Οι επαγγελματίες και οι νοικοκυραίοι χάλασαν τη φιέστα του Πρωθυπουργού στη Λέσβο

Οι μαζικές κινητοποιήσεις των επαγγελματιών και των νοικοκυραίων της Λέσβου, της Χίου και άλλων νησιών του Βορείου Αιγαίου, χάλασαν το κέφι και τους σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα. Η προγραμματισμένη φιέστα “πνίγηκε” στα προβλήματα του Βορείου Αιγαίου.

Συνοδευόμενος από μεγάλη ομάδα υπουργών,  είχε την πρόθεση να δώσει πανηγυρικό χαρακτήρα στο Περιφερειακό Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βορείου Αιγαίου που διεξήχθη στη Μυτιλήνη. Ωστόσο η υπόθεση δεν του βγήκε όπως περίμενε…

“Η αντιπολίτευση φταίει”

Αναπόφευκτα ξεκίνησε με αιχμές  την ομιλία του. «Κάποιοι επεδίωξαν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης και τρομοκρατίας», είπε. Και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «θέλει να δημιουργήσει εντυπώσεις».

«Κάποιοι εδώ και αρκετές μέρες επεδίωξαν να μην είναι εδώ σήμερα το βράδυ. Κάποιοι επεδίωξαν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης και τρομοκρατίας σε έναν φιλειρηνικό τόπο. Κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τις ειλικρινείς αγωνίες των ανθρώπων αυτού νησιού. Αλλά δεν φυγομαχήσαμε και δεν αποδράσαμε ποτέ», είπε στην εισαγωγική τοποθέτηση ο πρωθυπουργός.

Οι νοικοκυραίοι και το ασφαλές συνέδριο

Ενώ στις πλατείες της Μυτιλήνης σύσσωμη η επαγγελματική κοινότητα του νησιού, συν γυναιξί και τέκνοις, διαδήλωνε ειρηνικά για το ΦΠΑ και το προσφυγικό (υπήρξαν πάντως και ορισμένα επεισόδια από συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες) ο πρωθυπουργός στον ασφαλή και αποκλεισμένο από τα ΜΑΤ χώρο του Συνεδρίου έκανε οικονομικό και πολιτικό απολογισμό.

Αναφέρθηκε στα οικονομικά πεπραγμένα της κυβέρνησής του, επικαλούμενος επιλεκτικά σημεία από τις πρόσφατες τοποθετήσεις του ΓΓ του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία και του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ επιτέθηκε και στην αντιπολίτευση.

“Δίνω μάχες”

«Δεν με αφορά μια σκιαμαχία χαρακωμάτων, είπε. Με αφορά η μάχη η πραγματική μάχη, η μάχη με τα προβλήματα, η μάχη της οικονομίας, η μάχη της ανεργίας, η μάχη της ανάπτυξης, η μάχη των επενδύσεων και της καινοτομίας, η μάχη και οι δυσκολίες της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης».

“Μας χτυπούν τα “εκδοτικά κέντρα”

Δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στα «εκδοτικά συγκροτήματα» και «εξωθεσμικά κέντρα», μιλώντας για «παραγωγή προπαγάνδας και ψευδών ειδήσεων». Ο κ.  Τσίπρας σημείωσε ότι όσα «ψέμματα κανείς και να συγκεντρώσει, «η πραγματικότητα είναι πεισματάρα . Παραμένει εκεί. Και με αυτή θα αναμετρηθούμε στο τέλος της ημέρας».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός προχώρησε σε αναφορές στα προβλήματα και την ανάπτυξη της Περιφέρειας.

[more]

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο νησί και το πρόβλημα με τις προσφυγικές ροές έκανε λόγο για «μια κατάσταση δύσκολη τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τους κατοίκους».

«Θέλω να αποδεχθώ ότι η κατάσταση στη Λέσβο, στη Χίο, την Σάμο είναι δύσκολη. Και ειδικότερα εδώ, στην Μόρια. Δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχείς γι’αυτό που συμβαίνει εδώ. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση και για τους μετανάστες και για τους πολίτες της Λέσβου. Οι κάτοικοι των νησιών έσωσαν, κυριολεκτικά, όχι την τιμή των Ελλήνων, έσωσαν την τιμή της Ευρώπης, όταν άλλοι έχτιζαν φράχτες και έριχναν δακρυγόνα. Εδώ δείξατε έμπρακτα ότι οι ανθρωπιστικές κρίσεις αντιμετωπίζονται μόνο με αλληλεγγύη», είπε αναφερόμενους σε κατοίκους αλλά και φορείς του νησιού.

«Στο πλαίσιο όλων των δυσκολιών αναγνωρίζουμε φυσικά ότι και λάθη έχουν γίνει και ελλείψεις υπάρχουν. Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά αυτές τις ελλείψεις και να προσφέρουμε στους πολίτες το αίσθημα ασφάλειας», συμπλήρωσε.

Προγράμματα και υποσχέσεις

«Το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα εστιάζει σε έργα υποδομής, που έχουν σχέση με το προσφυγικό και θα υλοποιηθούν άμεσα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.Οσο για τα βασικά προβλήματα που πρέπει να λυθούν για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου.

Για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου είπε ότι θα εφαρμοστεί πιλοτικά από 1ης Ιουλίου 2018 ενώ, δεσμεύθηκε να εξεταστούν οι προϋποθέσεις, κατόπιν αιτημάτων, για την ένταξη και των καυσίμων.

“Οι δυνατότητες της περιοχής”

Όπως είπε, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, οι αναπτυξιακές δυνατότητες που είχαν παραμεληθεί στο παρελθόν, πρέπει τώρα να αξιοποιηθούν δυναμικά, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή, η απασχόληση και τα εισοδήματα συνολικά, μαζί με την φροντίδα του περιβάλλοντος, τις υποδομές και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Αυτές πρέπει να είναι οι κατευθύνσεις των παρεμβάσεων τόσο των κρατικών πολιτικών, όσο και της δραστηριότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης, 1ου και 2ου βαθμού.

“Έρχονται επενδύσεις…”

Σχετικά με την ανάπτυξη, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «στον 1ο κύκλο του Αναπτυξιακού Νόμου έχουν υποβληθεί στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνολικά 9 προτάσεις, εκ των οποίων οι 4 αφορούν ξενοδοχειακές επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, οι 3 τον τομέα της αγροτοδιατροφής και οι άλλες 2 τον τομέα των υπηρεσιών». Και στη συνέχεια ανέλυσε διάφορες επενδυτικές παρεμβάσεις που έχουν προγραμματιστεί για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Με δυό λόγια

Οι επαγγελματίες  των ανατολικών νησιών επιζητούν λύσεις στο ΦΠΑ και στα οικονομικά τους προβλήματα. Και οι νοικοκυραίοι που υποφέρουν από το προσφυγικό θέλουν τη ζωή τους πίσω. Το Συνέδριο Ανάπτυξης της κυβέρνησης ήταν λογικό να πναυαγήσει στα προβλήματα του Βορείου Αιγαίου.

[/more]

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή