Οι επιχειρήσεις δανείζονται ακριβότερα από τους ευρωπαίους ανταγωνιστές τους. Μέσο επιτόκιο: 6,30% στην Ελλάδα – 5,18% στην Ευρωζώνη

Διευρύνθηκε στο 5,71% (από 5,24%) η απόσταση επιτοκίων επιχειρηματικών δανείων και καταθέσεων τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, με συνέπεια οι περισσότερες επιχειρήσεις της χώρας να δανείζονται ακριβότερα σε σχέση με τους ευρωπαίους ανταγωνιστές τους. Συγκεκριμένα, το μέσο επιτόκιο για επιχειρηματικά δάνεια διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στο 6,30% (5,18% στην Ευρωζώνη) έναντι 6,01% τον Φεβρουάριο (5,14% στην Ευρωζώνη) και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, η μεγαλύτερη άνοδος εντοπίζεται στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια άνω του 1 εκατ., όπου το μέσο επιτόκιο εκτινάχθηκε στο 6,24% τον Μάρτιο από 5,88% τον Φεβρουάριο.

“Ψίχουλα” τα επιτόκια καταθέσεων

Η διεύρυνση του περιθωρίου μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και δανείων στο 5,71% με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΤτΕ αποδίδεται και στα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια που δίνουν οι τράπεζες για τις προθεσμιακές καταθέσεις από νοικοκυριά. Η μέση απόδοση υποχώρησε περαιτέρω στο 1,77% τον Μάρτιο από 1,80% τον Φεβρουάριο, όταν το αντίστοιχο μέσο επιτόκιο στην Ευρωζώνη ήταν τον Μάρτιο στο 3,19%.

Αντίθετα, σύγκλιση υπάρχει στο μέσο επιτόκιο που δίνουν οι τράπεζες για προθεσμιακές καταθέσεις από επιχειρήσεις, που αυξήθηκε τον Μάρτιο στο 3,22% από 3,20% τον Φεβρουάριο, διατηρώντας μικρή διαφορά από το μέσο αντίστοιχο ευρωπαϊκό επιτόκιο που διαμορφώθηκε στο 3,68% από 3,63%.

Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν μείωση των επιτοκίων για νέα στεγαστικά δάνεια στο 5,01% τον Μάρτιο από 5,48% τον Φεβρουάριο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τα παλαιότερα στεγαστικά δάνεια οι τράπεζες έχουν «παγώσει» το επιτόκιο στο επίπεδο του περασμένου Μαΐου, με συνέπεια το μέσο επιτόκιο για αυτή την κατηγορία δανείων να διαμορφώνεται στο 4,40%.

Καμία δημοσίευση για προβολή