχουν σημειώσει σημαντική βελτίωση, με τον δείκτη PMI της μεταποίησης να εκτινάσσεται στο 58,6 τον Ιούνιο, μετά από ένα ήδη ισχυρό ξεκίνημα του έτους για τη βιομηχανική παραγωγή, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη όπως και οι λιανικές πωλήσεις ανακάμπτουν επίσης.

Πέραν των παραπάνω, η δύναμη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσοι ξένοι τουρίστες θα επισκεφτούν τις ελληνικές παραλίες, όπως επισημαίνει η βρετανική τράπεζα. Η σεζόν έχει ξεκινήσει από τα μέσα Μάϊου και το 2019 από αυτόν τον μήνα και μετά ήρθε το 90% των τουριστών στην Ελλάδα για το έτος. Τα κριτήρια εισόδου των ξένων τουριστών είναι από τα πιο γενναιόδωρα σε ολόκληρη την Ευρώπη πλέον και επιτρέπεται να εισέλθουν με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της βρετανικής τράπεζας, το έλλειμμα στον λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών θα διαμορφωθεί φέτος στο 6,9% και το 2022 στο 3,9% ενώ το έλλειμμα προϋπολογισμού θα κινηθεί φέτος στο 10,5% του ΑΕΠ και το 2022 στο 5,3% του ΑΕΠ. Το ακαθάριστο δημόσιο χρέος, από το 206% του ΑΕΠ το 2020 εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο 209% του ΑΕΠ και το 2022 θα υποχωρήσει στο 202%. Όπως τονίζει για μία ακόμη φορά, οι δύο μεγάλες προκλήσεις που έχει θέσει στην ελληνική οικονομία η πανδημία είναι η εκτόξευση των ελλειμμάτων και του χρέους.

Καμία δημοσίευση για προβολή